Ziarul de Duminică

Un vampir de treaba

Un vampir de treaba
18.07.2008, 00:00 31

Pentru cei care, pe necitite, expediaza intreaga proza tanara de astazi sub eticheta sex, drugs & hip-hop, lectura romanului Zogru de Doina Rusti va fi probabil deconcertanta. In loc de scene faramitate cu adolescenti blazati, episoade scabroase si vocabular minimal, avem aici o proza pe cat de surprinzatoare, pe atat de bine condusa si scrisa.

Eroul titular este un "pelerin prin sangele muritor", un fel de vampir iesit la suprafata dintr-un "buzunar ascuns al lumii" pentru a intra si reintra inauntrul oamenilor de pe meleagurile noastre. Prima penetratie se petrece in Saptamana Mare a anului 1460; dupa care, timp de secole, au loc mii de invazii si retrageri strategice, manipulari, cuceriri si infrangeri, pozitionari biologice si redirectionari spirituale.
Zogru nu seamana catusi de putin cu vampirii standardizati din productiile hollywoodiene. Nu e, adica, un barbat bine, cu parul negru si fara pic de matreata, cu ochi mari si sangerii, cu doi colti sticlind scurt in gatul victimelor preponderent feminine. Este o alcatuire gelatinoasa, un "fluture diform si urias", o pisica de mare (de vazduh) care pluteste halucinatoriu pe deasupra capetelor si patrunde fulgerator in sangele cald al receptorului. Contactul cu Pampu, prima lui "gazda", nu-l va uita niciodata, iar moartea tanarului e vazuta cu intristare. Vampirul acesta de treaba a intrat adanc in sufletul si mintea lui Pampu, iar Doina Rusti intra, la randul ei, fara mari inhibitii narative in creierul si inima lui Zogru.
Viata fara capat a lui Zogru se impleteste cu existentele date, finite ale pamantenilor, intr-un cadru de continuitate istorica si stabilitate geografica. Bampirul care se scalda in sangele valahilor nu poate parasi zona. Dincolo de Dunare si de celelalte granite, se simte ingrozitor; sau este efectiv respins de o obscura forta contrara, ca un produs autohton refuzat la export. Nu poate face absolut tot ce vrea. O usa de manastire din platan il tine tintuit ani intregi (perioada din usa, noteaza autoarea cu umor fin). In unii oameni nu reuseste sa intre. Din altii nu poate sa mai iasa. Viata grea are amoeba noastra in timpul comunismului, cand cetatenii sunt pustiiti de ganduri, vidati interior, iar activistii au o frenezie diabolica. De precizat ca Zogru e un personaj fantastic, dar nu demonic. Asculta cu evlavie slujbele, tine Sarbatorile crestine, vrea sa faca, pe cat e supraomeneste posibil, bine celor pe care-i locuieste. Ca un haiduc al aerului si al sangelui, Gelatina Sa ii pedepseste pe cei rai si-i ocroteste pe cei buni, trecand rapid dintr-unii in altii pentru a reface echilibrul moral. Inspre finalul cartii, pare chiar constient de "indatoririle lui curente, de politist nevazut al lumii". Dar si in aceasta ipostaza a Binelui metafizic si infrabiologic, el nu este invulnerabil. Uneori se inmoaie si plange, fiind cuprins de teama. Are adesea remuscari. Isi contempla cu frica propriile puteri si se straduieste sa nu abuzeze de ele.
Cu asa vampir e o placere sa ai de-a face. Doina Rusti a creat un personaj delectabil, pe care il exploateaza de-a lungul intregului roman. Zogru este un insider la propriu, dar si la figurat. E instrumentalizat pentru a se "accesa" diferitele momente si contexte istorice si a se recupera specificul lor, limbajele vechi, parfumul arhaic. Din secolul 15 si pana in anii 2000, intriga se intinde si se desface, urmand insa un ax romanesc, la care autoarea revine consecvent. De la "aripa racoroasa a altor timpuri", prin sangele "strecurat in urmasi", se proiecteaza o vasta Istorie ereditara, intretesuta cu avatarurile nemuritorului Zogru. Mai putin reusite (fie din cauza schematismului, fie din cea a dispersiei non-semnificative) sunt cadrele comuniste si postcomuniste. Frumoasa Giulia, figura feminina importanta a romanului, se combina neverosimil cu un tigan poreclit Greata, dupa care, distrusa, face un avort si arunca fatul in Lacul Morii! "Catre seara, Giulia era alta fiinta: vesela, ferma, cu prioritati." (p. 215). Episodul nu se integreaza nicicum in fluxul si in desenul epic, devenind strident.
Doina Rusti exceleaza, in schimb, in reconstituirea (inventia) epocilor trecute, prinse in secvente vii, proaspete, de un firesc sociouman bine elaborat. Asa cum Zogru este umanizat fara sa-si piarda trasaturile distinctive, Vlad Dracul si Mihnea, Targovistea si Inalta Poarta, boierii, ostenii, negustorii si hotii evolueaza pe scena romanului in chipul cel mai firesc. Fabulosul, miraculosul, supranaturalul interfereaza cu istoria mica, la firul ierbii, inclusiv in regimul diurn. La un Pitic atoatestiutor, un Ciung amenintator si un Om Negru ceva mai linistit, sa adaugam fantomele, glolele si morgonii "cenusii, mototoliti si panditori" care se deplaseaza fulgerator prin aer si stau ciorchine in jurul muritorilor. Cu totii sunt niste vampiri de sentimente, emotii, senzatii omenesti, receptacili ai gandurilor ascunse si ai dorintelor noastre intime. Glolele, de pilda, apar ca niste soricei ai Nevazutului ce afla absolut totul despre Zogru si despre noi: "Mai intai i s-a parut ca vin spre el o pereche, apoi o turma de sobolani. Miscarile bilelor care se tarau pe pamantul pivnitei, ca si sunetele ascutite, ca niste chitcaieli indepartate, il speriasera instantaneu. Pe masura ce armata de cocoloase se apropia, incepuse sa inteleaga. Era un grai cunoscut si atat de cald, incat isi simtea inima palpitand si creierul invadat de amintiri imposibil de legat intr-o poveste. Si imediat stiuse ca sunt glole. Ii inconjurasera capul si ii povesteau tot felul de lucruri, ca abia a rasarit luna, ca la nici trei metri sub el trece un izvor, ca trebuie sa respire de trei ori si pe urma sa se invarta incetinel" (p. 59). Toate aceste suflete curioase, nelinistite, "tin in viata lumea".
Un roman consistent si palpitant, caruia nu vreau sa-i deconspir finalul (destul sa spun ca e impredictibil si... la inaltime); o aparitie cu totul insolita in peisajul literar actual.
Doina Rusti, Zogru, Cuvant inainte de Ioan Grosan, Editura Polirom, Iasi, 2006, 272 p.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO