Analiză

Ministerul Finantelor a facut deja ordonanta privind cota unica

24.12.2004, 00:00 43



Noul ministru al finantelor va gasi luni pe birou un proiect de ordonanta de urgenta privind introducerea cotei unice de impozit de 16%, atat pentru veniturile salariale ale persoanelor fizice, cat si pentru profitul companiilor, au declarat pentru ZF surse din Ministerul Finantelor.



"Pregatim proiectul de amendare a Codului fiscal impreuna cu o lista a consecintelor unei asemenea masuri pentru ca acestea trebuie evaluate cu atentie", spun sursele citate.



O prima problema va fi construirea unei grile de deduceri pentru contribuabilii cu un salariu mai mic de circa 7,5 milioane de lei pe luna si care are pierde bani prin introducerea cotei de 16% si eliminarea actualelor deduceri personale suplimentare, precum cele pentru copii si persoane in intretinere. Peste nivelul de 7,5 milioane de lei salariu ar urma sa nu mai fie acordata nici un fel de deducere, castigurile obtinute din reducerea de impozit fiind suficient de mari.



Principalii beneficiari ai reducerii de impozite vor fi companiile, care se vor vedea dintr-o data cu sarcina fiscala usurata cu nu mai putin de 9 puncte procentuale (de la 25% impozit pe profit in prezent, la 16%).



Expertii Ministerului Finantelor considera ca pierderile de venituri inregistrate de buget intr-o prima faza va trebui compensata prin majorari ale unor alte impozite.



Astfel, va fi propusa majorarea impozitului pe dividende de la 10% la 15% pentru persoanele juridice, majorarea impozitului pe castigurile din tranzactii cu valori mobiliare de la 1% la 5%, majorarea impozitului pe veniturile din dobanzi de la 1% la 2%, precum si majorarea impozitului pe veniturile microantreprinderilor de la 1,5% la 2%.



Ministrul finantelor care va fi instalat in functie va avea in fata toate aceste propuneri, urmand ca decizia finala sa fie una de odin politic. "Nu este atat de simplu cum pare. Este foarte putin timp ramas pentru finalizarea modificarilor, iar orice eroare ne va costa foarte scump", mai spun sursele citate.



Guvernul care isi incheie mandatul in aceste zile a creat deja un precedent in privinta incalcarii principiului din Codul fiscal, potrivit caruia o modificare a legislatiei in domeniu ar trebui adoptata prin lege, cu sase luni inainte de aplicare, iar intrarea in vigoare sa aiba loc la data de ianuarie a anului urmator.



Asa incat vom vedea din nou Codul fiscal modificat prin ordonanta de urgenta.



Alianta D.A si sustinatorii sai se arata hotarati sa-si asume probabilul dezacord al FMI in privinta introducerii cotei unice, in conditiile in care nu a avut loc de fapt o discutie serioasa pe aceasta tema. Mesajele de Washington catre presedintele Traian Basescu si Varujan Vozganian, unul din autorii programului politic al Aliantei, au recomandat amanarea deciziei pana la vizita misiunii Fondului in ianuarie. In acelasi timp, banca centrala nu si-a exprimat nici un fel de pozitie in privinta implicatiilor unei reduceri de impozit atat de ample.



Principalul pericol ar fi legate de o posibila crestere a deficitului bugetar, ceea ce va exercita presiuni asupra inflatiei. Banii ramasi in buzunarele contribuabililor in urma reducerii impozitului ar putea stimula majorari suplimentare ale cererii de consum, amenintand o data in plus mentinerea trendului de scadere a inflatiei.





Patronii: suntem pentru cota unica



O parte a reprezentatilor mediului de afaceri au anuntat ieri ca sustin introducerea cotei unice de impozitare a veniturilor cu 16%, incepand cu prima luna a anului viitor.



"Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a sustinut consecvent, inca din 2003, necesitatea si oportunitatea introducerii cotei unice de impozitare, ca metoda directa de stimulare a muncii si a afacerilor. In acest context, AOAR sustine introducerea, incepand cu 1 ianuarie 2005 a cotei unice de impozitare de 16%", spun reprezentantii Asociatiei, care este una dintre cele mai puternice organizatii patronale din Romania.



AOAR reaminteste faptul ca sustinut constant in ultimii ani necesitatea reducerii fiscalitatii, in special cea legata direct de costul fortei de munca, premiza pentru cresterea salariilor in contextul mentinerii competitivitatii produselor romanesti. "AOAR a cerut reducerea majora a fiscalitatii pentru mentinerea competitivitatii Romaniei fata de tari din imediata noastra vecinatate in contextul cresteriii presiunilor inregistrate la nivelul UE pentru impunerea unei anumite alinieri a nivelurilor de impozitare la nivel european", mai spus reprezentantii AOAR.



Introducerea cotei unice este sustinuta si de Confederatia Nationala a Patronatului Roman (CNPR) care cere ca aceasta masura sa fie dublata de o supraveghere mai stricta in activitatea de colectare a veniturilor bugetare.



"Confederatia solicita o supraveghere si o interventie extrem de hotarata in ceea ce priveste realizarea incasarii constante si generale a impozitelor de la toti contribuabilii, cu eliminarea completa a esalonarilor si stergerilor de datorii. In acest fel poate fi asigurata functionarea corespunzatoare a sistemului bugetar si finantarea lucrarilor de interes public", spun reprezentantii CNPR.



Atat AOAR, cat si CNPR fac parte din Alianta Confederatiilor Patronale din Romania care mai reuneste inca patru organizatii patronale.



Renuntarea la impozitarea in trepte a veniturilor a fost sustinuta saptamana aceasta si de rezentantele Coalitiei Asociatiilor Femeilor de Afaceri, in opinia carora, cota unica de impozitare ar mai usura sarcina fiscala a companiilor care au de facut pana in 2007 foarte multe cheltuieli - de mediu, de retehnologizare, de calitate etc. (Miruna Lebedencu)





Principalele masuri fiscale care vor fi luate de noul Guvern



Introducerea cotei unice de impozitare de 16% va fi realizata printr-o ordonanta de urgenta de modificare a Codului Fiscal, a declarat vicepresedintele PD Adriean Videanu, nominalizat pentru ocuparea postului de vicepremier in viitorul Guvern al Aliantei PNL-PD.



Videanu, care ar putea coordona ministerele economice ca vicepremier, a adaugat ca, ulterior, viitorul Guvern si-ar putea asuma raspunderea in fata Parlamentului, probabil in luna februarie, pentru un pachet de legi mai complexe, unele in domeniul fiscal, avand in vedere ca actualul Cod Fiscal trebuie "simplificat", mai ales in materie de proceduri.



Potrivit lui Videanu, introducerea cotei unice de impozitare va simplifica toate procedurile contabile, astfel incat agentii economici nu vor avea decat de castigat si nu vor intampina nicidecum dificultati in punerea in practica a acestei prevederi.



"De altfel, in perioada campaniei electorale, reprezentantii Aliantei PNL-PD au avut consultari multiple cu aproape toate organizatiile patronale si sindicale si toate semnalele primite au fost favorabile introducerii acestei masuri", a mai spus Videanu.



De asemenea, el a sustinut ca si populatia va avea doar de castigat de pe urma aplicarii unei cote unice de impozitare. "Prin introducerea cotei unice nimeni nu are de pierdut nici macar un leu la veniturile salariale, chiar daca PSD a incercat sa acrediteze aceasta idee falsa", a precizat Videanu.



El a explicat ca pentru cei cu venituri de sub 6,2 milioane de lei va fi marit cuantumul deducerilor de baza la 2.150.000 de milioane de lei, pentru a nu fi afectati de aceasta masura. Salariatii cu venituri de peste 6,2 milioane de lei nu vor mai beneficia de aceasta deducere suplimentara.



"In orice varianta, toate aceste categorii sunt avantajate de varianta Aliantei privind cota unica de impozitare", a mai spus Videanu.



Codul Fiscal a mai fost modificat prin ordonanta de urgenta de cabinetul Adrian Nastase in acest an.



Platforma de guvernare a Aliantei D.A. PNL-PD prevede la capitolul "Relaxarea fiscala" ca prevederile Codului Fiscal trebuie sa urmareasca intarirea clasei de mijloc, stimularea liberei initiative si sustinerea dezvoltarea sectorului privat prin: reducerea, de ansamblu, a fiscalitatii, in principal a fiscalitatii asupra muncii; simplificarea sistemului fiscal; devansarea cresterii ratei fiscalitatii de catre cresterea bazei de impozitare; utilizarea eficienta a parghiilor fiscale in scopul ameliorarii comportamentului economic al contribuabililor; armonizarea cu Codul de Conduita pentru impozitarea afacerilor al Uniunii Europene.



In privinta impozitelor directe, guvernarea Aliantei D.A. va aplica o singura cota de impunere, atat pentru impozitul pe venit, cat si cel pentru impozitul pe profit.



Astfel, impozitul pe profit va fi redus de la 25%, cat este in prezent, la 16%. In platforma de guvernare se arata ca in ultima perioada exista o abordare extrem de agresiva a reducerilor de impozit pe profit in special in tarile foste comuniste cu care Romania concureaza direct pentru atragerea de investitii.



In tarile care au aderat la UE, nivelul mediu al impozitului pe profit este in acest moment de 17%.



O astfel de cota redusa, coroborata cu simplificarea reglementarilor in vigoare, va duce la o crestere a bazei impozabile, atat prin cresterea investitiilor straine directe, cat si prin reducerea ponderii pe care o inregistreaza in acest moment economia subterana, apreciaza Alianta.



In plus, platforma de guvernare precizeaza ca se vor acorda deduceri din impozitul pe profit pentru cheltuielile destinate cercetarii si dezvoltarii si pentru investitiile in infrastructura medicala.



Pentru microantreprinderi, va fi mentinut, pana la momentul aderarii in Uniunea Europeana, actualul sistem de impozitare pe cifra de afaceri.



Impozitul pe dividende va continua sa se situeze la cote reduse (5% pentru persoane fizice si 10% pentru persoane juridice).



Cota unica de 16% se va aplica si la impozitul pe venitul persoanelor fizice. Platforma de guvernare precizeaza ca deducerile de baza si deducerile suplimentare pentru persoanele aflate in intretinere vor fi mentinute, pentru ca persoanele care obtin venituri mici sa nu plateasca impozite mai mari decat inainte.



De asemenea, vor fi acordate, in limite stabilite de lege, deductibilitati pentru contributii la fondurile private de pensii, contributii la asigurarile private de sanatate, cheltuieli pentru cumpararea unui calculator si cheltuieli pentru reabilitarea termica a locuintei.



Aplicarea cotei unice pe venit va conduce la reducerea semnificativa a costurilor de administrare fiscala, apreciaza Alianta D.A.



Potrivit documentului, impozitele indirecte trebuie sa constituie principala sursa de venit la bugetul statului. Pentru o anumita perioada de timp, va fi mentinuta cota actuala a TVA de 19%. Efectele pozitive ale relaxarii fiscale asupra veniturilor vor permite, in perspectiva, reducerea TVA pana la nivelul de 16%, ca urmare a cresterii consumului privat.



In platforma de guvernare se apreciaza ca, fara o regandire a modului in care se calculeaza contributiile sociale, va fi dificil ca reforma fiscala sa produca efecte pe termen scurt.



Nivelul contributiilor sociale, inca foarte mare, face ca declararea salariilor reale sa fie adesea evitata. Cotele aplicate pentru asigurarile sociale vor scadea treptat, in functie de comportamentul economic al contribuabililor, pana la 39,5%, in anul 2008, precizeaza documentul.



Bunurile ce intra in categoria celor ce sunt/pot fi considerate de lux si a celor care pun in pericol sanatatea omului si a mediului vor fi supuse unor cresteri ale accizelor.



Guvernul Aliantei D.A. va aplica masurile necesare pentru impozitarea corecta, la valoarea de piata, a proprietatilor imobiliare. Principiul de baza dupa care se va conduce politica fiscala va fi impozitarea scazuta pentru veniturile provenite din munca si cresterea impozitarii averii. Pentru o distributie justa a poverii fiscale, este necesara cresterea impozitelor pe imobile a caror suprafata construita depaseste 200 de metri patrati.



In acest sens, vor fi introduse grile de impozitare suplimentare, progresive pentru imobilele ce depasesc 300 de metri patrati, 400 de metri patrati etc. De asemenea, terenurile intravilane a caror suprafata depaseste 1.000 de metri patrati vor fi impozitate suplimentar si progresiv. Un tratament similar se va aplica si autoturismelor cu o capacitate cilindrica mai mare de 2000 de cmc.



Platforma de guvernare prevede ca masurile de relaxare fiscala vor fi insotite de o strategie ce are in vedere cresterea capacitatii de administrare fiscala prin: inlaturarea practicilor clientelare, de scutire sau reesalonare a datoriilor la buget; pedepsirea penala a evaziunii fiscale; eliminarea practicilor de excedare a cadrului legal prin acte normative de rang inferior; adoptarea unui Cod de Etica in domeniul fiscalitatii; cresterea capacitatii administrative a institutiilor de colectare a impozitelor si taxelor; evaluarea procedurilor de control fiscal si fixarea unor reguli stricte de etica in activitatea de control fiscal, prin cooperarea autoritatilor publice cu comunitatea oamenilor de afaceri.



In aceste zile, reprezentantii Aliantei D.A si UDMR discuta despre introducerea cotei unice de impozitare si celelalte masuri fiscale.



Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adriana Saftoiu, a anuntat ca presedintele Traian Basescu doreste ca Guvernul sa functioneze astfel incat sa poata emite pana la sfarsitul anului o ordonanta de urgenta pentru reducerea fiscalitatii.



Forma finala a masurilor fiscale va fi inclusa in programul de guvernare cu care cabinetul Tariceanu se va prezenta in Parlament pana cel mai tarziu pe 29 decembrie, pentru a obtine votul de investitura. Imediat dupa investire, va fi organizata o sedinta a noului Guvern, in care se va discuta ordonanta de urgenta privind cota unica de impozitare.
razvan.voican@zf.ro ; miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO