Analiză

Piata constructiilor ajunge la aproape 7,8 mld. euro, dar duce lipsa de muncitori

13.11.2006, 22:51 22

Piata constructiilor traverseaza in acest an cea mai buna perioada din 1990 si pana in prezent. Datele statistice arata ca piata va creste in termeni reali (peste nivelul inflatiei cu peste 15%) si cu aproape 30% ca valoare nominala.
In aceste conditii, piata constructiilor va atinge 7,8 miliarde de euro, comparativ cu valoarea de 6 miliarde de euro, realizata la nivelul anului trecut.
Numai in primele noua luni, cresterea reala a pietei se apropie de 18%, cel mai ridicat ritm consemnat in ultimii 17 ani. Cele mai active segmente de piata din acest an au fost, conform datelor statistice, spatiile industriale si lucrarile de infrastructura, cu o crestere peste inflatie de 22,5% in primele noua luni.
De altfel, acesta a fost singurul segment cu cresteri peste medie. In acelasi timp, valoarea constructiilor de spatii rezidentiale a crescut in termeni reali cu 12,7%, iar cladirile de birouri - cu doar 10,4%.
"Pentru constructori, anul acesta a fost cel putin bun. Pretul apartamentelor noi nu este mult mai mare decat al celor din blocuri construite cu 20 de ani in urma, dar confortul si siguranta pe care ti-o ofera un apartament nou marcheaza eficienta unei astfel de investitii", spune Ionut Butoi, directorul executiv al Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM). Anul acesta a reprezentat de altfel un varf al numarului de proiecte rezidentiale anuntate pentru piata locala, dintre care majoritatea sunt concentrate in Bucuresti si in zonele apropiate.
Butoi spune ca tendinta de crestere a veniturilor stimuleaza de asemenea cresterea segmentului rezidential al pietei.
"Pana in acest an, piata constructiilor din Romania era limitata din cauza veniturilor. In prezent, cel putin in Bucuresti, se poate observa o crestere importanta a salariilor, care a impulsionat puterea de cumparare a populatiei", a mai spus reprezentantul UNIM.
Anul viitor valoarea pietei de constructii va depasi in premiera 10 miliarde de euro, fiind asteptata o crestere cel putin egala cu cea de 25-30% de anul acesta. Pe partea de infrastructura, piata constructiilor va primi un nou impuls de crestere. Pe de-o parte, exista surse de finantare de la bugetul public, care vor fi suplimentate de injectiile de capital din Uniunea Europeana, care va cofinanta diverse proiecte de infrastructura.
Bugetul public are pregatite peste doua miliarde de euro pentru mari proiecte de infrastructura, care merg de la finantarea continuarii autostrazilor pana la constructia de scoli si spitale.
Dincolo de aceasta perioada efervescenta pentru constructii, viitorul se anunta mai putin roz din cauza factorului legat de resurse umane. In viitor, lipsa muncitorilor calificati ar putea afecta ritmul de crestere al pietei, fapt pentru care este posibil un tot mai mare import de forta de munca din zone ale tarii mai putin dezvoltate sau chiar de peste hotare, spune Butoi.
"La Oradea s-a intamplat ca o firma sa ofere angajatilor altei societati de constructii cateva milioane de lei in plus la salariu si sa plece in decurs de cateva ore cu toti angajatii", a mai spus reprezentantul UNIM, exemplificand deficitul de forta de munca de pe piata.
"S-ar putea ca in urmatorii ani sa mergem in Spania dupa muncitorii nostri plecati la lucru acolo, pentru a-i convinge sa se intoarca", spune el. Butoi a mai precizat ca boom-ul pietei constructiilor a avut efecte inclusiv in segmentul educational, unde numarul scolilor de calificare este tot mai mare din nevoia de mana de lucru specializata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO