Analiză

Economia vazuta de la Bursa: crestere la petrol si banci, scaderi la ingrasaminte

16.11.2004, 00:00 22

Cresteri pentru companiile petroliere si pentru banci, stationare pentru producatorii de medicamente si scadere in ingrasaminte. Asa arata tabloul rezultatelor financiare de pe primele noua luni ale principalelor companii cotate la Bursa comparativ cu anul trecut. Alaturi de acestea, surprize putine din partea unor companii mai mici, ale caror sectoare nu sunt bine conturate pe piata de capital. Cresterea de pe banci si din companiile petroliere s-a vazut si in portofoliile SIF-urilor, aducand castiguri importante actionarilor acestora.
Brokerii de pe piata spun ca rezultatele companiilor dupa primele noua luni nu au avut un impact hotarator asupra evolutiei de ansamblu a pietei, rezultatele fiind de cele mai multe ori conforme cu asteptarile investitorilor. In medie, preturile actiunilor listate pe Bursa de Valori s-au dublat de la inceputul anului, desi putine au fost companiile care au raportat cresteri de profit, piata fiind impulsionata mai mult de perspectivele de dezvoltare ale companiilor pentru urmatorii ani.
"Rezultatele financiare au fost foarte bune in special la companiile petroliere si la banci. Desi importa mult titei de pe pietele externe, iar cotatiile titeiul  au crescut, companiile petroliere au reusit sa isi mentina marjele de profit in conditiile cresterii pretului benzinei pe piata interna. Rompetrol Rafinare a reusit chiar sa obtina profit net pe trimestrul al treilea in conformiate cu standardele internationale de contabilitate," spune Adriana Marin analist la BRD Securities. Ea a mai adaugat ca Petrom si Rompetrol se numara printre principalii beneficiari ai aprecierii leului in raport cu dolarul american, in conditiile in care importa cantitati semnificative de titei, al carui pret este exprimat in dolari pe pietele externe.
Petrom, cea mai mare companie listata pe Bursa, a inregistrat in primele noua luni ale anului o dublare in lei a profitului net, care a atins valoarea de 2.266 miliarde de lei (55,6 milioane de euro). Portofoliul de gaze al Petrom a devenit din acest an profitabil ca urmare a cresterii semnificative a preturilor la gaze pe piata romaneasca. In aceeasi perioada, cifra de afaceri a companiei a depasit 64.500 miliarde de lei (1,58 miliarde euro) in crestere in lei cu 22% comparativ cu vanzarile de la sfarsitul lunii septembrie din 2003. De la inceputul anului actiunile Petrom au adus investitorilor de pe piata de capital un castig de 82% din cresterea pretului actiunilor.
Cresterea pretului titeiului si majorarea pretului la carburanti pe piata interna a crescut si afacerile celeilalte companii petroliere de pe Bursa, Rompetrol Rafinare (Petromidia). Cifra de afaceri a companiei care opereaza cea mai mare rafinarie de pe piata romaneasca a ajuns la 31.714 mld. lei (778,2 milioane de euro), in crestere in lei cu 28% comparativ cu vanzarile aferente primelor trei trimestre ale anului trecut. Petromidia a reusit sa-si reduca pierderile de aproape zece ori in lei, valoarea acestora ajungand la 864 miliarde de lei (21,2 milioane de euro). Compania inregistra in anul trecut o pierdere consistenta ca urmare a unor inregistrari contabile din operatiunea de conversie a datoriilor catre stat in obligatiuni.
Alte doua companii cotate pe piata de capital care activeaza in domeniul petrolier au reusit sa isi sporeasca substantial afacerile si profitul in acest an ca urmare a revigorarii pietei interne a produselor petroliere. Este vorba de operatorul portuar Oil Terminal si compania de transport prin conducte a produselor petroliere Conpet Ploiesti. Actiunile Oil Terminal si Conpet au fost in acest an printre cele mai profitabile plasamente de la Bursa de Valori.
"Rezultatele de la noua luni nu au oferit surprize deosebite, anticiparile investitorilor fiind in general corecte, iar asta s-a vazut in evolutia preturilor. Rezultatele de la BRD au fost poate singurele care au constituit o surpriza pentru investitori," spune Rares Nilas, directorul general al BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania.
BRD si Banca Transilvania au crescut in acelasi ritm in privinta profitului: 40%. Diferenta dintre cele doua este ca spre deosebire de BRD, Transilvania a fost ajutata la cresterea profitului de banii atrasi de la actionari in prima parte a anului. Cealalta banca listata pe Bursa, Carpatica a reusit o majorare cu 53% a profitului, in conditiile in care a atras de asemenea de finantare de pe Bursa prin emisiune de actiuni.
In primele noua luni ale anului BRD a inregistrat un profit net de 2.472 miliarde de lei (61 milioane de euro). Banca a reusit sa isi sporeasca rentabilitatea capitalurilor proprii pana la 30,1%. In aceste conditii capitalurile proprii ale bancii au urcat tot cu peste 30% fata de septembrie 2003, atingand 13.078 miliarde de lei (322 milioane de euro). Analistii de pe Bursa sunt si mai optimisti in privinta profitului bancii in ultimul trimestru si in primele luni ale lui 2005, in conditiile in care banca urmeaza sa treaca la venituri provizioanele in valoare de mai multe milioane de euro constituite pentru un credit acordat societatii Prisma Town. Statul a anuntat recent ca va prelua creditul oferind n schimb bancii titluri de stat.



Banca Comerciala Carpatica a obtinut in primele noua luni ale anului un profit brut de 141 miliarde lei, (3,4 milioane de euro), in crestere in termeni nominali cu 53% fata de perioada similara a anului trecut. euro), cu 61,4% fata de sfarsitul lunii septembrie 2003. Capitalurile proprii ale bancii au avansat cu 76,3%, pana la 1.065 miliarde lei
Brokerii de la Bursa spun ca bancile se numara printre societatile cu cel mai ridicat potential de crestere pentru urmatorii ani, in conditiile in care sistemul bancar romanesc se afla mult in urma celui din Uniunea Europeana. "La o crestere economica anuala de 5% in urmatorii ani este clar ca sistemul bancare va creste mai mult de atat," spune Florin Aldea, directorul Alpha Finance, societatea de brokeraj a bancii grecesti Alpha Bank.
Chiar daca au raportat profituri in scadere la 9 luni, producatorii de medicamente de pe Bursa, Sicomed Bucuresti si Antibiotice Iasi, au vandut mai mult in acest an. Sicomed a realizat o cifra de afaceri de 1.310 miliarde de lei (32,1 milioane de euro), in crestere in lei cu 14%. Profitul net a inregistrat insa o scadere in lei de 15%, atingand 162,8 miliarde de lei (3,9 milioane de euro). Scaderea profitului s-a datorat investitiilor pe care compania le-a derulat de la inceputul anului.
Profitul net al Antibiotice a inregistrat o scadere in lei de 3,4% la noua luni, dupa ce al treilea trimestru a fost mai bun decat primele doua. Principala cauza a acestei scaderi fiind schimbarea cotei de impozitare a exportatorilor de medicamente de la 12,5% anului trecut la 25% anul acesta, in conditiile in care aproximativ 25% din afacerile companiei realizate din exporturi. Totusi, vanzarile societatii au crescut in primele trei trimestre in lei cu 11%, atingand 959,1 miliarde de lei (23,5 milioane de euro).
Cei doi producatori de ingrasaminte chimice listati pe Bursa, Azomures Targu Mures si Amonil Slobozia au inregistrat scaderi semnificative ale rezultatelor financiare fata de anul trecut, dar asta nu a insemnat pierderi pentru investitorii de pe piata. In 2003, producatorii de ingrasaminte beneficiasera de pe urma subvenjtiilor de stat pentru achizitionarea de ingrasaminte de catre micii agricultori. In plus pretul gazului metan, principala materie prima in productie de ingrasaminte a continuat sa creasca in acest an, iar profitul din exporturile de ingrasaminte a fost afectata de aprecierea in termeni reali a leului pe piata valutara.
Azomures a raportat la noua luni un profit net de 1,7 milioane euro, in scadere cu 85%. Daca veniturile s-au mentinut la un nivel relativ constant, in schimb cheltuielile totale au crescut in euro cu 10%, principalul factor fiind majorarea costurilor cu materia prima, in special a majorarii tarifelor la gazul metan.
Amonil a inregistrat in primele noua luni o crestere de 16% in lei a vanzarilor care s-au situat la 1.774 miliarde de lei (43 milioane de dolari) si a pierdut 56 miliarde de lei, fata de un profit de 56 miliarde de lei in perioada similara a anului trecut. Amonil a reusit insa sa obtina pe trimestru al treilea un profit de doua miliarde de lei.
Analistii de la Bursa au spun ca tendinta din ultimii ani de crestere a vitezei de reactie a investitorilor de pe piata la rezultatele financiare raportate de companii, resimtite in evolutia pretului, a continuat si anul acesta. "S-a observat pe piata ca a mai crescut gradul de educatie a investitorilor. Piata a reactionat mai rapid la publicarea rezultatelor financiare, asa cum a fost cazul scaderii actiunilor Azomures sau a cresterilor de la Artrom sau Carbid Fox," spune Emil Ogica, directorul societatii de consultanta de piata de capital KTD Invest. Pe de alta parte el afirma ca informatiile furnizate de companii investitorilor in privinta rezultatelor financiare
El spune ca numarul companiilor care si-au revizuit anul acesta bugetul de venituri si cheltuieli se poate numara pe degete, desi pe piata sunt multe companii care, la noua luni sunt departe, in sus sau in jos, de bugetul pe care l-au facut la inceputul anului.
Brokerii considera ca desi rezultatele la noua luni au influentat piata, totusi aceasta influenta nu a fost una semnificativa. "Cred ca de data aceasta rezultatele nu au avut influenta imediata foarte puternica asupra preturilor pe Bursa, piata luand-o in sus dupa acordarea statutului de economie functionala de piata, au intrat si bani noi pe piata, iar multe din aprecierile inregistrate de companiile mari au inclus si eventualele asteptari ale investitorilor legate de raportarea unor rezultate in crestere. Astfel, la nivel global, per ansamblul pietei, nu cred ca rezultatele financiare raportate dupa primele trei triemstre au avut o influenta semnificativa asupra cotatiilor.
Punctual au fost unele corelatii mai evidente, de exemplu companiile din sectorul financiar au confirmat asteptarile investitorilor referitor la obtinerea unor rezultate mai bune si acest lucru s-a vazut bine in piata, iar alte companii care au raportat rezultate in scadere, de exemplu Electroputere sau Azomures, reactia imediata pe Bursa s-a concretizat intr-o scadere a preturilor" a comentat Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Desi rezultatele financiare au contribuit la cresterea pietei, mai importante pentru investitori sunt perspectivele de crestere pentru urmatorii ani. Tendinta de scadere a dobanzilor la lei si implicit a randamentelor asteptate de investitori au avut un cuvant greu de spus in cresterea pietei din acest an.
vlad.nicolaescu@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO