Analiză

Cum a traversat economia perioada de criza din primul semestru: cei mai importanti 10 indicatori

Cum a traversat economia perioada de criza din primul semestru: cei mai importanti 10 indicatori
06.08.2009, 18:54 19

„Din punctul de vedere al cresterii economice primele sase luni au fost sub asteptarile pe care le aveam la sfarsitul anului trecut", spune Laurian Lungu, analist in cadrul Macroanalitica. Economia s-a contractat cu 6,2% in primul trimestru din 2009, iar prognozele privind dinamica din perioada aprilie-iunie indica un declin de circa zece procente.

„Unii indicatori macroeconomici s-au inrautatit in aceasta perioada, iar altii s-au imbunatatit", comenteaza analistul financiar Dragos Cabat. „A fost evident o perioada de criza, iar economia si deficitul bugetar s-au inrautatit peste asteptari. Alti indicatori, cum ar fi deficitul comercial, au inregistrat insa evolutii pozitive pe fondul acestei crize", spune el.

Evolutia pozitiva a deficitului comercial survine in conditiile in care ritmul de scadere al importurilor a fost, in primele cinci luni, aproape dublu fata de declinul consemnat in cazul exporturilor. In perioada ianuarie-mai, exporturile de produse romanesti au scazut cu o cincime, in timp ce importurile s-au contractat cu mai mult de 37%.

Criza economica a adus o incetinire accentuata a consumului, care a determinat o crestere mult mai lenta a preturilor, creand astfel premisele ca banca centrala sa-si atinga pentru prima data in ultimii ani tinta de inflatie.

„Din punctul de vedere al inflatiei, chiar daca aceasta este in grafic, ma asteptam sa scada putin mai mult", spune Laurian Lungu. Analistul Dragos Cabat considera, in acelasi timp, ca inflatia s-a comportat anormal in conditiile in care a inregistrat un puseu la inceputul anului doar pentru a scadea semnificativ ulterior.

BNR a revizuit ieri in scadere prognoza de inflatie pentru anul acesta, de la 4,4% la 4,3%. Analistii se asteapta ca in iulie inflatia sa inregistreze o crestere de cinci procente fata de aceeasi luna din 2008.

In primele sase luni, rata somajului a urcat constant, de la 4,9% in ianuarie la 6% la sfarsitul lunii iunie, revenind astfel la un nivel care nu a mai fost consemnat de la inceputul anului 2006.

In aceasta perioada, peste 172.000 de oameni si-au pierdut locurile de munca. Analistii spun ca se asteptau la o evolutie atat de dramatica a numarului de someri.

„In ceea ce priveste rata somajului, era de asteptat o evolutie ascendenta. Ne-am dat seama de acest lucru pe masura ce perspectivele economice se inrautateau", spune Lungu. Cele mai pesimiste prognoze indica depasirea pragului de un milion de someri in primul trimestru al anului viitor.

Deficitul bugetar se afla deocamdata in limitele stabilite la incheierea acordului cu FMI, dar inrautatirea perspectivelor a generat o noua runda de negocieri cu reprezentantii Fondului pentru majorarea tintei de deficit stabilita pentru finalul anului.

In ciuda faptului ca deficitul bugetar este in grafic, Laurian Lungu crede ca politica fiscala a fost gresit implementata de Guvern, acesta esuand astfel sa transmita un semnal pozitiv economiei. Din cauza alegerilor succesive, Executivul a tot amanat restructurarea aparatului birocratic pentru reducerea cheltuielilor bugetare.

Principalul element pozitiv identificat de analisti in primele sase luni a fost stabilizarea cursului de schimb dupa incheierea acordului cu FMI. Leul a intrat pe un trend descendent in ultima parte a anului trecut si in primele doua luni din 2009, pe fondul perceptiei negative a investitorilor vizavi de pietele din regiune. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO