Analiză

Apropierea UE, bucuria fondurilor de investitii

08.12.2003, 00:00 14



Reprezentantii fondurilor de investitii prezente in Romania considera ca in 2004 piata romaneasca de private equity va fi "resuscitata" de apropierea de Uniunea Europeana.



"Cine investeste acum va beneficia de premiumul pe care companiile romanesti il vor obtine odata cu integrarea in Europa in 2007. Ori o perioada de investitie de 3 - 4 ani este specifica exact pentru un fond de private equity, ca majoritatea celor care activeaza in zona noastra geografica", spune Valeriu Ionescu, reprezentantul in Romania al fondului de investitii AIG New Europe Fund, care detine actiuni la Orange, Luxten si Astral Telecom.



Majoritatea fondurilor de investitii au intrat in Romania in 1997 - 1999 iar in ultimii ani au acordat mai multa atentie exiturilor decat identificarii de noi oportunitati pe piata.



O parte din ele au reusit deja sa vanda cateva companii, altele sia-au marit capitalizarea si, in plus, Romania a fost luata in vizor de mai multe fonduri regionale noi.



"Din punct de vedere al pietei de private equity, Romania are un avantaj foarte mare, care exista tocmai datorita decalajului economic fata de alte tari din zona: un numar ridicat de oameni de afaceri independenti care detin companii solide si active substantiale. Acesti oameni, care nu sunt dispusi sa renunte total la controlul companiilor, vor opta mai devreme sau mai tarziu pentru atragerea unui fond de investitii", afirma Leonard Gherghina, reprezentantul in Romania al Baring Central Eastern Europe. Fondul reprezentat de Leonard Gherghina a investit in industria alimentara (Topway) si in tipografii (Infopress).



In conditiile in care multe din segmentele industriei romanesti sunt deja dominate de strategici, reprezentantii fondurilor considera ca investitiile anilor viitori, printre care si 2004, vor fi atrase de servicii (retail, leasing, telecomunicatii), infrastructura (si constructii sau alte domenii conexe) sau utilitati.



In ultimii ani, sectoare de servicii precum cele de retail, leasing, asigurari, telecomunicatii au cunoscut o adevarata explozie. Lanturile de retail, de exemplu - Flanco, Altex sau Domo si-au dublat practic valoare de piata in 2003 datorita vanzarilor in rate.



Urmare a acestui fapt, toate cele trei companii au fost vizate de fonduri de investitii care au dorit sa sustina financiar cresterea afacerilor.



Un sector neexploatat in ultimii cinci ani datorita inflatiei mari si dobanzilor ridicate a fost si cel de consumer finance. Prima societate de acest gen a fost infiintata abia in 2003, cand Polonia, de exemplu, avea o istorie de 6 - 7 ani in acest sector.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO