Analiză

Primele contributii la pensiile private vor fi platite in luna mai la pensiile facultative si in ianuarie 2008 la cele obligatorii

Primele contributii la pensiile private vor fi platite in luna mai la pensiile facultative si in ianuarie 2008 la cele obligatorii

Mircea Oancea, presedintele CSSPP: Cel mai tarziu in luna mai a acestui an vor putea fi facute primele contributii de pensii facultative, la primele fonduri infiintate de patru sau cinci companii.

27.02.2007, 19:37 13

Sistemul de pensii private va deveni operational in luna mai a acestui an, odata cu plata primelor contributii in pilonul III, conform unor declaratii oficiale.
Pe piata sunt asteptate pentru inceput 4-5 companii, fiecare cu cate un fond de pensii facultative, a declarat ieri Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSPP).
Cel mai probabil primele fonduri de pensii facultative vor avea un profil investitional conservator, cu risc redus, dar ulterior administratorii vor putea aduce pe piata fonduri cu plasamente mai riscante, dar si cu randamente asteptate pe masura, a apreciat Oancea.
Deocamdata, trei companii se afla in stadii avansate de autorizare (BCR Asigurari de Viata, Allianz-Tiriac si ING Asigurari de Viata), dar numarul total al acestora ar putea ajunge la aproximativ zece, a mai declarat oficialul CSSPP.
In prezent, Comisia lucreaza la normele de aplicare a legii pentru pensiile obligatorii, proces dupa care va incepe procedura de autorizare a companiilor de administrare pe acest pilon. Spre deosebire de pilonul III, unde fiecare societate de administrare poate avea mai multe fonduri cu profil diferit de risc, la pilonul II fiecare societate de administrare va putea avea un singur fond de pensii private obligatorii.
Pensiile private de pilon III ar putea intra insa in concurenta cu anumite produse de asigurare aflate deja pe piata, cum ar fi asigurarile de viata cu componenta investitionala (unit-linked), considera reprezentantii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
"Se observa o potentiala concurenta inegala intre pensiile private facultative si asigurarile cu componenta investitionala. Primele beneficiaza, conform legislatiei fiscale in vigoare, de o deducere de maximum 200 de euro din impozitul pe venit atat pentru angajati, cat si pentru angajatori, in timp ce asigurarile nu au stimulente fiscale", a declarat ieri Doina Florescu de la Directia de reglementari contabile din CSA.
Ca noutate, una dintre companiile interesate de administrarea de pensii a declarat ca ia in calcul abandonul cursei pensiilor private, dupa ce legea care reglementa domeniul a injumatatit comisionul anual de administrare, pana la 0,6% din active, fata de 1,2% din active, cat era prevazut initial.
"Am reanalizat situatia si planul de afaceri dupa injumatatirea comisioanelor si situatia nu arata prea bine. Ne hotaram daca mai vrem sau nu sa intram pe aceasta piata, iar daca o vom face, va fi cu mai multa speranta decat certitudine ca aceasta activitate se va dovedi profitabila", a spus Emilia Bunea, director general adjunct la Interamerican.
Nivelul comisioanelor a fost subiect de disputa intre sindicate si potentialii administratori, votul legii pensiilor private obligatorii in Parlament dand castig de cauza primei parti. In plus, cheltuielile de administrare au fost atunci mutate din sarcina fondurilor de pensii (adica a contributorilor) in sarcina administratorului.
"Nivelul scazut al comisioanelor va forta consolidarea rapida a fondurilor de pensii, putand exista doar trei sau patru jucatori mari in sistem", considera Radu Vasilescu, directorul diviziei de pensii a ING Asigurari de Viata.
Cel mai important pas pentru contributorii in sistemul obligatoriu va incepe in luna august, cand toti salariatii sub 35 de ani vor fi obligati sa adere la un fond, in timp ce salariatii cu varste intre 35 si 45 de ani vor putea adera optional. Dupa patru luni, cei sub 35 de ani care nu au depus optiunea pentru un fond vor fi redistribuiti "aleatoriu si proportional, cu ajutorul unui soft informatic", intre administratorii deja existenti pe piata, a mai spus Oancea.
Cu alte cuvinte, cei care vor atrage pe baza de optiune cei mai multi clienti isi vor majora semnificativ cota de piata dupa aceasta redistribuire, facuta proportional.

Zece efecte ale reformei pensiilor private

Asteptata mai bine de zece ani, privatizarea sistemului de pensii va influenta profund piata financiara. Care ii vor fi efectele?

Cel mai mare business al urmatorului deceniu
Piata pensiilor private este estimata la peste 10 miliarde de euro in urmatorul deceniu, conform calculelor companiilor interesate. In primii trei ani de functionare va fi atins primul miliard de euro in active, suma ce va creste rapid pe masura ce sistemul va avansa. Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) este considerata mai atractiva de catre viitorii administratori, datorita numarului mare de contributori la sistem. In aceasta schema vor intra la inceput circa 2,8 milioane de salariati.

Va creste presiunea pentru declararea salariilor reale
In prezent, o buna parte din salariile declarate oficial sunt sub cele reale. Angajatorii folosesc diferite metode pentru a evita plata contributiilor sociale, astfel incat salariile reflectate in statistici sunt mai mici fata de realitate. Pentru ca un angajator sa plateasca 1.000 de euro net unui salariat, costul total al patronului, care include impozitul pe venit de 16% si contributiile sociale de peste 47%, se apropie de 2.000 de euro. Insa introducerea pensiilor private obligatorii, care sunt alimentate din contributiile sociale pentru pensii, ar putea determina o presiune de la salariati catre angajatori pentru plata "pe stat" a intregului salariu real. Fara aceasta declarare, contributiile virate in timpul perioadei active vor fi reduse, la fel ca si pensia platita ulterior.

Vor creste influenta si lobby-ul din partea sindicatelor
Presiunile facute de salariati asupra angajatorilor vor da castig de cauza organizatiilor sindicale, care ar putea avea un cuvant de spus si la orientarea contributorilor catre un fond de pensii sau altul. Sindicatele ar putea capata astfel mai multa putere. De altfel, pozitia de forta a sindicatelor a fost vizibila inca de curand, cand cerintele sindicatelor de reducere a comisioanelor de administrare a pensiilor private au fost luate in considerare in Parlament. In plus, cheltuielile de administrare a pensiilor private au fost trecute din sarcina fondurilor de pensii (adica a contributorilor) in seama administratorilor.

Nu se vor mai putea vinde asigurarile cu componenta de pensii
Dupa aparitia si generalizarea produselor de pensii private, vanzarea politelor de asigurare cu componenta sau denumire pe pensie privata va fi interzisa de catre Comisia Pensiilor Private. In acest moment, majoritatea companiilor de asigurari de viata vand, sub denumirea de "pensii private", produse de asigurari de viata cu economisire pe termen lung si cu plata indemnizatiei la expirarea contractului, sub forma unei rente viagere. "Nu putem interzice vanzarea produsului in sine, ci doar interzicerea folosirii sintagmei de pensii private, care induce publicul in eroare", spune Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). El a precizat ca se desfasoara discutii intre CSSPP si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor pentru ca legislatia secundara (normele emise de cei doi supraveghetori) sa reglementeze si sa clarifice produsele respective.

Se va crea un deficit consistent la bugetul public de pensii
Conform calculelor Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale, introducerea pensiilor private de pilon II va crea un deficit al sistemului public de pensii (pilonul I) de circa 2 miliarde de euro in primii cinci ani de aplicare. Deficitul va fi creat de transferul unei parti a contributiilor de pensii de la bugetul public in administrare privata. Conform declaratiilor oficiale, deficitul va fi finantat neinflationist, prin emisiunea de titluri de stat.

Se va individualiza calculul pensiilor
Pensiile vor fi mai corecte, pentru ca vor depinde strict de contributia facuta in timpul vietii profesionale (perioada activa). In prezent, contributiile de pensii colectate de sistemul public (pilonul I) sunt folosite pentru plata pensiilor catre pensionarii existenti, a caror pensie nu are prea mare legatura cu contributiile platite de acestia in perioada lor activa. Sistemul, numit "pay-as-you-go" (platesti pentru cei dinaintea ta), va fi inlocuit treptat de administrarea privata, unde pensia va depinde numai de contributiile virate si de eficienta administrarii.

Va creste piata publicitatii
Atat Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, cat si companiile interesate sa administreze fonduri de pensii private sustin ca vor investi sume nete de mai multe milioane de euro fiecare pentru promovarea acestui nou tip de produs financiar.

Piata de capital, mai ales Bursa, va primi un impuls
Administratorii de fonduri de pensii private vor investi o parte din activele atrase pe piata locala de capital, cumparand mai ales titluri de la companiile listate pe Bursa de Valori, arata estimarile jucatorilor interesati de piata. Pentru pensiile facultative (pilonul III), administratorii pregatesc fonduri de pensii diferite ca profil de risc, iar plasamentele pe Bursa favorizeaza obtinerea unor randamente mai ridicate pe termen lung.

Se vor diversifica variantele de economisire
Desi depozitele bancare si lichiditatile raman instrumentul de economisire preferat de majoritatea romanilor, introducerea sistemului de pensii private va stimula diversificarea optiunilor, cel putin pentru investitorii mai sofisticati. Pensiile private ar putea intra astfel in concurenta cu asigurarile de viata cu componenta investitionala sau chiar cu fondurile mutuale.

Va creste interesul pentru plasamentele pe termen lung
Conform legii, fondurile de pensii private vor fi obligate sa investeasca o mare parte a activelor in instrumente cu risc redus, care de regula aduc venit fix si au maturitati de termen lung. Astfel, piata pensiilor private va stimula emisiunea de titluri de stat si de obligatiuni de stat, pentru a satisface aceasta necesitate legala, creand in acelasi timp o curba de randament pentru aceste instrumente pe termen lung.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO