Analiză

Prejudecati ideologice si vointa politica

16.11.2001, 00:00 44



Luna octombrie a fost deosebit de generoasa in domeniul asistentei financiare externe acordate Romaniei.

Cele doua principale institutii financiare internationale - Banca Mondiala si Fondul Monetar International - au adoptat decizii de natura a duce la asigurarea stabilitatii macroeconomice, la stimularea investitiilor straine si a mersului afacerilor in tara noastra.

Dar toate acordurile si creditele obtinute de Romania pun o conditie fundamentala, sine qua non, si anume, accelerarea reformei structurale si in primul rand a privatizarii industriei de stat, care detine inca o pozitie majoritara in structura economiei romanesti.

De fapt, aceasta concorda cu interesul Romaniei de a depasi starea de saracie si a face saltul spre o societate dezvoltata si prospera de tip capitalist, pentru a se putea integra in NATO si Uniunea Europeana.

Sa incepem cu FMI, deoarece de aici vine unda verde pentru circulatia capitalului strain.

Board-ul FMI din Washington a aprobat acordul stand-by cu Romania pe baza unui memorandum al Executivului nostru in care acesta se obliga sa privatizeze societatile Alro si Alprom pana in martie 2002, plus opt societati care in prezent produc pierderi.

De asemenea, guvernul Nastase isi ia angajamentul sa reduca 6.150 de angajati din sectorul de stat, iar in sectorul utilitatilor va privatiza doua companii distribuitoare de electricitate pana la finele lui 2002.

Trecand la Banca Mondiala, care ne va acorda peste un miliarde de dolari in urmatorii trei ani, programele PSAL I si PSAL II prevad incheierea privatizarii celor 17 societati comerciale din care s-au perfectat doar trei (Sidex-Galati, Banca Agricola si Rafo Onesti), iar in faza a II-a se vor privatiza inca 20 de societati comerciale.

Pe aceeasi linie se inscrie si Uniunea Europeana, care finanteaza programul RICOP de privatizare masiva a 60 de societati comerciale, din care 17 sunt de mica anvergura ca Aerostar Bacau, Electroprecizia Sacele, Fibre Savinesti s.a.

Cu alte cuvinte, dupa turneul triumfal al lui Adrian Nastase in Canada, SUA si Marea Britanie, greul abia acum incepe. Intentia Executivului actual este de a rupe cu traditia nerespectarii angajamentelor fata de FMI care au dus la anularea acestora inainte de termen.

Marea intrebare este daca acest guvern va fi in stare sa aplice in perioada urmatoare un program de privatizare accelerata, dat fiind ca pana acum ritmul a fost lent, izbindu-se de numeroase piedici si rezistente chiar in partid.

Sa nu uitam ca avem de-a face cu un partid social-democrat, format in mare masura de vechi membri PCR cu mentalitatea bine cunoscuta.

Experienta unor tari postcomuniste, in care a avut loc o transformare politica de acest gen, demonstreaza ca reforma nu s-a izbit de prejudecati ideologice atunci cand a functionat o vointa politica puternica de a sari parleazul.

In Polonia si Ungaria, partide social-democrate de origine comunista au initiat si aplicat masuri reformiste chiar mai radicale decat partide de dreapta.

In prezent, social-democratia germana, partidul laburist britanic si chiar partidul socialist francez se dovedesc gestionari mai buni si mai eficienti ai capitalismului decat conservatorii sau crestin-democratii.

In Anglia, Tony Blair a reusit chiar sa decimeze partidul conservator. Deci prejudecatile ideologice pot fi depasite daca exista vointa politica si o viziune realista a conditiilor contemporane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO