Analiză

Cu 2% crestere in sase luni, piata biodieselului urca la 25 mil. euro

30.04.2007, 21:07 67

Normele Uniunii Europene in ceea ce priveste consumul de carburanti vor conduce la aparitia unei piete a biodieselului de 25 mil. euro in ultimele sase luni ale acestui an.
Cea mai mare parte va fi formata insa din importuri, pentru ca majoritatea proiectelor anuntate au ramas deocamdata pe hartie. Pana acum, valoarea totala a proiectelor care vizeaza investitii in segmentul productiei de biodiesel se ridica la peste 250 de milioane de euro. Practic, piata de profil incepe sa se formeze de abia de la jumatatea acestui an cand intra in vigoare prevederile europene care obliga companiile petroliere sa comercializeze motorina cu un continut de 2% de biodiesel.
Potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei si Comertului, de la 1 iulie 2007, motorina trebuie sa aiba un volum de biocombustibil de 2%, la 1 ianuarie 2008 procentajul va urca la 3%, iar de la 1 iulie 2008, la 4%. Totodata, benzina trebuie sa contina minimum 2% biocarburanti incepand cu 1 ianuarie 2009 si minimum 4% un an mai tarziu.
Companii mari, precum Rompetrol sau Lukoil, s-au aratat interesate in a investi in propriile unitati de productie de "petrol verde". Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a declarat ca se va alimenta cu biodiesel de la producatorii locali, o investitie intr-o unitate de productie nefiind inclusa in activitatile de baza ale companiei. Alaturi de companiile petroliere care s-au decis sa faca investitii in acest sens, o serie de jucatori precum producatorii de ulei sau marii proprietari de pamanturi agricole au vazut oportunitatea care vine din impunerile europene si au anuntat investitii de zeci de milioane de euro.
"Necesarul de motorina pentru piata din Romania in semestrul al doilea poate fi de peste 300.000 de tone pe luna", spun reprezentantii Lukoil, filiala locala a grupului petrolier rusesc cu acelasi nume. Potrivit datelor furnizate de companie, productia proprie de biodiesel va incepe in primul semestru al anului viitor.
"Capacitatea primei etape de carburant pur ecologic va fi de peste 50.000 de tone pe an. Lukoil investeste anul acesta, in acest scop, 15 milioane de dolari (12 milioane de euro)", spun reprezentantii companiei.
Potrivit surselor citate, un litru de biodiesel va avea un pret mai scazut decat motorina clasica, datorita faptului ca acest proces este scutit de accize.
"In functie de cantitatile achizitionate, pretul unui litru de biodiesel poate fi cu aproximativ 20% mai mic decat cel al unui litru de motorina achizitionat dintr-o benzinarie nomala", spune Celestino Tavares, reprezentantul Prio Combustibil, divizie a grupului portughez Martifer.
Portughezii au fost primii care au anuntat o investitie intr-o fabrica de biodiesel pe piata locala. Investitia se ridica la 55 de milioane de euro, iar fabrica este localizata la Lehliu Gara, judetul Calarasi. Biodieselul se obtine din prelucrarea uleiului de rapita si floarea-soarelui.
Tinand cont de cererea estimata de motorina pentru a doua jumatate a anului, dar si de estimarile legate de pretul unui litru de biodiesel, piata de profil ar putea ajunge in numai sase luni la aproximativ 25 de milioane de euro.
Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a semnat un contract pentru furnizarea de biodiesel cu Prio Biocombustibil. Astfel, in 2007, Prio Biocombustibil va livra catre Petrom o cantitate totala de circa 20.000 de tone, urmand ca in 2008 cantitatea livrata sa creasca pana la 50.000 de tone.
Biodieselul va fi amestecat cu motorina in cele doua rafinarii ale Petrom si va fi livrat pe piata din Romania incepand cu luna iulie a acestui an. Capacitatea totala a rafinariei Prio Combustibil este de 100.000 de tone, pentru anul acesta productia estimata fiind de 50.000 de tone.
"In prezent am finalizat toate testele la rafinarie si intr-o luna estimam ca vom incepe productie de biodiesel", mai spune reprezentantul Prio Combustibil.
Potrivit sursei citate, in acest moment exista o anumita productie de biodiesel la nivel local, dar aceasta nu este conforma cu normele europene in domeniu. "Stim de asemenea ca mai sunt si alte companii care analizeaza aceasta posibilitate, dar pana acum sunt doar intentii", a conchis Tavares.
MOL Romania, filiala locala a grupului petrolier ungar MOL, spune ca va asigura necesarul de biodiesel pentru piata locala atat de la producatorii autohtoni, cat si prin importuri.
Printre marile proiecte se numara si cel anuntat de Retter Projectmanagement, Dafora, Consiliul Judetean Sibiu si MAN Ferrostaal, divizie a concernului german MAN. Valoarea proiectului este de aproximativ 138 de milioane de euro, din care 83 de milioane de euro se vor indrepta catre fabricile de ulei si biodiesel localizate in Medias, restul fiind alocate pentru proiectul agricol care se va desfasura in Loames, Sibiu.
Compania Ultex Tandarei, unul dintre cei mai mari jucatori pe piata uleiurilor vegetale, detinuta de omul de afaceri Vasile Nitescu, a inceput productia de biodiesel. Ultex produce biodiesel sub brandul Biodil, fiind prima fabrica procesatoare de ulei care produce biodiesel pe piata locala. Potrivit actionarului Ultex, compania este primul producator de biodiesel din Romania cu certificat de conformitate si licenta de fabricatie eliberate de Registrul Auto Roman pentru utilizare 100%.
Ultex va avea in 2007 o productie de biodiesel de peste 4.500 de tone lunar, ceea ce ii va consolida pozitia de lider pe aceasta piata, potrivit propriilor informatii.
Argus Constanta a anuntat ca va demara o investitie de aproximativ 10 milioane de euro pentru productia de biodiesel, dar deocamdata nu au fost facute progrese. Compania livreaza in prezent ulei pentru fabrica de biodiesel Martifer.
Grupul de firme Racova Com-Agro-Pan, detinut de omul de afaceri Adrian Porumboiu, va investi in acest an circa 18 mil. euro pentru constructia unei fabrici de combustibil biodiesel la Vaslui, materia prima urmand sa fie asigurata din productia proprie. Anul trecut, reprezentantii companiei petroliere Rompetrol anuntau demararea unui program de investitii de 16 mil. euro pentru construirea unei fabrici de biodiesel. Fabrica urma sa aiba o capacitate de 60.000 de tone pe an.
Producatorul de ulei de soia Expur Urziceni va investi 20 de milioane de euro pentru construirea unei fabrici de biodiesel, fondurile urmand sa fie asigurate din surse proprii si credite bancare.


Investitii verzi

Investitor: Martifer (Portugalia)
Investitie: 55 mil. euro
Productie: 100.000 t/an

Investitor: RETTER Projectmanagement, Dafora, Consiliul Judetean Sibiu.
Partener: MAN Ferrostaal
Investitie: 138 mil. euro
Productie: 400.000 t/an

Investitor: Argus Constanta
Investitie: 10 milioane de euro
Productie: 20-30.000 t/an

Investitor: Racova Com-Agro-Pan
Investitie: 18 mil. euro
Locatie: judetul Vaslui
Productie: 30.000 t/an

Investitor: Rompetrol
Investitie: 16 milioane de euro
Productie: 60.000 t/an

Investitor: Lukoil
Investitie: 12 milioane de euro
Productie: 50.000 t/an

Investitor: Expur Urziceni
Investitie: 20 de milioane de euro

Investitor: Ultex Tandarei
Investitie: aprox. 4,6 milioane de euro
Productie: 54.000 t/2007


Atentie! Biodieselul provoaca reactii adverse!

Trendul accentuat catre utilizarea biodieselului aduce deja dispute intre industria alimentara si energie regenerabila asupra modului de utilizare a terenurilor agricole. "In 20 de ani, va fi necesara o productie cu 50% mai mare de produse alimentare pentru a hrani populatia lumii. Existenta terenurilor disponibile atat pentru agricultura, cat si pentru biodiesel sta sub un mare semn de intrebare" - Guenther Buck, managing director, Unilever.

La fiecare hectar de rapita se obtin doar 2 tone de ulei pentru producerea biodieselului. Capacitatea totala anuntata doar in Romania este de peste 700.000 de tone anual.
Sunt 800 de milioane de posesori de masini si 2 miliarde de oameni care traiesc la limita saraciei extreme.
In Brazilia au fost taiate paduri tropicale pentru plantarea culturilor de soia si sfecla de zahar, ambele folosite pentru biodiesel, dar si pentru alimentatie.

Preturile bunurilor alimentare ar putea creste ca urmare a unor preturi mai ridicate la cereale.
Productia de biodiesel poate fi incetinita in cazul in care se formeaza o concurenta severa cu segmentul alimentar.
Solutia "bio" a luat nastere ca o alternativa la cererea din ce in ce mai ridicata de energie, ceea ce duce la cresterea dependentei fata de tari precum Rusia.
Este o sursa de venit pentru fermieri.
Sursa: EUObserver

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO