Analiză

Câtă benzină şi motorină se consumă în România

Câtă benzină şi motorină se consumă în România

Autor: Roxana Petrescu

26.10.2013, 12:03 5835

În România s-a consumat circa 5,7 - 5,8 milioane de tone de carburanţi anul trecut, benzină şi motorină, atât prin intermediul reţelelor de benzinării, cât şi pe segmentul comercial. Circa 75% din consumul de carburanţi este reprezentat de consumul de motorină, arată calculele ZF pe baza datelor furnizate de INS.

Conform datelor din raportul pe 2012 al grupului petrolier Rompetrol, o tonă de motorină a avut anul trecut un preţ de 969 de dolari, în timp ce benzina s-a vândut la 1.023 de dolari pe tonă.

Ţinând cont de structura pieţei, rezultă că anul trecut piaţa carburanţilor din România a avut o valoare de circa 5,5 miliarde de dolari (4,5 miliarde de euro). Cu o pondere de 10%, rezultă că prin staţiile independente se realizează vânzări anuale de circa 550 de milioane de dolari.

Cea mai mare reţea de benzinării din România este controlată de Petrom şi este formată din 542 de staţii. Rompetrol este al doilea mare jucător din această piaţă, cu un total de 405 puncte de alimentare. Ruşii de la Lukoil deţin o reţea formată din 301 staţii, iar MOL România este prezent cu 142 de puncte de alimentare

Citiţi mai multe pe www.zfcorporate.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO