Analiză

Cum a ajuns ieftinirea legumelor sa fie motorul dezinflatiei

Cum a ajuns ieftinirea legumelor sa fie motorul dezinflatiei

Click pentru imaginea intreaga

14.11.2006, 19:42 41

Legumele s-au ieftinit anul acesta cu 15% in primele 10 luni, marcand cea mai semnificativa reducere de pret din ultimii 17 ani in agricultura.
Dupa 1990, legumele au mai avut o singura ieftinire, petrecuta in 2004, pe fondul unui an agricol de exceptie. Atunci, pretul acestora s-a redus doar cu putin peste 5%, in timp ce productia agricola a crescut la nivel national cu aproape 19%.
Legumele sunt in prezent cu 15% mai ieftine fata de inceputul anului si cu 26% mai ieftine decat la inceputul verii, dar cifrele referitoare la productia agricola arata o stagnare la nivelul de anul trecut. Ce se intampla de fapt pe piata?
"Intr-adevar, ieftinirea legumelor se simte pe piata. Unele legume sunt acum mai ieftine, la nivel de producator, de pana la 10 ori fata de anii trecuti", spune Mugurel Eduard Dutu, presedintele Asociatiei Producatorilor si Procesatorilor de Legume si Fructe.
El afirma ca anul acesta a fost propice pentru productia de legume, majoritatea producatorilor mari raportand cantitati la hectar in crestere fata de 2005. "Aproape toti producatorii au raportat cantitati mult mai mari recoltate la hectar fata de 2005", spune el.
In schimb, afacerile nu au mers prea bine pentru producatorii de legume, in ciuda recoltelor mai mari. Cauza a fost ieftinirea, determinata la randul ei de o cerere mai redusa pe piata. "Cererea pentru legume a fost sub asteptari, ceea ce, corelat cu productia mai mare, a dat aceasta ieftinire de pe piata", spune Dutu.
"Veniturile au fost departe de cele scontate", a adaugat el.
Pe piata legumelor, comenzile se dau de obicei cu un an inainte, iar producatorii semneaza contractul cu un pret pe care il estimeaza relevant pentru productia de legume de anul viitor. Anul acesta insa, multi producatori au ramas cu productia nevanduta, din cauza ca multi dintre partenerii de afaceri au avut ocazia sa cumpere din alte surse, mult mai ieftin, preferand sa plateasca penalitatile asociate cu nerespectarea contractelor.
De cealalta parte a baricadei, unii procesatori spun chiar ca pe piata exista o usoara tendinta de scumpire a legumelor pe termen mediu. "Eventuala ieftinire nu poate fi valabila decat pe termen scurt, pentru ca pe termen lung exista o criza de legume, in Europa si chiar in Romania", spune Bogdan Grama, vicepresedintele Agroalim Group, care detine producatorul de legume congelate Frigorifer.
El nu crede in tendinta de ieftinire a legumelor la nivelul pietei decat pe termen scurt. Din cauza contractelor realizate cu un an inainte pentru achizitionarea materiei prime, Grama considera ca preturile de pe piata pot fi cu greu estimate la nivelul real. "Ca sa-mi dau seama de situatia de acum, ar trebui sa ma intrebati la anul", spune el, cand producatorii si procesatorii pot evalua corect cum au mers vanzarile si preturile in 2006.
In schimb, unii procesatori de legume au observat o tendinta de ieftinire si investesc in facilitati de productie de legume congelate. Este si cazul lui Octavian Ghiran, directorul general al companiei Legofruct.
Firma investeste intr-o fabrica de legume si fructe congelate langa Timisoara. "Tendinta de ieftinire am observat-o, ea urmand sa ne ajute in perspectiva noului business", a declarat Ghiran, directorul Legofruct.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO