Analiză

La SIAB, companiile de leasing nu te lasa sa pleci decat pe patru roti

10.10.2005, 18:44 23

Cei 250.000 de vizitatori pe care ii asteapta organizatorii Salonului International Auto de la Bucuresti (SIAB) de la editia din acest an reprezinta o miza importanta nu doar pentru importatorii si dealerii auto, ci si pentru companiile de leasing.

De la avans de numai 5%, leasing instant, comision de administrare zero si pana la 6,5% dobanda la euro, ofertele pregatite special pentru SIAB nu au fost trecute cu vederea de cei 30.000 de vizitatori de sambata si tot atatia duminica.

BT Leasing Transilvania, Finans Leasing, HVB Leasing, Motoractive, Piraeus Leasing, Romstal Leasing; Raiffeisen Leasing si Volksbank Leasing sunt companiile de leasing care si-au asigurat deja un stand la editia din acest an a SIAB.

Ofertele financiare aduse de companiile de leasing la SIAB concureaza serios cu autoturismele prezentate la standurile din cadrul hangarelor Romaero.

Una dintre variantele de finantare pregatite pentru SIAB este cea cu o dobanda de 6,5%, comision de management de 1,5%, pe o perioada de maxim cinci ani propusa de BCR Leasing, prin care compania isi doreste sa obtina cat mai mult de la acest an cu evolutii spectaculoase ale pietei auto.

"Cred ca anul viitor piata auto isi va incetini ritmul de crestere, iar noi vom incerca sa ne dezvoltam mai mult pe partea de leasing de echipamente pentru a compensa acest lucru", afirma Catalin Scutaru, director de vanzari la BCR Leasing.

In primele sase luni, compania a finantat in jur de 7.500 de contracte, cu o valoare de 137 de milioane de euro. O pondere de 80% din acesti bani s-a indreptat catre finantarile auto, iar restul catre finantarile de echipamente.

Oficialii companiei spun ca cele mai multe contracte au fost incheiate pentru o maturitate de 2 si 3 ani, dar ca exista o tendinta de extindere a duratei de finantare.



30 de minute

Pentru vizitatorii grabiti, o cafea si un leasing instant reprezinta solutia gasita de societatile de leasing. HVB Leasing a lansat o varianta ce presupune acordarea finantarii in 30 de minute, cu un avans minim de 30%, dobanda de 7,8% la euro si un comision de administrare de 1,7%. Compania pune la bataie pana la 15 milioane de euro prin aceasta promotie care va continua pana la finele lunii octombrie. In primele noua luni, societatea a finantat peste 3.800 de contracte dintre care in jur de 3.600 au facut obiectul leasingului de autovehicule.

Leasingul de autoturisme si autovehicule comerciale reprezinta 66% din valoarea finantarilor realizate de companie in acest an, leasingul imobiliar 24%, iar cel de echipamente 10%.

Pentru cei pentru care jumatate de ora inseama prea mult, VB Leasing promoveaza "leasing in 0 minute", un produs valabil doar pentru anumite modele Peugeot. Avansul minim solicitat de societate este de 35%, perioada contractului fiind de maxim 3 ani cu valoarea reziduala inclusa in rate.



Leasing moto

Compania Romstal Leasing completeaza numarul mare de oferte de leasing cu un alt produs la care solutionarea dosarului se realizeaza pe loc pentru o valoare maxima de 30.000 de euro, cu o dobanda de 7,7%, un avans intre 10 si 50%, pe o perioada cuprinsa intre 12 si 48 de luni. Pentru valori mai mari de 30.000 de euro raspunsul societatii vine dupa doua zile. In plus, compania aduce nou fata de editia trecuta a SIAB un serviciu de finantare a motocicletelor, in care conditiile de acordare a finantarii sunt similare celor pentru autovehicule cu exceptia faptului ca avansul platit de client este cuprins intre 25 si 50% din valoarea bunului.

"Piata auto a inregistrat o crestere remarcabila a numarului de unitati vandute in acest an, insa valoric a crescut mai putin, ca urmare a cererii mai mari pentru autoturismele mai ieftine cum ar fi Logan", sustine Ionut Chirila, directorul de marketing al Romstal Leasing.

In primele noua luni ale anului compania a finantat peste 2.000 de contracte in valoare de 45 de milioane de euro, cu aproape 70% mai mare decat cea aferenta contractelor incheiate in aceeasi perioada a anului trecut. Autoturismele si autovehiculele comerciale au atras 93% din volumul finantat de companie, iar echipamentele doar 6%. Tot in acelasi interval compania a finantat motociclete de 450.000 de euro.



Trebuie sa participi

Raiffeisen Leasing este printre putinele companii care nu au venit cu o oferta speciala pentru SIAB, dar este prezenta cu o oferta flexibila, cu o dobanda intre 7,5% si 8% la euro si taxe de management intre 1,5 si 2%. Reprezentantii companiei spun ca este esential sa participi la un asemenea eveniment.

"Din experienta precedentelor participari, am putut constata o crestere a pietei in trimestrul ce a urmat salonului auto", a declarat Mihaela Mateescu, directorul de vanzari al companiei.

Societatea a finantat in primele noua luni 5.500 de contracte in valoare de 95 de milioane de euro, 83% din aceasta suma reprezentand leasing auto. In aceasta perioada durata medie a contractelor incheiate a fost de 38-42 de luni.

Nici Finans International Leasing nu se lasa mai prejos. Compania a lansat in urma cu o luna un produs cu aprobare instant, fara taxa de management, dobanda de 7,5% si avans de minimum 20%. Compania a incheiat 200 de contracte de la lansarea acestui produs de finantare. Compania a inceput sa functioneze din luna martie, preluand activitatea de incheiere a contractelor de leasing a Finans Leasing, care isi va continua activitatea pana la stingerea tuturor contractelor de leasing din portofoliu. Din martie pana in septembrie, noua societate a incheiat peste 900 de contracte, 99% din finantare fiind asigurata din Olanda.

Piata de leasing va depasi in acest an, potrivit estimarilor, pragul de 2 miliarde de euro, dupa ce in prima jumatate a anului a atins 1,09 miliarde de euro, rolul principal avandu-l dezvoltarea peste asteptari a pietei auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO