Analiză

La drum cu euro (1)

24.03.2004, 00:00 18



Anul 2004 a adus, in infruntarea dintre euro si dolar, o schimbare de sensuri. Euro a inceput sa gafaie, pierzand din suflu. Fara insa ca dolarul sa dea semne de inviorare.



Putem spune ca 2004 curge sub semnul dolarului. Pentru ca euro, desi continua sa conduca in cursa, pierde puncte. Ieri, bunaoara, in prima parte a zilei a avut o tentativa de redresare. Dar a pierdut dupa-amiaza tot ce a castigat dimineata.



Plecand de la datele pietelor globale, sa incercam sa citim tabloul pietei valutare interne. Cele doua fluxuri care domina piata, leu - euro si leu - dolar, merg cu viteze diferite si in sensuri diferite. Un timp, leul a continuat sa piarda teren fata de moneda unica europeana. Euro a urcat, leul a coborat. Desigur, in valori nominale. Euro, in raport cu leul, luase chiar avant. Moneda unica europeana sarise peste mai multe praguri, dincolo de 42.000 de lei. Euro a urcat, apoi a coborat catre 39.000 - 40.000 de lei. Cu toate ca, inca din februarie, Banca Nationala cumpara masiv valuta.



Miscarea in zig-zag a ratei de schimb leu-euro, desi a continuat, s-a dovedit a fi mult mai ordonata. Leul mai mult a urcat decat a coborat. Un joc ce reflecta si realitatile specifice pietelor internationale, unde euro nu mai are avantul de anul trecut.



Dar moneda noastra a mers in zig-zag si fata de dolar: cand a coborat, cand a urcat. Tn acest rastimp, dolarul nu a reusit insa vreo saritura peste pragul de 32.000 de lei.



De ce ne uitam si la dolar, daca am trecut la referinta euro? Fiindca, pe piata noastra valutara, miscarile nu pot fi judecate doar fata de un singur reper: euro. Fara indoiala ca raportarea leului la euro este primordiala, atat timp cat doua treimi din schimburile comerciale in care este implicata Romania sunt decontate in moneda unica europeana. Dar, in acelasi timp, nu poate fi ignorat faptul ca numeroase schimburi comerciale sunt angajate cu tari din zona dolarului. Mai mult, toate importurile de titei, pacura si gaze naturale sunt decontate in dolari. In consecinta, BNR priveste cu un ochi la rata de schimb leu-euro si cu altul la rata leu-dolar. Aceste doua rate, impreuna, intr-un cos implicit (75% euro si 25% dolari) ne spun adevarul despre miscarea monedei nationale pe piata valutara.



Totusi, Romania a trecut la referinta euro. S-a implinit un an de atunci. De un an, din martie 2003, Banca Nationala calculeaza si comunica un nou curs de referinta, leu-euro. Referinta - dolar a devenit istorie.



In Romania, cursul liber leu - dolar a inceput sa fie calculat la 18 februarie 1991, cand a fost inaugurata piata valutara. Desi, de atunci, au fost experimentate mai multe regimuri valutare, in tot acest timp a existat un obiectiv constant: stabilitatea pietei, chiar in conditiile unor fluctuatii excesive ale cursului leu-dolar. Niciodata, insa, acest curs nu a fost stabilit arbitrar. Deciziile BNR au avut mereu la baza realitatile economiei, ale pietei valutare si, deseori, acorduri cu Fondul Monetar International.



De la 1 august 1994, a fost instituit un sistem de constructie libera, pe piata, a cursului de schimb. Drumul a fost unul singur: catre liberalizarea preturilor, a dobanzilor, a cursului de schimb.



Liberalizarea pietei valutare, in februarie 1997, a fost tot o decizie bazata pe un program amplu, pe realitatile momentului si pe un acord cu Fondul Monetar International. A fost, de fapt, momentul in care s-a trecut , in Romania, la un sistem avansat de piete integrate: monetara si valutara. +i la libertatea pietelor de a decide incotro sa se indrepte cursul.



De la 3 martie 2003, pe baza cotatiilor afisate de banci, se calculeaza cursul zilnic leu-euro, care este dat publicitatii. Toate celelalte cursuri, inclusiv cursul leu-dolar, sunt stabilite prin cross. Este o decizie strategica, parte integranta a unui program strategic. Pentru ca din martie 2003, prin trecerea la cursul de referinta leu-euro, Romania a facut un important pas inainte catre integrarea europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO