Analiză

Cine controlează spaţiile logistice din România: olandezii, belgienii, singaporezii, chinezii, grecii şi sud-africanii. Cei mai mari cinci proprietari de spaţii logistice deţin două treimi din stocul industrial al României

Cine controlează spaţiile logistice din România:...

Autor: Bogdan Alecu

05.04.2019, 00:08 2996

CTP, WDP, P3, Logicor şi Globalworth deţin în total peste 2,5 milioane de metri pătraţi de spaţii industriale dintr-un total de 3,8 mil. mp, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară CBRE.

„Bucureştiul rămâne piaţa cea mai activă pentru majoritatea dezvoltatorilor importanţi şi are, în prezent, două poluri - cel logistic din zona de Vest,  care urmează tendinţa de dezvoltare cu care ne-a obişnuit, şi polul situat în nordul Capitalei, care este relativ nou creat şi care a avut un trend ascendent în ultimii ani. Dăm că exemplu WDP, în Ştefăneşti, unde dezvoltatorul pune pe hartă aproximativ 200.000 mp de spaţii logistice şi care a contribuit şi el la transformarea în ultimii 2 ani a zonei într-un al doilea pol de logistică al Bucureştiului. O combinaţie de factori decisivi pentru viitorul acestui pol o reprezintă atât infrastructura zonală, cât şi bazinul de forţă de muncă care poate fi accesat“, a spus Andrei Jerca, Account Director, Industrial Services al CBRE România.

Stocul modern a atins 3,8 milioane metri pătraţi la nivel naţional, dintre care 81% se află în clădiri de clasă A, iar 70% se găsesc în proprietăţi din apropierea oraşelor regionale. Potrivit datelor CBRE, rata de neocupare a atins 3,7%, pe fondul cererii mari, a suprafeţei mici disponibile în proiectele finalizate şi al numărului mare de contracte de preînchiriere semnate pentru spaţii aflate încă în construcţie. În 2018, activitatea totală de închiriere, exclu­zând reînnoirile şi renegocierile, a atins 270.000 mp, cu 11% mai puţin decât în 2017. În 2019 se va construi într-un ritm şi mai rapid de­cât în 2018, fiind aşteptate livrările a 607.000 mp, dintre care 27% sunt localizaţi în oraşe regio­nale, iar 55% sunt pre-închiriaţi.

Pentru 2019 a fost anunţată livrarea a 607.000 mp la nivel naţional, dintre care 47% reprezintă dezvoltările CTP, liderul de piaţă, iar restul de 53% sunt construcţii ale Helios, Element Development, Transilvania Con­struc­ţii şi Zacaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO