Analiză

Cu o crestere de peste 40% de la inceputul anului, preturile apartamentelor nu dau semne de calmare

Cu o crestere de peste 40% de la inceputul anului, preturile apartamentelor nu dau semne de calmare

Click pentru imaginea intreaga

26.11.2007, 21:08 25

In fiecare luna, la pretul apartamentelor din Capitala se mai adauga o majorare de circa 5%, aceasta curba ascendenta neavand perspective de stagnare. Astfel, pretul mediu pe metrul patrat a ajuns in octombrie la 1.814 euro, fata de aproximativ 1.284 de euro, cat era in ianuarie, in contextul in care cercetarea a luat in calcul 25 dintre cele mai importante zone ale Bucurestiului. Analiza ZF include doar apartamentele cu trei camere, construite intre 1980 si 1990, acestea fiind cele mai stabile din punct de vedere al pretului.
"De la inceputul anului a fost o crestere de circa 40%, de la luna la luna apartamentele avand preturi mai mari cu circa 5%", a spus Catalina Patrichi, asociat si director al agentiei imobiliare Art Imob. Ea explica acesta dinamica prin decalajul dintre cerere si oferta.
"Sunt multe solicitari, avand in vedere ca blocurile noi sunt destul de putine, iar preturile acestora sunt si destul de mari", precizeaza Patrichi.
Practic, desi s-au anuntat mai multe proiecte rezidentiale, putine dintre acestea s-au si finalizat, astfel ca oferta actuala nu este cu mult diferita de cea de acum 15 ani, cu toate ca cererea e dubla.
"Faptul ca, la aproape o dublare a locuitorilor Bucurestiului fata de '89, fondul de locuinte e aproximativ acelasi determina ca aceasta crestere sa nu se opreasca. Tindem sa facem comparatie cu tarile din regiune, dar trebuie sa intelegem ca la Budapesta, de exemplu, s-a construit foarte mult si de aceea mai poti cumpara locuinte in centru cu 1.000 de euro pe metrul patrat.
Pe de alta parte, in Sofia, unde s-a construit la fel de putin ca la noi, preturile sunt tot in crestere. Motivul pentru care preturile de acolo nu cresc intr-un ritm la fel de alert ca la noi este ca nivelul lor de trai e mult mai scazut", a spus Gabriel Dragomir, senior broker in cadrul agentiei imobiliare Indoors Real Estate Group.
Dragomir mai spune ca de la inceputul anului si pana acum avansul luat de apartamentele vechi a fost de circa 45%, atat in zona de centru, cat si in cartierele din Capitala.
Daca in octombrie anul trecut un apartament cu trei camere in zona Dristor, cu o suprafata de 80 de metri patrati, era scos la vanzare cu 72.700 de euro, in ianuarie a ajuns la circa 88.000 de euro, pentru ca la sfarsitul lunii trecute o locuinta in aceasta zona, cu caracteristici similare, sa aiba un pret de vanzare de 136.000 de euro.
"Au fost mai multe motive de crestere, pe langa cererea fantastic de mare in raport cu ceea ce se construieste. In primul rand, la inceputul anului, impozitarea s-a mutat de la cumparator la vanzator, moment in care s-a observat o crestere de circa 5%. Pe de alta parte, in perioada iunie-iulie, relaxarea conditiilor de creditare a determinat un nou avans al preturilor", a spus Gabriel Dragomir de la Indoors Real Estate Group.
Acesta adauga ca avansul din lunile octombrie-noiembrie are legatura si cu relaxarea conditiilor de creditare, mai multe banci avand acum oferte care sustin achizitia de locuinte.
Cresterile se remarca aproape in toate zonele Bucurestiului, cea mai afectata fiind insa zona de nord.
"Cele mai mari cresteri au fost inregistrate in Dorobanti si in partea de nord a Bucurestiului. Practic, sectoarele unu (Aviatorilor) si doi (Colentina, Pantelimon) au avut cele mai mari cresteri, urmate de sectorul trei (Dristor, Titan) si sectorul sase (Militari, Drumul Taberei, Crangasi)", a spus Patrichi.
Potrivit analizei ZF, fata de inceputul acestui an, cele mai consistente cresteri au fost inregistrate in zona Vitan, Lacul Tei, Iancului si 1 Mai.
Astfel, daca in ianuarie un apartament cu trei camere de 70 de metri patrati din zona Iancului costa 83.000 de euro, acum pretul acestuia a depasit 130.000 de euro.
Preturi mai ridicate au si apartamentele pozitionate langa metrou, care au un avantaj net fata de celelalte ca urmare a traficului din ce in ce mai greu de suportat din Capitala.
"Apartamentele situate in apropierea metroului sunt cu 10% mai scumpe", spune Patrichi.
Incetinirea cresterii este mai degraba un dezirat decat un fapt realizabil, potrivit mai multor reprezentanti de pe piata imobiliara, avand in vedere ca, desi s-au anuntat mai multe proiecte rezidentiale doar cateva sute vor fi date in folosinta in acest an.
Mai mult decat atat, cererea peste masura ofertei face ca majoritatea apartamentelor din blocurile noi sa fie vandute inca din stadiul de proiect.
"Daca o sa fie o stagnare va fi pe o perioada foarte scurta, generata de faptul ca moneda a inceput sa se deprecieze. Exista riscul ca piata sa pice la un moment dat, dar acest lucru se va intampla in cinci-zece ani, cand lumea isi va permite sa iasa afara din oras", a spus Dragomir.
Pana la o speranta de stagnare insa, preturile apartamentelor continua sa urce aproape in fiecare luna, ajungand de fiecare data la noi recorduri. In perioada 2004-2006 preturile apartamentelor s-au dublat, cel mai mare avans fiind in 2005, de circa 65%.
Anul acesta s-ar putea sa ne apropiem de aceasta crestere, avand in vedere ca numai pana acum sunt mai mari cu peste 40% fata de inceputul anului. In conditiile unei piete ascendente se dezvolta insa si speculatiile imobiliare, ceea ce contribuie la o cerere si mai mare pe piata decat cea reala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO