Analiză

Pensionare la 80 de ani, soluţie-şoc la criza datoriilor din Europa?

Autor: Roxana Pricop, Adelina Mihai

06.06.2012, 00:03 125

Angajat până la 80 de ani, soluţia propusă de directorul general al gigantului american AIG pare astăzi o măsură şocantă, însă România, ca şi restul statelor din Europa, se îndreaptă cu paşi înceţi, dar siguri spre creşterea vârstei de pensionare.

Robert Benmosche (68 de ani), directorul general al asigurătorului american AIG, a propus majorarea vârstei de pensionare drept reacţie la criza datoriilor în care se află acum Grecia, ţară în care vârsta medie efectivă de pensionare este de 59,6 ani, printre cele mai scăzute din Europa, în timp ce durata medie de viaţă este de 81,3 ani. În România, situaţia nu este mult diferită de Grecia. Vârsta de pensionare a fost stabilită la 63 de ani pentru femei şi la 65 de ani pentru bărbaţi, însă jumătate din cei 5,3 milioane de pensionari din România s-au retras din activitate înainte de vreme.

"Soluţia este exagerată, însă cu timpul va fi nevoie de o creştere a vârstei de pensionare, din cauza deficitului din bugetul de pensii. O soluţie mult mai la îndemână pentru România este ca vârsta efectivă de ieşire la pensie să fie adusă la acelaşi nivel cu cea legală", a spus Radu Crăciun, directorul de investiţii al Eureko Pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO