Analiză

Ieftinirea companiilor locale va scoate sute de milioane de euro din buzunarele fondurilor de private equity

Ieftinirea companiilor locale va scoate sute de milioane de euro din buzunarele fondurilor de private equity

Sebastian Tcaciuc, director la Advent International: Criza de pe pietele financiare nu are un efect negativ asupra investitiilor de tip private equity din Romania. Spre exemplu, Advent a finalizat recent doua achizitii leveraged foarte importante: cea a LaborMed Pharma si, indirect, prin intermediul Deutek Dufa, a producatorului de adezivi si mortare marca Bauleiter.

02.04.2008, 14:41 114

"Sentimentul general al finantatorilor fata de piata locala este negativ, iar riscul sporit privind investitiile in Romania se traduce prin 'ieftinirea' activelor romanesti.
Piata este dominata de fonduri in euro, astfel ca deprecierea leului fata de euro face tintele de achizitii din Romania mai 'ieftine' in euro. Mai mult, Bursa de Valori este in scadere, finantarea prin intermediul Bursei, respectiv exitul pe Bursa, este mai dificila", a spus Francisc Bodo, director de investitii la compania de investitii private GED Capital Development, adaugand ca pentru jucatorii din industria de private equity anul 2008 este mai bun pentru achizitii decat pentru exituri. Parerea este impartasita si de reprezentantii unui alt fond de investitii cu o activitate puternica pe piata din Romania, Advent International.
"Cel mai probabil 2008 va fi un an al preluarilor, deoarece anticipam ca asteptarile vanzatorilor cu privire la valoarea si perspectivele companiilor se vor corecta, coborand la niveluri mult mai realiste decat in ultima perioada", a spus Sebastian Tcaciuc, director Advent International.
Prezenta fondurilor de private equity pe piata locala s-a concretizat in investitii totale de aproximativ 250 mil. euro anul trecut, pretul destul de ridicat al companiilor romanesti domolind din avansul investitiilor private.
"Piata romaneasca este una dintre cele mai dure din regiune din perspectiva investitorului de private equity, pentru ca jucatorii imping foarte sus pretul tranzactiilor", a fost de parere Robert Luke, membru al Asociatiei de Investitii Private si Capital de Risc din sud-estul Europei. Majoritatea reprezentantilor fondurilor de investitii caracterizeaza asteptarile antreprenorilor romani drept "nerealiste" astfel ca am asistat in ultimii doi ani la o activitate mai intensa in exit-uri si nu in preluari.
"Anii 2006 si 2007 au fost ani cu volume reduse de investitii private equity in special din cauza asteptarilor nerealiste ale vanzatorilor de active romanesti. Daca piata se stabilizeaza, Romania poate genera circa 500 mil. euro pe an din investitii private equity", explica Bodo de la GED Capital Development. Romania este in prezent vizata de fonduri de investitii private de aproximativ 1,5 miliarde euro, insa piata nu poate absorbi rapid aceste fonduri intrucat nu exista indeajuns de multe proiecte viabile, potrivit estimarilor facute de reprezentantul GED Capital. Reprezentantii RAEF, spre exemplu, spuneau recent intr-un intreviu acordat ZF ca au anticipat aceasta situatie inca de acum doi ani, astfel incat strategia a fost de a nu intra in deal-uri foarte competitive. Atat situatia de pe pietele financiare internationale, cat si criza creditelor ipotecare au fost si ele anticipate insa genereaza si o componenta pozitiva in sensul ca in urmatoarea perioada antreprenorii vor reevalua activele pe care le detin.
Reducerea posibilitatilor de finantare prin intermediul pietei de capital, in prezent afectata de corectii bursiere agresive atat pe plan intern cat si international, precum si evolutia ascedenta a dobanzilor bancare care ii determina pe antreprenorii locali sa se gandeasca de doua ori inainte de a contracta un credit vor duce la o intrare in forta a fondurilor de private equity pe piata locala in 2008 si in 2009.
"Daca anul trecut investitiile fondurilor de private equiy in Romania au atins aproximativ 250 de milioane de euro, cred ca anul acesta vor trece de 300 de milioane de euro", a spus Luke, membru al Asociatiei de Investitii Private si Capital de Risc din sud-estul Europei.
In conditiile in care criza financiara de pe pietele internationale a diminuat drastic numarul investitorilor straini de pe bursa locala, din cauza lipsei acute de lichiditati de pe pietele de origine, in ceea ce priveste investitorii de private equity, criza financiara a dus la ascutirea competitiei pentru atragerea capitalurilor.
"Produsul financiar de tip private equity este stabil. Durata de viata tipica a fondurilor de private equity este de zece ani, care reprezinta de fapt durata a doua cicluri economice complete. Criza financiara internationala este o criza de insolventa, care pe piata de private equity se traduce in capital mai scump, respectiv tinte de investit mai ieftine", a argumentat reprezentantul GED Capital.
Si cum turbulentele de pe pietele financiare internationale nu au afectate strategiile pentru Romania, firmele de private equity continua cursa preluarilor.
"Criza de pe pietele financiare nu are un efect negativ asupra investitiilor de tip private equity din Romania. Spre exemplu, Advent a finalizat recent doua achizitii leveraged foarte importante: cea a LaborMed Pharma si, indirect, prin intermediul Deutek Dufa, a producatorului de adezivi si mortare marca Bauleiter", a spus Tcaciuc, de la Advent International, fond de investitii care a anuntat cea mai recenta tranzactie, preluarea Bengoss Comimpex. Tranzactia s-a ridicat la 18,9 mil. euro.
Anul trecut, cele mai atractive domenii pentru fondurile de investitii au fost constructiile. IT-ul si sectorul medical privat daca ar fi sa tinem seama de numarul si de valoarea investitiilor si sa excludem real-estate-ul.

GED Capital Development
Reprezentant in Romania: Francisc Bodo, director de investitii
Capital disponibil pentru Romania in 2008: 40 mil. euro.
Fonduri: GED Eastern Fund II ( portofoliu: Rosegur - 2005, Red Projects -2005, Fonomat- lant de dealeri Orange rezultat in urma integrarii a cinci companii: Plus GSM- 2008, Dasimpex- 2006, Lexo-2006, Puls GSM -2006 si GSM Land-2006, Happy Tour-2007)
Investitie/companie: 7-20 mil. euro
Perioada de investitie: 3-5 ani;

Innova Capital
Reprezentant in Romania: in curs de recrutare
Capital disponibil pentru Romania in 2008: 10-25 milioane de euro.
Fonduri: Innova 4 (portofoliu: La Fantana- 2007)
Investitie/companie: 10-50 mil. euro
Perioada de investitie: 3-5 ani
Domenii de interes: servicii financiare, telecomunicatii, industria manufacturiera, servicii pentru companii, media, consum si retail;

Oresa Ventures
Reprezentant in Romania: Cornel Marian, director de investitii
Capital disponibil pentru Romania in 2008: 20-45 mil. euro
Fonduri: Oresa Ventures (portofoliu: Kiwi Finance- 2007, Bau Profil- 2008, Fabryo- 2006, Flamingo-1996 prin achizitia Flanco)
Investitie/companie: 2-8 mil. euro
Perioada de investitie: 3 - 5 ani
Participatii vandute in 2007: La Fantana
Domenii de interes: servicii financiare, bunuri de consum, distributie sau comert cu amanuntul, produse farmaceutice, servicii de sanatate;

AIG Capital Partners
Reprezentant in Romania: Doina Popescu, director pentru Romania
Capital disponibil pentru Romania in 2008: n.a.
Fonduri:, AIG New Europe Fund II (Digital Cable Systems - 2007) AIG Global Emerging Markets Fund II (UTI Grup - 2005)
Investitie/companie: 25-500 mil. euro
Perioada de investitie: 3-5 ani
Domenii de interes: materiale de constructii, bunurile de consum, retail, telecomunicatii, productie;

New Europe Capital
Reprezentant in Romania: Ion Alexandru Florescu, director
Fonduri: Reconstruction Capital II (Top Factoring- 2007, Romar- 2007, Antares Hotels-2008, Albalact-2007)
Investitie/companie: peste 3 mil.euro
Perioada de investitie: 3-5 ani
Participatii vandute in 2007: 3,4% din Albalact
Domenii de interes: materiale de constructii, retail, distributie bunuri de larg consum;

PPF Investments
Fonduri: PPF Alpha: (Continental Hotels - 2007, Gaz Sud SA -2007, Office Development I-2007)
Investitie/companie: aprox. 20 mil. euro
Participatii vandute: Romexterra Bank-2007, ARDAF si RAI Asigurari-2008
Domenii de interes: sectorul bancar, asigurari, servicii financiare, hoteluri, turism, media, gaz;

Advent International
Reprezentant in Romania: Emma Popa-Radu
Portofoliu: dufa Deutek (2005), Ceramica Iasi (2007), LaborMed (2008), Bengoss Comimpex (2008)
Investitie/companie: 10-25 mil. dolari
Perioada de investitie: 3-5 ani
Domenii de interes: servicii profesionale pentru companii, comunicatii, tehnologie industriala si de prelucrare, farmaceutice/sanatate, media si retail;

Enterprise Capital
Reprezentant in Romania: Horia Manda, senior vice president si chief investment officer
Fonduri: RAEF si BAF - Capa Finance Cluj (2007), BAF - Industrial Access (2007), BAF - Edy Spedition (2005), Policolor
Investitie/companie: N/A
Participatii vandute in 2007: Golden Tulip, Domo, Certinvest
Domenii de interes: servicii financiare, bunuri si servicii de consum, retail, logistica si materiale de constructii;

3i
Reprezentant in Romania: Mihai Sfintescu, managing director
Capital disponibil pentru Romaniain 2008: 100-200 mil. euro
Fonduri: 3TS Central European Fund II ( Centrul Medical Unirea - 2007, Romprest - 2007 ), 3TS-Cisco Growth Fund III ( Gecad Technologies - 2007 );
Investitie/companie: 2-20 mil. euro
Perioada de investitie: 3-5 ani
Domenii de interes: media, serviciile financiare, proiectele de energie regenerabila;

Sigmableyzer
Reprezentant in Romania: Radu Bugica, country manager
Portofoliu: Covalact (2007)
Investitie/companie: 20-30 mil. dolari
Domenii de interes: food&beverages, retail, IT, healthcare;

Gemisa Investments
Reprezentant in Romania: Dragos Rosca, CEO
Portofoliu: Egibo (2006), Miniblu (2004), Optical Network (2004), Sport Distribution Group (2006), Press Pro International (2004), Fleet Management Services (2005), Oxigen Plus, Diagnosis (2007), Business Intelligence Alliance (2005), Geroaslan, Simplu Credit
Investitie/companie: 0,05 - 2 mil. euro
Participatii vandute 2006: Lauren Finance
Domenii de interes: retail, distributie, servicii medicale, servicii financiare;

Enterprise Investors
Reprezentant in Romania: Cristian Nacu, partener
Fonduri: Polish Enterprise Fund V ( portofoliu: Macon Deva - 2006, Siveco - 2005)
Participatii vandute in 2007: Artima
Domenii de interes: retailul, industriile conexe constructiilor, serviciile financiare;

Global Finance
Reprezentant in Romania: Stefan Bucataru, director
Fonduri: Global Growth Fund, Black Sea Fund (portofoliu: Total Soft - 2005) Global Growth Fund (portofoliu: Axigen - 2007)
Investitie/companie: sub 10 mil. euro
Perioada de investitie: 3-5 ani
Participatii vandute in 2008: La Fourmi
Domenii de interes: software, constructii, retail.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO