Analiză

La drum cu euro (II)

31.03.2004, 00:00 17



Schimbarea referintei pe piata valutara, pentru leu, de la dolar la euro, n-a fost legata de intamplari trecatoare. Faptul ca moneda unica europeana tocmai urca, in raport cu dolarul, cand s-a facut rocada a fost o simpla coincidenta. Nimeni nu se astepta insa la o ascensiune neintrerupta a euro. Era de asteptat ca va veni si un alt moment, cand va urca dolarul si va cobori euro. Leul insa a plecat la drum cu euro si il va insoti continuu, la bine si la rau.



Decizia BNR de trecere la referinta euro a fost proiectata cu mult timp inainte de martie 2003. De altfel, ea este parte a unui proces de lunga durata, cu mai multe etape: 1) vara lui 2001 - renuntarea la pasul zilnic de depreciere pe piata valutara; 2) mai 2002 - o mai mare variabilitate, pe termen scurt, a ratelor de schimb, dar cu pastrarea predictibilitatii pe durata catorva luni; 3) martie 2003 - trecerea la referinta euro; 4) anul 2005 - trecerea la tintirea directa a inflatiei; 5) dupa aderare - intrarea in mecanismul ERM-2; 6) tinta finala, cand toate conditiile vor fi indeplinite - adoptarea euro.



Pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, data stabilita este 1 ianuarie 2007. Banca Nationala si sistemul bancar, insa, sunt legate de o alta data: 31 decembrie 2004. Pana atunci vor fi infaptuite independenta Bancii Centrale, eliminarea finantarii directe a deficitelor temporare ale Trezoreriei de catre Banca Nationala si renuntarea la accesul privilegiat al institutiilor publice la resursele institutiilor financiare. Scadenta stabilita, in 2004 si nu in 2007, arata tocmai cerinta pregatirii in avans a sistemului bancar.



Pentru ca euro sa devina moneda de referinta pe piata valutara nu a fost stabilit un termen fix. A fost prevazut: pana cel tarziu la sfarsitul lui 2004. Iata ca acest termen a fost devansat cu aproape doi ani.



De ce euro? Fara indoiala, moneda unica europeana nu este o simpla creatie monetara. Este o poarta pe care intra in istorie Uniunea Economica si Monetara Europeana. Cu obiective multiple in planul cresterii, pe o baza durabila, a bunastarii populatiei din acest spatiu economic. Romania va avea o sansa de prosperitate numai daca va fi cuprinsa in acest spatiu. Si daca, in perspectiva, leul se va contopi cu euro.



Moneda unica, fie ca se apreciaza, fie ca se depreciaza, marcheaza schimbari importante pentru toate statele europene. Inclusiv pentru cele care deocamdata nu sunt cuprinse in zona ei de operare. Pentru ca, in fiecare din aceste tari, politicile monetare se aliniaza treptat la exigentele zonei euro. Ceea ce inseamna interventii specifice economiei de piata, care sa fie eficiente in sensul transmiterii impulsurilor catre economia reala. Inclusiv Romania este nevoita sa indeplineasca criteriile de convergenta, chiar daca acest lucru nu va fi necesar inca din momentul aderarii.



Euro este expresia monetara a unor echilibre macroeconomice realizate in conditiile unei inflatii tot mai reduse. Iata de ce si Romania, prin programul sau economic, isi propune niveluri tot mai mici ale inflatiei: 9% in 2004, apoi 6-7% in 2005 si 4-5% in 2006. Un obiectiv extrem de ambitios, plasat pe fondul unei liberalizari aproape totale a preturilor.



Euro ar putea reprezenta, in perspectiva, moneda tarilor din centrul si Estul Europei. "Topirea" monedelor acestor tari in euro, proces indelungat, desigur, va sprijini ajustarea macroeconomica intr-un mediu caracterizat prin inflatie mica si dobanzi scazute. O perioada de crestere economica si de relansare a investitiilor va deschide calea catre integrarea acestor tari in zona euro.



Probabil ca nu vom asista la schimbari brutale, dar in mod logic ponderea euro va creste treptat in comertul international, in portofoliul de investitii private si in rezervele bancilor centrale. Mai ales dupa ce, incepand din 7 noiembrie 2002, euro a depasit dolarul pe pietele internationale.



Ponderea Uniunii Europene in comertul exterior al Romaniei, in crestere, depaseste acum 70% si prezinta o tendinta de expansiune. Totodata, investitiile si creditele din aceasta zona, catre tara noastra vor fi tot mai mari. Putem anticipa asadar salturi importante ale rolului euro in decontarile internationale. Si mai ales in rezerva valutara a Romaniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO