Analiză

Pensiile private facultative sunt aproape de colectarea primelor contributii. Cat de repede vor debuta si pensiile private obligatorii?

Pensiile private facultative sunt aproape de colectarea primelor contributii. Cat de repede vor debuta si pensiile private obligatorii?

Click pentru imaginea marita

05.04.2007, 18:43 11

In timp ce pensiile facultative sunt aproape de stadiul vanzarii catre clienti, cursa pentru pensiile obligatorii incepe abia pe 10 aprilie, cu procedura de autorizare a viitorilor administratori, spun oficialii pietei. "Incepand cu 10 aprilie suntem in masura sa incepem sa primim cereri de autorizare pentru administratorii pensiilor obligatorii, de pilon II", a declarat ieri Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Pensii (CSSPP), in cadrul unui seminar organizat de ZF si ING Asigurari de Viata.
Pasul urmator in reforma pensiilor va fi colectarea primelor contributii la pensiile facultative, de pilon III, in luna mai.
Acumularea unui numar mare de clienti va fi vitala pentru atractivitatea acestui business, considera Bram Boon, directorul general al companiei ING Asigurari de Viata. "Marjele sunt foarte mici, astfel ca va trebui sa lucram cu volume foarte mari pentru a face profit", spune el. Un sondaj realizat de Gfk pentru ING arata ca 39% dintre angajati spun ca angajatorul este o sursa importanta de informatii in ceea ce priveste sistemul de pensii private, iar 10% spun ca angajatorul este cea mai importanta sursa. In acelasi timp, peste 60% dintre angajatii intervievati ar dori ca angajatorul lor sa se implice in sistemul de pensii private.
"Pentru angajatori, pensiile private au avantajul ca sunt un plus in pachetul de beneficii salariale, facand un job mai atractiv. Angajatii sunt astfel mai usor de recrutat si de mentinut in cadrul organizatiei", spune Bram Boon. "Statul va juca un rol important in educarea publicului referitor la reforma sistemului de pensii", a mai spus el.
Mircea Oancea a precizat ca deocamdata Comisia de Pensii discpune de un buget de circa un milion de dolari pentru o campanie publicitara de educare a publicului. "Campania va dura aproximativ un an si estimam ca va debuta in luna iulie. Campania va fi difuzata pe cat mai multe canale de comunicare, inclusiv radio si TV private, in masura in care vom dispune de buget", a declarat presedintele CSSPP.
Mihai Seitan, presedintele demisionar al Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), crede ca cea mai buna metoda este lansarea sistemului si abia apoi corectarea lui pe parcurs. "Sistemul informatic fara de care pilonul II nu poate debuta inca nu exista, dar speram sa fie gata la timp", a declarat el, referindu-se la un software necesar pentru unificarea bazei de date de la CNPAS (declaratiile de contributii sociale) cu cea de la Fisc (plata efectiva a contributiilor sociale), cu scopul crearii unui sistem de conturi personale, in care sa se adune contributiile de pilon II.
Liliana Simion, head of human resources la reteaua de hipermarketuri Real, spune ca reforma pensiilor private reprezinta o sansa pentru departamentele de HR ale companiilor sa-si intareasca pozitia strategica in cadrul firmelor. "Totul va avea la baza intelegerea nevoilor angajatilor, in ideea ca orice beneficiu trebuie sa fie semnificativ pentru destinatar, adica pentru salariat", a precizat ea, adaugand ca oferirea de pensii private in pachetul salarial va fideliza angajatii.
Cat despre partea de stimulente fiscale acordate pensiilor private, contributiile in pilonul III (pensii facultative) sunt deductibile in limita a 400 de euro anual (cumulat pentru angajator si angajat), o deducere rezonabila la nivelul curent al salariului mediu, dupa cum a de-clarat Madalina Racovitan, senior tax manager la firma de consultanta si audit KPMG.
Desi startul sistemului este o chestiune de cateva luni, majoritatea angajatorilor nu au informatii complete si corecte referitoare la startul sistemului.
"Studiul arata ca angajatii sunt inca reticenti la produsele de pensii, le confunda cu asigurarile de viata cu componenta investitionala, asteapta garantii de la stat pentru functionarea sistemului si dintre ei doar putini sunt cu adevarat informati. Pe de alta parte, majoritatea angajatorilor ar prefera sa nu fie implicati in niciun fel in pensiile facultative, pe care le asociaza cu un efort birocratic excesiv", a declarat Alfred Dumitrescu, directorul general al firmei de cercetari de piata Lighthouse.


Puneti intrebari despre pensiile private Ziarului Financiar

Ziarul Financiar a solicitat ieri participantilor la seminar sa puna intrebari despre introducerea pensiilor private. Prezentam mai jos doua dintre acestea impreuna cu raspunsurile. Celelalte 16 vor fi prezentate in editia de maine. Asteptam si alte intrebari pe mail-ul pensiiprivate@zf.ro la care vom raspunde in ziar.

Care este data de aplicare a acestui sistem de pensii? Pilonul III (pensiile facultative) vor debuta in luna mai, iar pilonul II (cele obligatorii) va debuta in august 2007, cand vor fi primele aderari.

Vor exista declaratii separate pentru pensiile private obligatorii sau vor fi cumulate cu actuala declaratie de CAS? Pentru plata contributiilor la pensiile obligatorii vor fi utilizate declaratiile actuale de CAS, la care se va adauga o rubrica ce va contine optiunea de adeziune a salariatului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO