Analiză

Cladiri prafuite din Capitala cautam investitori seriosi

Cladiri prafuite din Capitala cautam investitori seriosi

Click pentru imaginea marita

03.10.2006, 18:38 28

Casa Radio, Biblioteca Nationala, Magazinul Bucuresti sau "circul foamei" din spatele magazinului Unirea erau, inainte de '89, cladiri importante pentru planurile de dezvoltare ale Capitalei. Astazi, sunt doar niste active "inghetate", care ascund active/terenuri de peste 200-300 de milioane de euro.
Desi se afla in zone centrale, imobilele sunt nefolosite sau exploatate intr-o mica masura, in timp ce terenurile din imprejurimi au devenit tinta mai multor investitori de pe piata imobiliara.
Aceasta situatie se datoreaza fie unei situatii juridice incerte, a slabei organizari a autoritatilor sau a lipsei fondurilor, cladirile fiind folosite in prezent drept suport pentru panouri publicitare sau, in cel mai bun caz, pentru mici activitati putin profitabile.
Lucrarile de constructii la noul sediu al Bibliotecii Nationale au inceput in urma cu 20 de ani si, potrivit deputatului Mona Musca, fost ministru al culturii si cultelor si membru in comisia permanenta pentru cultura, arte si mijloace de informare in masa, acestea vor mai dura inca cel putin doi ani.
"Daca lucrurile s-ar derula precum in Germania, de exemplu, si nu dupa specificul romanesc, cladirea ar putea fi finalizata intr-un timp mult mai scurt", spune Mona Musca.
Fondurile necesare pentru finalizarea acestei cladiri ar urma sa fie obtinute de la Banca Mondiala si sunt estimate la circa 80 de milioane de euro. In starea actuala, cladirea este estimata la peste 15 mil. euro de catre reprezentantii firmei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, in timp ce terenul cu o suprafata de 40.000 mp este estimat la 80 mil. euro.
Lucrarile la aceasta cladire au inceput in 1986 si au fost continuate si dupa revolutie, cu precadere dupa anul 1996, insa intr-un ritm foarte lent, insesizabil, din cauza retinerilor beneficiarilor.
"Ministerul Culturii si Cultelor este vinovat pentru situatia actuala a acestei cladiri si pentru ca nu a urgentat lucrarile cu toate ca anii care au trecut peste acest imobil au afectat inclusiv retelele de alimentare", afirma Adriana Iftime, directorul general executiv al Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).
In timpul mandatului lui Adrian Nastase,
s-a pus problema ca in aceasta cladire sa fie mutat Guvernul, pe perioada lucrarilor de consolidare la Palatul Victoria, insa aceasta varianta a fost momentan abandonata.
Tot pe malul Dambovitei si tot de la mijlocul anilor 1980 s-a inceput constructia unei alte cladiri de mari dimensiuni, care nu a fost finalizata nici pana in prezent. Cunoscuta acum sub numele de "Casa Radio", cladirea din zona Eroilor a fost initial proiectata pentru gazduirea Muzeului National.
In anul 2003, pentru aceasta cladire aflata pe un teren de 100.000 de metri patrati, a fost schitat un proiect in care firmele Mimel Insaat din Turcia si Orb Estate din Marea Britanie se angajau sa construiasca unul dintre cele mai mari complexuri multifunctionale din Europa la ora respectiva, cu hotel de lux, centru comercial si de distractii, cinematografe, sali de expozitii, zona rezidentiala si un spital.
Lucrarile au stagnat si in anul 2005 contractul a fost reziliat de catre Ministerul Transporturilor care si-a justificat decizia invocand lipsa finantarii necesare, care era evaluata la vremea respectiva la 130 de milioane de dolari.
Guvernul a ajuns luna aceasta la un acord cu compania turca Kucuk, intrata si ea in afacerea Dambovita Center, in timp ce Mimel Insaat si Orb Estate au parasit de ceva timp proiectul.
Cele doua parti au decis ca investitia totala sa fie majorata la 160 mil. euro, iar participatia statului sa creasca de la 10% la 15%. Compania Nationala de Investitii a solicitat Guvernului sa primeasca un teren de 10.000 de metri patrati, amplasat in apropiere de Casa Radio, unde investitorul care va dezvolta proiectul imobiliar Dambovita Center va construi si un imobil de birouri destinat autoritatilor publice.
"Acest gen de constructii este foarte tentant in primul rand datorita plasamentului. Cu bani si un arhitect foarte bun se poate construi absolut orice in acea zona, chiar daca
s-ar demola cladirea si constructia ar fi luata de la capat", considera Adriana Iftime.
Terenul pe care se afla Casa Radio este estimat la un pret de 1.300-1.800 euro/mp de catre consultantii de la DTZ Echinox. In aceste conditii, valoarea totala a terenului ar putea ajunge la circa 130-180 de milioane de euro. Cu toate ca terenul a devenit impropriu pentru o zona din centrul Capitalei, iar cladirea, cu o suprafata de 25.000 mp, a inceput sa se degradeze, autoritatile se arata optimiste in ceea ce priveste proiectul.
Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice, afima la inceputul lunii ca la acest proiect va participa un consortiu format din trei firme, printre care un investitor cu experienta in Europa, care a construit anul trecut circa 40 de mall-uri. In plin centrul Bucurestiului, in spatele magazinului Unirea, singurul "circ al foamei" care a apucat sa functioneze pe vremea comunismului. Aceasta este singura cladire unde investitorii nu si-au anuntat nici macar intentia de a investi intr-un proiect comercial.
In schimb, celelalte imobile care urma sa devina "complexuri agroalimentare" in regimul comunist au fost transformate in centre comerciale moderne, precum Bucuresti Mall sau Plaza Romania. Cladirea se afla in proprietatea firmei Minerva SA si in cadrul ei isi desfasoara activitatea cateva magazine cu un aspect la fel de intunecat precum restul cladirii.
"Este incredibil ca o asemenea constructie, aflata la kilometrul zero al Capitalei, sa zaca intr-o asemenea mizerie. Nu exista nicio explicatie logica pentru aceasta situatie", spune Iftime.
Contactati in mai multe randuri, reprezentantii Minerva SA au refuzat sa comenteze actuala stare a cladirii si sa vorbeasca despre planurile de viitor. Principalii actionari ai Minerva SA sunt Cometex SA, care detine 60,4% din actiuni, SIF Banat-Crisana, cu 17,9%, si SIF Muntenia, cu 12,2%.
Imobilul este desfasurat pe un teren de 15.000 mp, evaluat de catre specialistii de pe piata la un pret de 1.800-2.300 euro/mp. Astfel, valoarea individuala a terenului este estimata la circa 30 mil. euro, fara a mai tine cont ca pe genul acesta de cladiri au fost dezvoltate mall-uri de zeci de milioane de euro, in zone mai putin centrale.
Magazinul Bucuresti are cel mai bun plasament dintre aceste imobile, terenul de sub aceasta cladire fiind evaluat la peste 3.000 euro/mp. Cladirea cu sase etaje are insa probleme structurale, fiind construita in jurul anului 1930.
Pe langa problemele tehnice ale cladirii, faptul ca aceasta este revendicata de catre urmasii lui Bucur Bunescu, primul proprietar al imobilului, pare sa prelungeasca si mai mult situatia cenusie a imobilului.
Mostenitorii lui Bunescu au cerut din 2001 retrocedarea imobilului, iar dosarul este disputat de cinci ani in instanta, urmatorul termen de judecata fiind pe 22 noiembrie, potrivit informatiilor din presa.
Pana la clarificarea situatiei, spatiul de circa 500 mp de sub cladire, aflat intr-una dintre cele mai bune zone comerciale ale orasului, ramane neexploatat.

Biblioteca Nationala are nevoie de fonduri de la Banca Mondiala
Lucrarile de constructii la noul sediu al Bibliotecii Nationale au inceput in urma cu 20 de ani
Fondurile necesare pentru finalizarea acestei cladiri sunt estimate la circa 80 de milioane de euro
Cladirea este estimata la peste 15 mil. euro de catre consultantii imobiliari

Magazinul Bucuresti, de cinci ani sta prin procese
Magazinul Bucuresti are cel mai bun plasament dintre "activele inghetate" ale Capitalei, terenul de sub aceasta cladire fiind evaluat la peste 3.000 euro/mp.
Cladirea cu sase etaje are insa probleme structurale, fiind construita in jurul anului 1930.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO