Analiză

Obligativitatea echipării maşinilor cu anvelope de iarnă ar aduce statului 445 milioane euro din TVA

În cazul obligativităţii echipării maşinilor cu anvelope de iarnă, statul ar încasa din TVA 445 milioane euro

Autor: Gabriel Botezatu

16.01.2011, 14:21 44

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI) a lansat îndezbatere publică un nou proiect de ordonanţă care prevedeobligativitatea echipării autovehiculelor cu anvelope de iarnă însezonul rece şi estimează că statul va încasa TVA de 445 milioaneeuro din vânzările de cauciucuri, conform Mediafax Business.

Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a prezentat în lunanoiembrie un proiect potrivit căruia posesorii tuturor categoriilorde vehicule vor fi obligaţi să echpeze maşinile cu anvelope deiarnă, prevedere la care s-a renunţat ulterior, iar măsura a rămassă se aplice doar în cazul transportatorilor.

Conform proiectului actual, conducătorii vehiculelor care nusunt dotate cu anvelope de iarnă în sezonul rece vor fi penalizaţicu 9 până la 20 de puncte, amendă şi reţinerea certificatului deînmatriculare sau înregistrare al maşinii.

În cazul vehiculelor cu masă totală maximă autorizată mai marede 3,5 tone şi al celor de transport persoane cu mai mult de 9locuri pe scaune, maşina trebuie echipată cu anvelope de iarnă peaxele de tracţiune şi/sau să aibă montate pe aceste roţi lanţurisau alte echipamente antiderapante omologate.

În nota de fundamentare a proiectului se precizează statul arputea încasa 445 milioane reprezentând TVA din vânzareaanvelopelor.
"În România este înmatriculat un parc de 5,38 milioane de vehicule,din care aproximativ 1,1 milioane nu necesită echiparea cu anvelopespeciale (remorci, tractoare, troleibuze, mopede etc).

Prevederile ordonanţei urmează să fie aplicate pentruaproximativ 4,28 milioane vehicule, din care 70.000 reprezintăparcul aflat în dotarea instituţiilor publice, Diferenţa de 4,21milioane autovehicule care aparţin diverselor persoane fizice şijuridice ar reprezenta un efort de 1,85 miliarde euro, din care arreveni bugetului de stat numai din TVA încasat suma de 445 milioaneeuro, ceea ce înseamnă venituri suplimentare la bugetul de stat şinu cheltuieli", se arată în nota de fundamentare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO