Ziarul de Duminică

Vizita preliminară e obligatorie

Vizita preliminară e obligatorie
05.08.2010, 23:33 40

Oricât de bine ar fi întocmit un catalog de licitaţie, oricât debune calitativ ar fi fotografiile unui obiect şi oricât decredibile vi s-ar părea informaţiile şi evaluările experţilor, enevoie să vă asiguraţi de visu că opera pe care o doriţi vă placeîntr-adevăr. O vizită preliminară în expoziţia care prezintăloturile oferite spre licitare vă poate furniza însă nu doarelemente suplimentare de ordin subiectiv, ci şi date concretedespre starea reală a operei, pe care reproducerile o pot,deliberat sau nu, oculta.
Această etapă, a vizitei antelicitaţie, nu trebuie deloc neglijată,ci trebuie tratată ca o fază strategică. Este recomandat capotenţialul cumpărător să-şi disimuleze cât mai dibace interesulpentru obiectul pe care îl râvneşte. E vorba despre ceea cespecialiştii numesc "un exerciţiu subtil" de contemplare a operei,fără a atrage privirile celorlalţi vizitatori. Chiar recurgând latrucuri ieftine, tip diversiune: aplecarea, bunăoară, spre unobiect alăturat.
Există case de licitaţii (precum Drouot), care autorizează oanaliză mai aprofundată a operei şi care permit solicitareaavizului unor experţi. La Christie's sau Sotheby's, obiectele potfi, uneori, prezentate în saloane private. Cum lumea licitaţiilor(ca şi aceea, la modul general, a afacerilor) este adesea o junglă,unde lupta nu se poartă întotdeauna cu mijloace la fel de nobile caale artei, e preferabil, în cazul în care efectuaţi o asemeneavizită de tatonare, să nu vă dezvăluiţi sentimentele în faţa uneiopere şi nici să menţionaţi preţul maxim pe care sunteţi dispussă-l oferiţi (chiar dacă, în cazul unei oferte scrise, acestaajunge să fie cunoscut casei de licitaţie). Nu trebuie uitat căvânzătorul sau concurenţii dvs. direcţi pot fi şi ei prezenţi înexpoziţie, unde e posibil să cântărească purtarea cumpărătorilorpotenţiali. Solicitarea unei informaţii de la casa de licitaţietrebuie formulată cu multă discreţie, fără să atragă atenţia celordin jur. În acest sens, este preferabil să cereţi evaluarea pentrumai multe obiecte, spre a încurca pistele. Cei care au experienţalicitaţiilor, fie ele şi de tip eBay, ştiu că, adesea, concurenţa enemiloasă (dar şi palpitantă) şi se slujeşte de cele mai mărunteinformaţii ajutătoare sau greşeli de licitare aleadversarilor.
La Drouot, expoziţiile vânzărilor au loc cu o zi înainte delicitaţie, de la ora 11 a.m. până la prânz, în ziua lictaţiei. Lacase precum Sotheby's sau Christie's, expoziţiile durează două sauchiar trei zile înainte de momentul vânzării.
Obiceiul expoziţiilor s-a încetăţenit şi la noi şi se desfăşoară încondiţii de expunere şi de confort dintre cele mai stimabile. Maimult, Artmark şi Goldart au iniţiat şi conferinţe de presăpreliminare, care (în afară de reclamă, desigur) fac cât se poatede transparent procesul de licitare şi regulile casei.
La Alis, începând cu data de 1 septembrie 2010, întreaga activitatea Casei se va desfăşura în noul sediu din Bd. Iancu de Hunedoaranr.8, bl. H3 (Piaţa Victoriei - clădirea "Uzinexport" / fostă "CityBank"). Regulamentul specifică: "Expoziţia cuprinde toate poziţiiledin catalog, identificate prin numărul de ordine aferent;fotografierea sau filmarea obiectelor se face numai cu acordulcasei de licitaţie; vizitatorii sunt rugaţi să se deplaseze cumaximă atenţie în cadrul spaţiului expoziţional; manipulareaobiectelor este permisă şi chiar recomandabilă tuturor celorinteresaţi în achiziţionarea lor, prin aceasta înlesnindu-secumpărătorului constatarea stării de conservare a obiectului,autenticitatea şi conformitatatea înscrisurilor şi a marcajelor;personalul casei vă stă la dispoziţie în permanenţă şi va răspundecu solicitudine cerinţelor dumneavoastră; orice daună provocatăexponatelor va fi suportată de cel ce se face vinovat de provocareaei, conform înţelegerii cu organizatorii licitaţiei; persoaneleinteresate în achiziţionarea unor piese din licitaţie, care nu potparticipa personal la vânzare, sunt rugate să ia legătura cuorganizatorii pentru a stabili modalitatea de reprezentare".
Artmark alege locaţii cu ştaif (Grand Hotel Continental, J.W.Mariott Grand Hotel, Clubul Ferrari) sau cu patină culturală (AulaBibliotecii Universitare Carol I) unde exponatele pot fi observateşi analizate înainte de licitaţie, potrivit unor termene care secomunică în prealabil. Iată ce specifică regulamentul: "Toateobiectele ce se vor vinde vor fi expuse în vedereavizitării/inspectării în cadrul expoziţiei ce precede vânzarea prinlicitaţie. Cumpărătorii vor avea oportunitatea de a se lamuri cuprivire la condiţia, conţinutul şi conformitatea cu menţiunile dincatalogul de licitaţie ale obiectelor supuse licitaţiei, atât încadrul expoziţiei, cât şi în cadrul licitaţiei, astfel încât să îşiformeze o convingere proprie cu privire lacalităţile/imperfecţiunile obiectului. Durata, programul şi locaţiaexpoziţiei obiectelor ce se vor licita se va face cunoscută publicîn prealabil, prin pagina de web a Artmark, în catalogul delicitaţie, precum şi prin alte căi de publicitate. Cataloagele delicitaţie se pot procura de la sediul Artmark, de la locaţiaexpoziţiei, de la locaţia unde se organizează licitaţia, precum şiprin poştă".
La Monavissa, expoţiţiile au loc la Muzeul de Istorie şi Artă alMunicipiului Bucureşti, Palatul Suţu, Bulevardul I.C. Bratianu nr.2; Vineri: 14.00-18.00, Sâmbătă: 10.00-18.00. Potrivitregulamentului casei, expunerea obiectelor se face cu două zileînainte de licitaţie. Sunt expuse toate poziţiile din catalog,fiecare purtând numărul de ordine aferent. Personalul casei delicitaţie acordă asistenţă pentru vizitatorii interesaţi. Filmatulşi fotografiatul sunt permise doar cu acordulorganizatorului.
La Goldart este instituit un program destul de riguros: expoziţiapremergătoare are loc la Galeria Galateca a Bibliotecii CentraleUniversitare, str. C. A. Rosetti 2-6, vinerea şi sâmbăta, înaintealicitaţiei care se desfăşoară, de obicei, duminica. Casa a expus şia organizat licitaţii şi la Hotel Hilton, Athenée Palace.Regulamentul este cvasi-identic cu cel anterior în privinţaexpoziţiilor. În plus, o menţiune interesantă: "Este permisămanipularea obiectelor în vederea constatării stării de conservarea obiectelor, autenticitatea şi conformitatea înscrisurilor şi amarcajelor, numai cu asistenţa personalului Casei deLicitaţie".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO