Analiză

Lactatele si uleiurile au sustinut cresterea alimentelor marci proprii cu aproape 50%

Lactatele si uleiurile au sustinut cresterea alimentelor marci proprii cu aproape 50%

Click pentru imaginea intreaga

24.04.2007, 14:44 28

Planurile marilor retaileri de a se extinde pe segmentul produselor de baza cu produse marci proprii s-au resimtit in structura vanzarilor pe categoriile vizate, lactatele, uleiurile si detergentii marci proprii marindu-si ponderea in totalul vanzarilor cu peste 50% intr-o perioada de un an.
Focusul retailerilor a fost segmentul alimentar, in care vanzarile de produse private label (marci proprii) au crescut, in volum, cu 45,6% in al doilea semestru al anului trecut fata de perioada similara din 2005, arata un studiu al companiei de cercetare a pietei MEMRB Retail Tracking Services.
Studiul a fost realizat in 5 retele de retail: Carrefour, Billa, Cora, Mega-Image si G'Market, neincluzand segmentul magazinelor cash&carry.
Produsele precum Clever (Billa), Winny (Cora), "365" (Mega Image) sau "Marca 1" de la Carrefour sunt fabricate local, prin colaborarea retailerilor cu producatori consacrati, sau importate direct de retelele de magazine.
Integrarea in UE ar putea aduce ritmuri de crestere mai mari pentru marcile private, dar si intrarea unor retaileri pe categorii noi de produse cu propriile branduri dezvoltate la nivel international, precum electronicele. Cu toate acestea, marcile private nu detin in prezent mai mult de 7% din vanzarile totale de bunuri de larg consum realizate in retelele internationale.
Lactatele au inregistrat cea mai mare dinamica la nivelul vanzarilor de produse marci proprii, in perioada iulie-decembrie 2006 fata de cea similara din 2005, fiind urmate de detergenti, cu un avans de 60%, si de grasimi (ulei, unt, margarina), cu un plus de 55%.
Astfel, ponderea detinuta de marcile proprii in vanzarile de lactate din retelele studiate a ajuns la 1,6% in ultimele 6 luni ale anului trecut, fata de 1% in semestrul al doilea din 2005.
Retelele mari de magazine si-au extins puternic marcile private pe segmentul grasimilor (uleiuri vegetale, unt), pe care s-au impus cu o pondere de aproximativ 25% in volum, in iulie-decembrie 2006.
Evolutiile au fost sustinute si de interesul companiilor multinationale in a semna contracte de productie in regim private label, datorita castigurilor realizate din volumele mari de vanzari.
Orkla Foods Romania, spre exemplu, care detinea in perioada ianuarie-februarie 2007 peste 50% din piata margarinei, in volum (fara marcile private), potrivit propriilor informatii, se afla in negocieri cu lantul Carrefour pentru a produce marca No 1, dar si cu Profi, pentru brandul cu acelasi nume. Orkla produce deja marcile private Aro (Metro) si Clever (Billa).
Un alt jucator important din industria alimentara, producatorul american de uleiuri vegetale Bunge si-a dublat in primele opt luni ale anului trecut vanzarile de marci private, potrivit informatiilor anterioare oferite de companie. Productia de marci private nu reprezinta mai mult de 6% din businessul Bunge pe piata locala, dupa cum spune directorul general al companiei, care afirma ca afacerea va ramane totusi orientata catre branduri.
In schimb, dressing-urile (sosuri) marci proprii, care si-au crescut vanzarile in volum cu 6,3% in perioada studiata, nu au reusit sa tina pasul cu avansul vanzarilor inregistrat de marcile consacrate pe aceeasi categorie de produse, ceea ce a dus la scaderea ponderii acestora pana la 6,7% din totalul volumului de vanzari de dressing-uri din key-account-uri, fata de 7,2% in urma cu un an (iulie-decembrie 2005).
Segmentul non-food a adus o crestere cantitativa a vanzarilor de produse marci proprii cu 12,8% in al doilea semestru din 2006 fata de perioada similara din 2005, potrivit MEMRB.
Detergentii marca proprie au inregistrat cea mai mare crestere in volum, de aproape 60%, in al doilea semestru din 2006 fata de iulie-decembrie 2005.
Segmentul bauturilor a adus o crestere de 21% in vanzarile de produse marci proprii, in aceeasi perioada, sustinuta de dublarea vanzarilor de bauturi alcoolice private label si de categoria apei minerale, pe care retailerii au inregistrat un avans de 47,2% prin produsele pe care si-au pus eticheta.
Retailerii au vizat si categoriile bauturilor racoritoare carbonatate, bauturile energizante si ice tea-ul, cu produsele marci proprii. Pe segmentul bauturilor alcoolice, lichiorurile, bitter-ul si bauturile spirtoase marci proprii detin ponderi cuprinse intre 5 si 10% in totalul volumelor de vanzari pe aceste categorii, in magazinele incluse in studiu.
Pe toate cele trei categorii din FMCG (alimente, bauturi, non-food), produsele marci private au ajuns la o pondere de aproape 7% in volumul vanzarilor de bunuri de larg consum in magazinele key account incluse in studiul MEMRB. Acestea au inregistrat o crestere a vanzarilor in volum de 43,2% in al doilea semestru al anului trecut fata de perioada iulie-decembrie 2005.
Crearea propriilor marci este o strategie de fidelizare a clientilor si de diferentiere fata de competitie, pentru retaileri. Alte obiective urmarite de produsele private label sunt acoperirea unor segmente de pret sau diversificarea ofertei.
Majoritatea produselor marci proprii ale retailerilor au cele mai mici preturi la raft, acesta fiind elementul principal de diferentiere fata de brandurile consacrate ale producatorilor. Politica de preturi mici pentru produsele private label este sustinuta de cheltuieli reduse la minimum cu ambalarea si etichetarea articolelor, de lipsa cheltuielilor de promovare, dar si de volumele mari de vanzari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO