Analiză

Piata componentelor auto atrage cele mai multe investitii cu impact semnificativ in economie

Piata componentelor auto atrage cele mai multe investitii cu impact semnificativ in economie

Click pentru imaginea intreaga

28.07.2006, 20:04 103

Investitiile straine cu impact semnificativ in economie, adica cele care au o valoare individuala de peste un milion de euro, au atins in primul semestru al anului pragul de 576 mil. euro, conform datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului. In acelasi timp numarul companiilor care au investit peste un milion de euro s-a ridicat la 100.
Industria a fost din nou cel mai cautat domeniu, o pondere importanta avand pe langa industria alimentara, industria auto.
Investitiile de peste un milion de euro in domeniul auto se ridica la 54 mil. euro, cea mai importanta contributie fiind cea realizata de Renault. Pe intregul semestru Renault a investit in Arges 35,6 milioane de euro, cel mai important aport fiind cel din mai de 34,6 milioane de euro.
Renault va investi la Dacia pana la sfarsitul anului viitor inca 178 mil. euro, potrivit planurilor companiei. Suma va fi destinata maririi capacitatii de productie a uzinei de la Pitesti. "Planurile noastre includ marirea capacitatii de productie a uzinei de la Pitesti, in 2008 urmand sa avem o productie de 350.000 de autovehicule", a spus luna aceasta Francois Fourmont, directorul general al Dacia.
Dacia exporta anual aproape jumatate din productia de autovehicule, iar anul acesta reprezentantii companiei se asteapta ca exporturile sa depaseasca numarul de autovehicule care vor fi vandute in tara. Pana acum, modelul Logan, a fost vandut in 160.000 de exemplare in Romania si 100.000 de unitati in alte 42 de tari.
Investitia lui Renault este urmata de cea realizata de Takata-Petri la Sibiu, de 8,2 milioane de euro. In domeniul auto o aparitie importanta a fost cea a producatorului de piese auto japonez Calsonic Kansei, care a investit in Prahova 5 milioane de euro. In afara de acestia au mai investit peste un milion de euro Honeywell Garrett si Honda.
In primele 5 luni totalul investitiilor straine directe a fost de 2,8 mld. euro, cu 84% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, conform datelor provizorii centralizate de Banca Nationala Romana (BNR). Investitiile de peste un milion de euro la 5 luni atingeau 533 mil. euro, a cincea parte din totalul investitiilor.
Investitiile de peste un milion de euro din al doilea trimestru au fost de 278 mil. euro, fiind sub cele realizate in primele trei luni ale anului. Luna iunie a acestui an a fost cea mai putin favorabila pentru aporturile straine de capital, in timp ce luna mai a fost cea mai avantajata din acest punct de vedere. Investitiile din luna mai de peste un milion de euro au atins 146 mil. euro, depasind varful din primul trimestru, luna ianuarie. Investitiile totale din mai au atins 581 mil. euro, fata de 560 mil. euro in aceeasi perioada a anului trecut.
Aportul cel mai important din primele sase luni a fost adus de Compania Agri Concept Europe, care a investit in primul trimestru 45,9 milioane de euro. Agri Concept Europe are ca obiect principal de activitate managementul holdingului, iar ca obiect secundar fabricarea produselor alimentare. In afara celei realizate de Agri Concept, investitiile de peste un milion de euro din industria alimentara sunt de 27,9 milioane de euro.
O pondere importanta ii revine companiei Bunge Olanda, actionarul majoritar Bunge Romania, care a adus un aport la capital de 11,5 milioane de euro. Bunge Romania face parte din grupul american Bunge si asigura aprovizionarea cu seminte de floarea soarelui a fabricilor detinute de grupul american la Oradea si Iasi. Principalele marci ale companiei Bunge Romania sunt Unisol, Floriol, Muntenia, Horea si Raza Soarelui.
In industria alimentara investitii importante au mai fost facute de Friesland, companie producatoare de lactate si de Avicola Crevedia, care are capital majoritar libanez.
Libanezii au subscris 3,2 milioane de euro, pe cand olandezii au investit in compania de lactate din Romania inca 8,9 mil. euro.
Daca in topul primelor 10 companii care au investit in primul trimestru se aflau doua companii din industria ambalajelor, Can Pack si Impress Buftea, si una din retail, Plus Discount Romania, in cel de-al doilea trimestru investitiile cele mai importante au fost realizate in domeniul energiei, siderurgiei si industriei tutunului.
Distrigaz a beneficiat de o crestere a capitalului strain investit de 24,9 milioane de euro, in timp ce principalul actionar al Petrom, compania OMV din Austria, a adus un aport la capital de 9,2 milioane de euro. Balkan Petroleum, actionarul RAFO Onesti, inregistrat in Marea Britanie a venit in luna mai cu un aport de 5,8 milioane de euro. Balkan doreste sa vanda actiunile pe care le detine la rafinaria companiei Calder-A, intregul proces fiind conditionat de acordul AVAS.
In afara de sectorul energetic, in acest semestru s-a investit semnificativ si in industria tutunului. Aceasta este una dintre cele mai prolifice din Romania, piata tigaretelor ocupand primul loc in topul pietei bunurilor de larg consum in anul 2005, potrivit unei analize a companiei de cercetare de piata AC Nielsen. Astfel, investitiile de 15,9 milioane de euro realizate pe aceasta piata sunt impulsionate de cererea mare existenta. Galaxy Tabaco a realizat in acest semestru cea mai mare investitie de pe aceasta piata, de 13,9 mil. euro.
Investitiile din acest semestru au inclus si aportul de capital adus de francezi companiei 3D Romania. Compania se ocupa de deratizare, iar investitia s-a ridicat la aproape 9 milioane de euro. Compania este pe piata din Romania din 1993 si a avut in 2004 o cifra de afaceri de 5 milioane de euro, conform informatiilor de la Ministerul Finantelor.
Jumatate din investitiile de peste un milion de euro au fost concentrate in acest semestru in Capitala si in judetul Ilfov. In Bucuresti si in zonele apropiate au venit cu aporturi importante in prima jumatate a anului Distrigaz si Petrom din domeniul energiei, Plus Discount pe retail, Impress Buftea si Can Pack in industria ambalajelor, precum si Galaxy Tabaco in industria tutunului.
Cei mai multi investitori straini au venit in primul semestru din Germania, totalul investitiilor germane cu impact semnificativ in economie ridicandu-se la 117 milioane. Ei au fost urmati indeaproape de olandezi, ale caror aporturi la capital s-au ridicat la 104 mil. euro si de francezi ale caror investitii de peste un milion de euro ating 100 mil. euro.
In a doua parte a anului investitorii straini se vor indrepta in continuare asupra industriei constructoare de masini si a componentelor auto, dar si asupra electrocasnicelor, industriei materialelor de constructii, industriei sticlei sau bio-dieselului, spune Ana Maria Cristina, presedintele ARIS. Pentru investitorii din Asia si pentru cei din Europa industria textila si cea farmaceutica reprezinta alte doua sectoare atractive. "Prezenta unor companii ce activeaza in aceste domenii in portofoliul de proiecte al Agentiei vine sa intareasca aceasta tendinta", adauga ea. In 2006 investitiile straine se vor ridica la 7,5-8 mld. euro. "O contributie importanta o va avea anul acesta privatizarea BCR incheiata la sfarsitul anului trecut, in urma careia statul roman va primi 2,2 mld. euro", precizeaza presedinta ARIS. Cea mai optimista estimare apartine premierului Calin Popescu-Tariceanu, care a declarat recent ca nu ar fi surprins daca investitiile straine s-ar dubla anul acesta, depasind 10 mld. euro fata de 5,2 mld. euro anul trecut.
O alta investitie importanta care va fi derulata incepand cu acest an va fi realizata de gigantul siderurgic european Arcelor si compania spaniola Bamesa. Cele doua companii vor investi in Romania 30 mil. euro pana in 2008 pentru construirea unui centru de servicii siderurgice in localitatea Topoloveni (judetul Arges) ca sa livreze produse pentru Dacia, al carei actionar majoritar este concernul auto francez Renault. In siderurgie un aport important de 19,8 milioane de euro a fost adus la Combinatul Siderurgic Resita.
In siderurgie si metalurgie s-au investit in acest semestru 45,2 mil. euro. Metalurgia este una din ramurile principale de export, in 2004 realizandu-se exporturi de peste 3,3 mld. euro, adica 14,8% din totalul exporturilor de 22,2 mld. euro. Investitorii straini se vor confrunta insa cu problema lipsei fortei de munca cu studii medii, in conditiile in care multi romani prefera sa mearga in strainatate pentru a fi mai bine platiti. "Este o problema noua pentru noi, pentru ca pana acum nu erau atat de interesati de acest aspect. Nu intreaba care este salariul mediu, ci care este suma pe care trebuie sa o plateasca unui angajat pentru a nu pleca in strainatate", spune presedintele ARIS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO