Analiză

Importurile ridica piata de mobila la 283 mil. euro

31.08.2006, 20:17 20

Vanzarile de mobila pe piata interna au atins in primul semestru al acestui an valoarea de 283,561 mil. euro, cu 7,3% mai mult fata de 2005, conform datelor furnizate de Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).
Cresterea s-a bazat, ca si anul trecut, pe importuri, care
s-au majorat in medie cu 24%, pana la 116 mil. euro. Primul semestru a adus pe piata locala de mobila si primele falimente: Exmob Oradea, Pancotanas Arad sau Samobil Satu Mare.
"Daca ne raportam la cresterea acestor indicatori din ultimii patru ani, constatam ca rezultatele obtinute in aceasta perioada sunt nesatisfacatoare. In perioada 2000-2004, cresterea medie a fost de circa 20%", a afirmat Aurel Rizea, presedinte executiv al APMR.
Productia de mobila a fost in prima jumatate a acestui an de 657,03 mil. euro, in crestere cu 5%. Exporturile au urmat acelasi trend ascendent atingand 489,524 mil. euro, cu 7,9% mai mult fata de aceeasi perioada.
Producatorii s-au reorientat spre piata interna in ultima vreme si spre pietele estice pentru a contracara efectele aprecierii leului in raport cu principalele valute, euro si dolarul.
"Productia de mobila si in special exporturile se resimt inca datorita deprecierii monedei europene si a cresterii pretului la materii prime si utilitati", a spus reprezentantul APMR. Acesta a precizat ca producatorii de mobila vor fi afectati in a doua jumatate a anului de majorarea pretului la PAL cu circa 12%, operata de Kronospan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO