Analiză

La SIAB, masinile de lux isi fac loc printre cele economice

07.10.2005, 20:07 18

Salonul International Auto Bucuresti va inregistra anul acesta o cifra de afaceri de aproximativ 1,8 milioane de euro, o treime din aceasta fiind reprezentata de biletele care vor fi vandute.

"Estimam aproximativ 250.000 de vizitatori, din care 150.000-200.000 sa fie platitori. In aceste conditii, am putea ajunge la o cifra de afaceri de 1,8 milioane de euro, insa depinde foarte mult de cat de multe bilete se vor vinde", a declarat Thierry Hesse, presedintele AMC Promotion, compania care organizeaza alaturi de APIA salonul din Capitala. Pretul biletelor a crescut de la 8 RON (80.000 de lei vechi), cat a fost in 2003, la 10 RON (100.000 de lei vechi).

Pentru comparatie, editia precedenta a SIAB, cea din 2003, a permis companiei sa inregistreze o cifra de afaceri de aproximativ 1,5 milioane de dolari (peste 1,3 milioane de euro la cursul mediu), aproximativ 30% provenind din vanzarea de bilete.

"In 2003 preturile pentru inchiriere au fost in dolari, insa de anul acesta acestea sunt prevazute in euro", adauga Hesse. In plus, suprafata expozitionala a crescut, potrivit organizatorilor, cu aproximativ 25%, o crestere si mai mare fiind inregistrata in privinta numarului de companii participante - 40%.



"Locomotiva industriei"

"Industria auto este locomotiva care guverneaza orice economie din lume, iar acelasi lucru se intampla si in Romania", a declarat primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu prezent la Salonul Auto International din Bucuresti. Tariceanu sustine ca, dupa cum arata statisticile, investitiile din acest domeniu se ridica la 2,5-3 miliarde de euro, iar acestea vor fi in continua crestere.

Premierul a remarcat ca parcul auto din Romania este inca subdezvoltat, considerand acest salon o ocazie buna pentru imbunatatirea sa. "La salon este prezenta o gama larga de autoturisme, de la masini pentru clasa medie pana la cele mai luxoase modele", crede Tariceanu.

Tariceanu a analizat cu atentie toate standurile vizitate, insa a ales sa incerce gradul de confort al scaunului soferului la doar trei modele: Dacia Logan diesel, Audi Q7 si Fiat Croma.

Intrebat despre negocierile pe care statul roman le poarta pentru vanzarea fabricii Daewoo Automobile de la Craoiva, Tariceanu a fost concis: "Nu se discuta in timpul negocierilor".



Luxul e cel mai cautat

SIAB are in oferta toate modelele de automobile, de la micile modele Citroen C1 si pana la masini de teren de mari dimensiuni sau chiar automobile cu propulsie hibrida (cu motor pe benzina si electric), precum Toyota Prius.

Nu lipsesc nici marcile de lux, precum Bentley, Lamborghini, Maserati, Rolls Royce sau Aston Martin (ultima marca aflata in premiera in Romania).

De altfel, standurile producatorilor de lux au intrat deja in atentia unor potentiali clienti inca din timpul zilei dedicate presei - oamenii de afaceri Viorel Catarama si Irinel Columbeanu, adica doi dintre posesorii de masini de superlux de pe piata locala (Maybach si Rolls Royce Phantom).

Din pacate, la fel ca si la editia din 2003 a SIAB, lipsesc marcile de automobile reprezentate pe piata locala de Tiriac Auto, companie care grupeaza activitatea a cinci importatori de autovehicule de pe piata locala care reprezinta zece marci-Mercedes-Benz, Smart, Chrysler, Mitsubishi, Ford, Mazda, Jeep, Jaguar, Land Rover si Hyundai.



Premiere in Romania

Citroen. Producatorul francez Citroen a prezentat, joi, in cadrul Salonului International Auto Bucuresti (SIAB), in premiera pentru Romania, modelele din clasa mini C1, C3 face-lift si automobilul de lux C6.

Citroen C1 si C6 vor fi disponibile clientilor din Romania incepand cu luna noiembrie, in timp ce modelul C3 face-lift poate fi deja achizitionat in reteaua importatorului general Automotive Trading Services (ATS). Modelul C1, dezvoltat in colaborare cu Toyota si Peugeot, este propus in doua versiuni de caroserie, de trei si cinci usi. "C1 se adreseaza clientilor ce doresc o masina moderna si spatioasa, dar pentru care pretul este o componenta importanta", a declarat directorul general al ATS, Bogdan Bucurescu.



Peugeot. Importatorul general al marcii Peugeot, Trust Motors, a prezentat la Salonul International Auto Bucuresti (SIAB), in premiera pentru Romania modelul 407 Coupe si varianta restilizata a autoturismului 307.

Pentru inceput, versiunea coupe a modelului 407 poate fi echipata cu doua motoare pe benzina, de 2,2 litri, cu 160 cai-putere si V6 de trei litri, cu 210 cai-putere, precum si cu un propulsor diesel V6 2,7 litri Hdi, care dezvolta 205 cai-putere.

Transmisia este asigurata de doua cutii de viteze, una manuala si cealalta automata, cu sase trepte. Cel mai puternic model are o acceleratie de la 0 la 100 kilometri pe ora in 8,4 secunde si o viteza maxima de 243 km/h. Consumul mixt pentru aceasta versiune este de aproximativ 10 litri la 100 km.

La standul Peugeot este prezent si modelul de clasa mini 1007, care dispune de doua usi culisante.

Acest automobil vine echipat cu doua motorizari pe benzina de 1,4 litri si 1,6 litri, care produc 75 cai-putere, respectiv 110 cai-putere. Gama este completata cu un diesel 1,4 litri Hdi, cu 70 CP.



General Motors. Reprezentanta in Romania a diviziei pentru Europa de Sud-Est a General Motors a prezentat, joi, la Salonul International Auto Bucuresti (SIAB), modelul compact de tip berlina Chevrolet Aveo, care va inlocui, de anul viitor, automobilele Kalos.

Aveo va fi disponibil in Romania din primavara anului viitor si ar putea reprezenta alternativa pentru versiunea cu patru usi a Chevrolet Kalos, care nu va mai fi comercializat din luna noiembrie.

GM a mai prezentat noua versiune a monovolumului Zafira, precum si cea restilizata (face-lift) pentru Vectra.

"Opel Zafira a fost primul monovolum de productie germana vandut in peste un milion de exemplare", a declarat directorul de marketing si comunicare al reprezentantei GM din Romania, Cristian Oltean. Noul monovolum va fi disponibil din luna octombrie, la preturi cuprinse intre 12.896 de euro CIP, pentru versiunea Essentia cu motor 1,6 litri pe benzina si 105 cai putere, si 17.040 de euro CIP pentru varianta Elegance cu transmisie automata cu motor de 2,2 litri pe benzina de 155 CP.



Porsche. Producatorul german de automobile, reprezentat pe piata romaneasca de Porsche Romania, a prezentat in premiera pe piata locala Porsche Cayman, Porsche Carrera GT si Porsche Carrera 4S.

Marca Volkswagen participa la SIAB cu cinci modele noi sau imbunatatite: Volkswagen Golf R32, noul Beetle, facelift la noul Beetle cabrio, VW Passat Variant, VW Multivan.

Audi aduce in premiera in Romania Audi Q7, primul SUV al producatorului german si Audi RS4. Skoda prezinta in premiera modelele Octavia RS, Yeti si Oldtimer, iar Seat, o alta marca a importatorului Porsche Romania, vine cu Seat Leon si Seat Leon WTTC.



Toyota. Producatorul japonez a venit la SIAB cu trei modele in premiera, Aygo, Hilux si Prius. Aygo este cel mai mic model al japonezilor si este destinat in special tinerilor. Este disponibil in varianta de 3 si 5 usi si este oferit cu un motor pe benzina de un litru.



Volvo. Volvo a prezentat in premiera modelul C70. Constructorul scandinav a realizat pentru prima data un model coupe cabriolet echipat cu hard top si inaugureaza pentru prima data in lume o inovatie in domeniul securitatii pasagerilor, fiind primul model cu airbag cortina montat in usa.



Kia. Kia a adus la Salonul International de Automobile Bucuresti modelul Kia Magentis (avanpremiera nationala clasa D) si Kia Rio (premiera nationala clasa B). Magentis este un model de segment mediu destinat si pietelor americane si asiatice si foloseste platforma tehnica a noului Hyundai Sonata.



Renault. Producatorul francez este prezent la SIAB in acelasi stand ca si la editia trecuta, adica vis a vis de Dacia. Francezii au venit la SIAB atat cu modele de serie precum cele din gama actuala, dar si noul Clio, expus in premiera la Salonul de la Frankfurt. Renault prezinta si un model de concept car, Zoe, dar si o masina de Formula 1.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO