Analiză

Investitorii din sectorul hotelier local se orienteaza spre francizele internationale

Investitorii din sectorul hotelier local se orienteaza spre francizele internationale

Octavian Buzoianu, unul dintre proprietarii hotelului Opera Plaza din Cluj, urmeaza sa finalizeze extinderea capacitatii de cazare

06.12.2007, 15:02 161

In ultimele luni Cluj-Napoca a devenit o destinatie din ce in ce mai atractiva pentru marile lanturi hoteliere internationale, dupa ce pana acum majoritatea investitiilor pe acest segment au fost realizate de oameni de afaceri locali. Anul acesta mai multe branduri importante precum Continental sau Ramada au anuntat ca intentioneaza sa dezvolte proiecte pe piata clujeana.
Unul dintre primele lanturi hoteliere internationale care au venit la Cluj este Golden Tulip Hospitality Group, cu sedii in Olanda si Elvetia.
Grupul olandez a incheiat, prin intermediul Golden Tulip Inn Hotels & Resorts, un contract de franciza pe cinci ani cu hotelul Tulip Inn Sunny Hill din Cluj-Napoca, ai carui proprietari sunt Eugen si Rodica Tusa, doi oameni de afaceri locali.
Conducerea Tulip Inn Sunny Hill estimeaza o cifra de afaceri de 1,25 mil. euro si un grad mediu de ocupare de 60-61%. Pentru anul viitor conducerea Tulip Inn prevede realizarea unei cifre de afaceri de 1,7 mil. euro, la un grad de ocupare mediu a hotelului de 69-71%.
Orasul Cluj-Napoca se afla, de asemenea, pe harta de extindere a lantului Continental, care detine 13 hoteluri pe piata locala si care a anuntat ca va investi 50 de milioane de euro in urmatorii trei ani pentru a construi sapte hoteluri de doua stele.
Noile unitati hoteliere urmeaza sa fie operate sub brand Ibis, apartinand grupului francez Accor, iar pe langa Cluj, Continental va mai investi in Timisoara, Targu-Mures, Sibiu, Bucuresti, Brasov si Iasi.
Totodata, oamenii de afaceri Nicolae Badiu si Valentin Nica, dezvoltatorii proiectului Global Plaza din Cluj-Napoca, au anuntat ca vor afilia hotelul de patru stele din proiectul imobiliar lantului international Ramada. Centrul de afaceri Global Plaza va fi localizat in Parcul Industrial Tetarom I, iar investitia in proiect se cifreaza la aproximativ 25 de milioane de euro. Lucrarile de constructie au demarat anul acesta in luna mai, urmand ca prima parte a investitiei sa fie realizata pana in aprilie anul viitor, iar intregul imobil sa fie disponibil in luna august 2008.
Global Plaza va include spatii de birouri, spatii de cazare destinate oamenilor de afaceri si spatii comerciale, avand o suprafata totala de 22.000 de metri patrati. Finantarea proiectului este asigurata in proportie de 15% din resurse proprii, restul sumei fiind obtinuta din finantare bancara. Hotelul care va fi operat de lantul Ramada va avea o capacitate de 108 camere si un restaurant de 500 de locuri.
In momentul de fata, singurele unitati functionale sub brand Ramada sunt in Bucuresti si in Sibiu, proiectul din Transilvania fiind o investitie a omului de afaceri Ilie Carabulea. Acesta a anuntat la sfarsitul lunii ianuarie ca intentioneaza sa investeasca si in doua unitati hoteliere in Bucuresti, pe care ar dori sa le afilieze lantului Ramada.
Compania care reprezinta brandul Ramada pe piata romaneasca este Trend Hospitality, firma de consultanta si management in industria hoteliera.
Reprezentantii Trend Hospitality anuntau anul acesta ca, in Romania, exista 14 proiecte Ramada in diferite stadii de finalizare, orasele vizate fiind Timisoara, Cluj-Napoca, Constanta si Iasi.
In perioada urmatoare se asteapta ca un nou lant hotelier international sa isi anunte intrarea pe piata clujeana.
Reprezentantii Dawnay, Day PanTerra, parte a grupului britanic de investitii si servicii financiare Dawnay, au anuntat ca sunt in discutii cu patru operatori din domeniu pentru administrarea hotelului de patru stele din cadrul proiectului Atrium Center Cluj.
"Nu am luat deocamdata o decizie deoarece vrem sa lasam hotelul pe mana unor experti in domeniu. Initial ne-am gandit sa vindem partea de hotel, insa acum e posibil sa operam o franciza a unui jucator important sau sa avem un contract de management", a declarat Adina Calinescu, country manager la Atrium Centers.
Dawnay Day a achizitionat la inceputul acestui an fosta fabrica Tricotaje Somesul, aflata in centrul orasului Cluj-Napoca, si intentioneaza sa dezvolte aici un proiect imobiliar in valoare totala de aproximativ
85 de milioane de euro.
Proiectul Atrium Center Cluj va include un hotel de patru stele destinat mai ales oamenilor de afaceri, un business center cu o suprafata utila de 10.000 de metri patrati, dar si spatii comerciale pe o suprafata de aproximativ 32.000 de metri patrati.
Reprezentantii Atrium Centers nu au dorit sa decare numele celor patru companii hoteliere, dar au precizat ca sunt unii dintre cei mai importanti jucatori din domeniu.
Pe langa lanturile internationale, investitorii clujeni care activeaza pe acest domeniu au si ei planuri de dezvoltare.
Conducerea hotelului Opera Plaza, singurul de cinci stele din Cluj-Napoca, si-a bugetat pentru acest an investitii de pana la 800.000 de euro in dezvoltarea hotelului. Prima parte a acestor investitii, in valoare de 400.000 de euro, a fost finalizata in prima parte a acestui an si a vizat amenajarea unui cazino si a unei sali de conferinte, cu o suprafata de 400 de metri patrati si o capacitate de 300 de locuri.
Pana la finele acestui an Opera Plaza va finaliza si cealalta investitie, tot in valoare de 400.000 de euro, care va fi orientata inspre extinderea capacitatilor de cazare cu inca 15 camere, potrivit informatiilor furnizate de Octavian Buzoianu, unul dintre proprietarii hotelului.
Totodata, omul de afaceri Sorin Dan, proprietar al hotelurilor de patru si respectiv trei stele, City Plaza si Central Plaza din Cluj-Napoca, a anuntat ca in perioada urmatoare va investi in dezvoltarea capacitatilor de cazare.
Acesta intentioneaza ca in urmatorii doi ani sa investeasca aproximativ 5 milioane de euro in extinderea hotelului City Plaza.
Noua aripa va genera o dublare a capacitatilor de cazare, hotelul urmand sa ajunga la 90 de camere. De asemenea, vor exista trei noi restaurante cu capacitati de la 40 pana la 300 de locuri, precum si o piscina. Hotelul are in prezent o capacitate de 42 de camere, un restaurant cu 150 de locuri, o cafenea cu 20 de locuri, un centru de conferinte si spa.
Investitiile oamenilor de afaceri clujeni in hoteluri nu se opresc aici.
Razvan Tarmure, actionarul majoritar al grupului imobiliar EuroTrend, este implicat in dezvoltarea unui hotel de patru stele cu o capacitate de 100 de camere. Proiectul are ca termen de finalizare anul 2008 si va include pe langa facilitatile de cazare si un restaurant cu o capacitate de 240 de locuri, precum si doua sali de conferinte cu o capacitate totala de 170 de locuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO