Analiză

Fondurile mutuale nu au mai reusit sa bata inflatia in primul trimestru

18.04.2006, 00:00 24

Fondurile mutuale au inregistrat in primul trimestru al acestui an o crestere medie de 1,1%, in conditiile in care rata inflatiei din aceasta perioada s-a apropiat de 1,5%, conform datelor furnizate de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).

Un depozit bancar constituit la finele lui decembrie 2005 a adus in primul trimestru un randament mediu de 1,3-1,4%, in timp ce cresterea medie a Bursei de Valori, ilustrata de evolutia indicelui BET-C, a fost in primele trei luni de 14%.

Fondurile de actiuni au adus si in primul trimestru al acestui an cele mai mari randamente, insa au dat si cele mai mari emotii investitorilor. Dupa cresteri de pana la 10% in luna ianuarie, fondurile de actiuni au inregistrat scaderi importante incepand cu jumatatea lunii februarie, pe fondul corectiilor de la Bursa, anuland cea mai mare parte a castigurilor investitorilor. Astfel, randamentul mediu oferit de fondurile de actiuni in primele trei luni a fost de 2,2%.

Randamentele variaza insa intre 1% si 6%, in functie de marimea fondului, de expunerea pe piata de capital si de strategia adoptata de fiecare manager de fond in parte in aceasta perioada.

Cel mai performant fond a fost Fondul Oportunitati Nationale (FON) administrat de Vanguard Asset Management, cu o crestere de 5,6% in primele trei luni ale anului. FON a reusit sa conserve cel mai bine avansul din luna ianuarie datorita reducerii din timp a expunerii pe piata de capital. Investitiile pe piata de capital ale fondului reprezentau la finele lunii martie circa 20% din activul net.

"Incepand cu sfarsitul lunii ianuarie, ne-am mai diminuat ponderea plasamentelor pe Bursa, gandindu-ne la evolutia pietei din primele luni ale anului trecut. Pe principalii emitenti aparusera deja mai multe semne de incertitudine, astfel am estimat ca in februarie ar putea aparea o plafonare a pietei. In aceste conditii am ales sa marcam profitul inregistrat pana in acel moment si sa asteptam ca lucrurile sa se linisteasca pentru a reintra in piata", a declarat Cristian Tudorescu, director de operatiuni la Vanguard Asset Management, societatea care administreaza Fondul Oportunitati Nationale (FON).

Administratorul FON a reactionat mai rapid la schimbarile de pe piata de capital datorita dimensiunii mai reduse a fondului, dar si a structurii portofoliului, care cuprinde in special actiuni lichide.

"Strategia noastra de investitii se bazeaza pe impartirea portofoliului de actiuni in doua componente: una stabila, constand in actiuni pe care mizam pe termen mai lung, si una flexibila, alcatuita din actiuni lichide, unde realizam vanzari ceva mai frecvente, in functie de trendul pietei. Totusi, nu se poate vorbi despre o componenta speculativa, vanzarile si cumpararile realizandu-se la interval de cateva luni", a explicat Tudorescu.

Pe pozitia a doua se situeaza, la egalitate, fondul Intercapital, administrat de Certinvest, si Omninvest, administrat de SIRA, cu cresteri ale unitatilor de fond de 3,9% in primele trei luni ale anului. La sfarsitul lunii ianuarie, Intercapital si Omninvest au fost cele mai performante, cu randamente de circa 10%, insa corectiile inregistrate la Bursa de actiunile cele mai lichide au erodat puternic randamentele celor doua fonduri. La fel s-a intamplat si cu fondul Napoca, administrat de Globinvest, care a incheiat primul trimestru cu o crestere de 2,5%, dupa ce inregistrase un randament de 9,5% la finele lui ianuarie.

O contributie semnificativa in acest sens au avut-o scaderile inregistrate de actiunile SIF-urilor, in conditiile in care majoritatea fondurilor de actiuni au plasamente importante pe aceste titluri. Indicele BET-FI se situa la finele lunii martie cu 3% sub nivelul de la sfarsitul anului trecut.

"Evolutiile indicilor BET si BET-FI sunt cele mai relevante pentru fondurile mutuale de actiuni, deoarece acestea investesc preponderent pe titlurile lichide, precum SIF-urile, bancile si companiile petroliere. Incertitudinea din jurul SIF-urilor sau a companiilor petroliere a afectat puternic evolutia acestora, diminuand si randamentele fondurilor mutuale. Totusi, cred ca pana la sfarsitul anului piata va reveni la nivelurile anterioare acestor corectii si chiar le va depasi", considera Razvan Rusu, manager de portofoliu la societatea de administrare a investitiilor Certivest.

Administratorii de fonduri mizeaza in continuare pe titlurile SIF-urilor si ale companiilor petroliere, care dau trendul Bursei.

"Noi mizam pe titlurile companiilor petroliere, inclusiv pe actiunile Rompetrol Rafinare, care este cel mai subevaluat blue-chip in acest moment. SIF-urile sunt de asemenea atractive la preturile actuale. Chiar daca sunt toate sansele ca evolutia apatica a pietei sa se mentina pe termen scurt, speram ca pana la finele anului sa obtinem randamente superioare celor de anul trecut", a declarat Adrian Anghel, seful compartimentului de analiza al SIRA, societatea care administreaza fondul de actiuni Omninvest.

Singurul fond de actiuni care a inregistrat randament negativ este BCR Expert, cu o scadere a unitatilor de fond de 4,6%. BCR Expert a fost lansat in luna decembrie 2005, beneficiind de o conjunctura mai putin favorabila.

Cea mai importanta crestere de activ a inregistrat-o in martie fondul Active Dinamic, administrat de Swiss Capital Asset Management, ale carui active s-au majorat cu 20% pana la 790.000 de euro. Structura activelor acestui fond a inregistrat, de asemenea, modificari substantiale, ponderea plasamentelor in actiuni crescand la 71%, comparativ cu 16% la finele lunii februarie.

Pe segmentul fondurilor diversificate conduce detasat Transilvania, fondul administrat de Globinvest, cu un randament la trei luni de 3,9%, egal cu cele ale fondurilor de actiuni Intercapital si Omninvest si peste cel al Napoca, fondul de actiuni administrat de Globinvest. Fondurile diversificate sunt caracterizate de o volatilitate mai redusa datorita ponderii mai mici a plasamentelor bursiere in activul total. La fondul Transilvania ponderea actiunilor cotate in activul total era la finele lunii martie de 46%, comparativ cu 81% in cazul Napoca.

A doua pozitie la aceasta categorie a revenit fondului Capital Plus, administrat de Certinvest, cu o crestere a unitatii de fond de 3,2%, urmat la distanta de BCR Dinamic, cu un avans de 1,8%. Pe ansamblu, fondurile diversificate au inregistrat in primele trei luni ale anului un avans mediu de 1,4%.

Cea mai mare crestere de activ pe acest segment a avut-o in luna martie fondul Integro, administrat de CA IB Asset Management, valoarea activelor fondului urcand luna trecuta cu 18% pana la 4,45 milioane de euro.

Bancpost Active Balanced, fondul diversificat lansat de Bancpost la finele lui martie, a inregistrat un avans de 0,5% luna trecuta.

Fondurile de instrumente cu venit fix si cele monetare continua sa ofere randamente real negative din cauza nivelului scazut al dobanzilor din sistemul bancar. Fondurile de obligatiuni au inregistrat in primul trimestru o scadere medie a valorii unitatilor de fond de 0,4% datorita deprecierii de 3,9% suferite de Europa Obligatiuni, al doilea fond ca marime de pe acest segment. Cel mai performant fond la aceasta categorie a fost BCR Clasic, cu un randament de 1,4% la finele lui martie, urmat de Orizont, administrat de Certinvest, cu o crestere de 1,3%.

Dintre fondurile monetare s-a remarcat Stabilo, administrat de CA IB Asset Management, cu o crestere a unitatii de fond de 1,3% in primul trimestru, aproximativ egala cu randamentul oferit de un depozit bancar in aceeasi perioada. Simfonia 1, fondul monetar administrat de SG Asset Management, a inregistrat in primele trei luni o urcare de 0,9%. In martie, Simfonia 1 a pierdut 9,2% din valoarea activelor datorita unor rascumparari mai importante. Pe acest segment si-a facut intrarea luna trecuta si Bancpost Plus, fondul monetar administrat de Eurobank Mutual Funds Management.

andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO