Analiză

Angajatii BCR ar putea antrena un miliard de euro pe piata imobiliara

02.11.2006, 19:37 12

Daca majoritatea angajatilor BCR ar folosi banii ca avans pentru achizitionarea unui apartament nou sau a unei case cu o valoare de circa 100.000 de euro, volumele monetare puse in miscare pe piata imobiliara ar depasi un milliard de euro.
Angajatii care vor primi pe actiunile pe care le detin valoarea medie de 35.000 de euro care revine celor 11.000 de angajati, pot cumpara o garsoniera intr-un bloc vechi dintr-o zona semicentrala a Bucurestiului sau chiar un apartament de doua camere in Timisoara sau Cluj.
Dar, totodata, acestia pot folosi banii pentru achitarea unui avans, dupa care prin contractarea unui credit de circa 100.000 de euro, pot accesa o casa sau un apartament cu doua sau chiar trei camere intr-unul dintre ansamblurile rezidentiale noi din Bucuresti, sau un apartament de patru camere sau o casa in provincie. Peste 20% dintre angajatii BCR lucreaza in Bucuresti.
Analistii de pe piata nu sunt atat de optimisti asupra numarului de angajati care isi va indrepta atentia spre piata imobiliara, insa volumul monetar care va ajunge pe aceasta piata va fi totusi de ordinul sutelor de milioane.
"Este normal ca un influx de capital de asemenea anvergura sa aiba un impact si pe piata imobiliara. Preconizam ca cel putin o treime dintre cei 11.000 de angajati ai BCR, daca nu chiar mai mult, vor alege sa investeasca in aceasta piata. Fie vor cumpara direct, fie vor apela la credite avantajoase, putand sa-si permita acum achitarea avansului, cel putin", spune Radu Lucianu, managing partner al companiei de consultanta imobiliara Eurisko.
Achizitionarea unei locuinte in Bucuresti este, la ora actuala, una dintre cele mai bune oportunitati de afaceri, care poate aduce profituri de 15% pe an si chiar mai mari, tinand cont de ritmul de crestere al pretului la locuinte in Bucuresti.
In multe dintre ansamblurile rezidentiale anuntate pe piata, pretul de vanzare a locuintelor creste cu circa 30% in momentul finalizarii, fata de pretul la care sunt lansate, in stadiul de fundatie.
Acesta este principalul motiv pentru care mai multe fonduri de investitii straine au intrat pe piata locala unde au achizitionat sute de apartamente care in marea majoritate vor fi revandute sau inchiriate.
"Oamenii vor sti cel mai bine ce vor face cu banii. Depinde de fiecare persoana, dar piata noastra de imobiliare se gaseste in plin proces de maturizare, drept pentru care investitiile de acest gen sunt mult mai sigure pe termen lung, fata de alte tipuri de investitii", a mai spus reprezentantul Eurisko.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO