Analiză

2006 va ramane anul cu cele mai mari intrari de valuta, din investitii straine si de la muncitorii din strainatate

2006 va ramane anul cu cele mai mari intrari de valuta, din investitii straine si de la muncitorii din strainatate

Click pentru imaginea intreaga

20.02.2007, 19:38 26

Remiterile romanilor au avut anul trecut o evolutie oscilanta, parand ca si-au epuizat potentialul de crestere. Dupa prima jumatate a anului, transferurile curente erau egale cu cele din primul semestru din 2005. Revenirea a survenit in a doua parte a anului, culminand cu recordul absolut din luna decembrie.
Atunci, remiterile s-au apropiat de 1,3 miliarde de euro intr-o singura luna, reusind sa puna presiune chiar si pe cursul de schimb. In tot anul 2006, remiterile au fost de circa 4,8 miliarde de euro, cu o treime mai mari decat in 2005.
In acelasi timp, investitiile straine directe au avut o crestere si mai spectaculoasa, de 75% fata de 2005, pana la 9,1 miliarde de euro. Impreuna cu transferurile curente (remiterile), investitiile compenseaza iesirile de valuta pe calea deficitului comercial.
Anul trecut, inclusiv diferenta dintre exporturi si importuri a batut un record, ajungand la aproape 15 miliarde de euro, in crestere cu 45% fata de 2005. Tot un maxim istoric a depasit si deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din tara, acesta apropiindu-se de 10 miliarde de euro (10,5% din PIB).
Cat priveste investitiile straine, acestea au vizat prioritar industria si constructiile, doua domenii cu cresteri importante in 2006. Productia industriala a crescut anul trecut cu 7,1%, cel mai bun rezultat din 2001 incoace, iar constructiile cu 19,3%, cea mai mare crestere din istorie. Ca urmare, cele doua domenii se afla pe primele doua locuri ale topului celor mai mari majorari de capital, incluse in statisticile Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Cele mai multe majorari de capital de peste un million de euro de anul trecut au fost in industrie, insa ca si in ceilalti ani constructiile, retailul si industria alimentara au atras aporturi consistente. In industrie, cel mai mare aport l-a avut compania Doosan IMGB, care si-a majorat capitalul cu 63,5 milioane de euro. Totodata si capitalul Astra Vagoane Arad a crescut cu 37,4 milioane de euro, in urma preluarii fabricii de catre omul de afaceri Cristian Burci, printr-o firma pe care acesta o controleaza in Luxemburg.
Aceste doua majorari au contribuit semnificativ la clasarea industriei ca primul domeniu in functie de majorarile de capital atrase. Cumulat, aporturile de capital de peste un million de euro au fost cam la acelasi nivel ca si in 2005, situandu-se in jurul valorii de 1,7 miliarde de euro.
Insa daca in 2005 cele mai mari aporturi au venit de la companii din domeniul IT, care ocupau pe atunci trei din primele zece locuri, anul trecut cel mai mare aport a fost in retail. Astfel, Kaufland Romania si-a majorat de doua ori capitalul anul trecut, cu 116,9 milioane de euro in noiembrie si cu 47,7 milioane de euro in decembrie.
In retail, in afara de Kaufland, un aport important la capital a marcat si lantul de supermarketuri Plus Discount, aport care a depasit 20 de milioane de euro.
Majorarile mari de capital in constructii si real-estate sunt justificate de ritmul de crestere al acestui sector. Conform datelor ONRC, firmele de constructii au ajuns in 2006 pe locul doi ca pondere in totalul firmelor existente in Romania, cu aproape 7%, fata de anul 2004, cand erau pe locul cinci, cu o pondere de 3,6%.
In acest domeniu, majorarile de capital din 2006 au fost triple fata de cele din 2005, conform statisticilor ONRC. In constructii si real-estate cele mai mari majorari de capital au fost aduse de firme din Cipru si Spania, dar si SUA sau Olanda.
In energie si industrie auto, aporturile de capital au avut o valoare mai mica fata de 2005. Astfel, Lukoil, Distrigaz si Blakan Petroleum au adus fiecare anul trecut aporturi de peste 10 milioane de euro, ajungand chiar (in cazul Lukoil) la un aport de 30 mil. euro. In energie tara care a adus cele mai mari majorari de capital la firmele romanesti este Olanda. Totodata, producatorul de componente auto japonez Takata-Petri a investit in Sibiu 8,2 milioane de euro prin majorarea capitalului social. Si subsidiara din Romania a Autoliv, producator suedez de sisteme de siguranta auto, a primit un aport de capital de la compania-mama de 9,6 milioane de euro.
Aporturile in industria lemnului au crescut in 2006 cu peste 40%, de la 70 la 100 de milioane de euro. Ca si in 2005 insa, compania turca Kastamonu Entegre a adus la Prolemn cel mai mare aport de capital din intreaga industrie. In 2006 aportul la Prolemn a fost de aproape 41 de milioane de euro, in timp ce in 2005 aportul adus de Kastamonu Entegre a fost de 26 de milioane de euro. Majorari importante de capital in industria lemnului au mai fost facute de austriecii de la Egger, de 33,8 milioane de euro, precum si de spaniolii de la Losan, de 9,6 milioane de euro.
Majorarile de capital au reprezentat insa numai o treime din investitiile straine directe de anul trecut. Restul de doua treimi din investitii este impartit de profitul reinvestit si creditele intragrup, conform datelor Bancii Nationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO