Analiză

Companiile austriece pluseaza cu noi investitii

Companiile austriece pluseaza cu noi investitii

Click pentru imaginea marita

20.10.2006, 17:37 63

Incepand cu Petrom, detinuta de OMV, pana la micile companii austriece din Romania, majoritatea firmelor din Austria anunta investitii in cresterea capacitatilor de productie, conform concluziilor unui seminar dedicat investitiilor austriece organizat ieri de Ziarul Financiar.
Petrom, cea mai mare companie din Romania, are pregatite pentru piata locala investitii de 3 miliarde de euro pana in 2010, urmatoarea miscare fiind intrarea pe piata energiei electrice.
"Petrom analizeaza posibilitatea de a intra pe piata energiei electrice in urmatoarele luni. Vindem mult gaz pe piata, asa ca am putea la fel de bine sa trecem gazul printr-o centrala electrica", a declarat Werner Schinhan, director general executiv adjunct la Petrom. Transformarea gazului in energie electrica este, de altfel, un trend la nivel mondial in ultima perioada.
OMV, al doilea investitor austriac dupa marime (in urma Erste Bank), a debutat pe piata locala in 1998, deschizand benzinarii proprii. In 2004, OMV a devenit actionarul majoritar al Petrom, in cadrul celui mai mare "deal" derulat vreodata pe piata romaneasca.
Acum OMV are 73 de statii proprii in Romania, iar pentru Petrom are planuri de extindere in regiune. "Vom investi 3 miliarde de euro in Romania in urmatorii 3-4 ani", a mai spus Schinhan, pentru ca zona de dezvoltare a Petrom sa includa state ca Bulgaria, Serbia si Ucraina.
Planurile de investitii ale OMV sunt ambitioase: pana in 2010 vor exista 250 de statii PetromV (concept rezultat din alaturarea brandurilor Petrom si OMV), fata de 18 in prezent si 40 la finele acestui an.
"Dupa preluarea Petrom de catre OMV, Austria a devenit cel mai mare investitor strain in Romania", a adaugat Christian Zeileissen, ambasadorul Austriei la Bucuresti. El a precizat ca investitorii din Austria vizeaza acum proiecte greenfield in Romania, mai ales in domeniul agricol si forestier.
"In urma cu doi-trei ani, majoritatea investitorilor austrieci erau reticenti sa vina in Romania", isi aminteste atasatul comercial al ambasadei austriece, Johannes Becker. Acum insa, firmele austriece sunt omniprezente in unele domenii cum ar fi constructiile.
"Exista firme austriece care renunta la contracte de milioane de euro din cauza lipsei fortei de munca", a mai spus Becker.
De raritatea fortei de munca s-au lovit si cei de la Porsche Romania, intrati pe piata locala in 1998 si deveniti intre timp liderul pietei masinilor de import. In aceasta perioada, cifra de afaceri a importatorului a crescut de peste 30 de ori, de la 20,6 mil. euro in 1998 la aproape 660 de milioane de euro anul acesta.
"Avem planificata o expansiune a retelei in marile orase, cum ar fi Constanta, Timisoara sau Iasi. Romania este inca o piata submotorizata si exista multa dorinta de mobilitate aici", a spus Dana Cortina, director general al Porsche Romania.
Si mai vechi pe piata romaneasca sunt Coface Romania, filiala locala a Coface Austria. "Firma implineste luna aceasta 10 ani pe piata locala, iar afacerile au crescut cu 70% in ultimii trei ani. In 2007, mizam pe o crestere de cel putin 50%", a spus Cristian Ionescu, managing director la Coface Romania.
In domeniul IT, austriecii sunt prezenti in Romania prin S&T, un integrator de solutii IT. "Acum este o perioada buna pentru a fi prezent pe piata de IT din Romania datorita privatizarilor si integrarii europene. Privatizarile sunt de obicei urmate de restructurari inclusiv pe IT, iar integrarea in UE stimuleaza modernizarea sistemelor informatice", spune Alexandru Tepelea, director de dezvoltare al S&T Romania.
Austria si-a intarit pozitia de principal investitor in Romania prin preluarea BCR de catre Erste Bank, pentru care austriecii au platit pretul acum o saptamana.
"Nu doar preluarile si achizitiile au atras investitorii din Austria, ci si proiecte greenfield, cum ar fi in materiale de constructii si prelucrarea lemnului", a precizat Sorin Vasilescu, director la Agentia Romana pentru Investitii Straine.
Anul acesta investitiile straine sunt estimate la 8,4 miliarde de euro, din care aproximativ o treime sunt de origine austriaca.

Productie si marje mai mici la Petrom in T3
Petrom a inregistrat in trimestrul al 3-lea o scadere de circa 2% a productiei de hidrocarburi pana la 197.000 de echivalent barili titei pe zi (boe/d) fata de trimestrul al doilea, conform datelor financiare preliminare anuntate de compania-mama, OMV. Fata de perioada similara a anului trecut, productia de hidrocarburi a Petrom a scazut cu 7,5% din punct de vedere cantitativ.
In acelasi timp, marja de rafinare de referinta a OMV a inregistrat o scadere de circa 26%, de la 6,12 dolari pe baril in trimestrul al doilea la 4,52 dolari pe baril in trimestrul al treilea. Marjele efective de rafinare ale OMV ar putea fi diferite de cele de referinta, fiind afectate de conditiile de operare din rafinarii. De altfel, conform reprezentantilor OMV, scaderea marjelor efective de rafinare ar putea fi mai mare decat a celor de referinta.
Rafinariile Petrom au operat in ultima perioada la marje mai mici decat cele ale companiei-mama.
"La Petrom sunt toate sansele ca marjele de rafinare din rafinariile Petrom sa fie chiar mai mici din cauza costurilor mai ridicate, a declarat Adriana Marin, analist-sef la CA IB Securities.
Petrom a inregistrat in prima jumatate a anului pierderi din divizia de downstream care include, rafinariile si benzinariile. Compania a castigat insa din extractie, astfel ca dupa primele sase luni ale anului avea un profit net de 1,42 mld. lei (403 mil. euro), de 2,3 ori mai mare fata de cel obtinut in perioada similara din 2005. (Vlad Nicolaescu)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO