Analiză

Recomandarile brokerilor de la Bursa: faceti ca strainii

04.01.2005, 00:00 21

"In ultimii doi ani am pierdut pentru ca ma feream sa cumpar actiuni care au crescut deja, sperand sa gasesc oportunitati mai bune intre actiunile unor companii care nu crescusera. Anul asta nu o sa mai fac asa," spunea ieri un broker intrebat de Ziarul Financiar care este strategia pe care investitorii de la Bursa trebuie sa o adopte in 2005.
Spre deosebire de anii trecuti la inceputul anului 2005 cei mai multi dintre brokerii de la Bursa nu mai spera sa gaseasca oportunitati mari de castig printre actiunile companiilor, ci spun ca mizeaza pentru acest an pe actiunile care sunt vizate de investitorii straini.
"Cred ca foarte importanta in alegerea unei actiuni este lichiditatea, pentru ca banii care vor veni si anul acesta din strainatate vor veni chiar pe aceste actiuni. In ultimii ani cele mai mari cresteri le-au in mod paradoxal avut companiile vedeta de la Bursa, desi randamentul acestora ar fi trebuit teoretic sa fie mai mic pentru ca si riscul este mai mic", spune Alin Brendea, director de operatiuni la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Strainii, in special fonduri de investitii aduc luna de luna la Bursa sume de ordinul milioanelor de euro: iar ordinele de cumparare se orienteaza in special catre actiunile companiilor la care se gasesc sa cumpere actiuni de o asemenea valoare, in special bancile si companiile petroliere. Acestea sunt si companiile spre care se indreapta majoritatea recomandarilor brokerilor de la Bursa
"Eu mizez in continuare pe companiile din domeniul petrolier si pe cele ale bancilor. Nu cred ca sunt scumpe. Pentru o investitie de portofoliu pe termen mai lung si cu un risc nu foarte mare mi se par cea mai buna alegere. Printre actiunile cu castiguri bune  s-ar mai putea numara totusi SIF-urile sau Impact", spune Daniel Pocorea, director de tranzactionare la BRD Securities, societatea de brokeraj pe Bursa a BRD-SocGen.
BRD Securities este una din principalele societati de brokeraj prin care investitorii straini cumpara actiuni pe Bursa de la Bucuresti. Pocorea mizeaza si pe anul viitor pe o noua crestere a intrarilor de capital strain pe piata romaneasca de capital, dupa ce anul trecut investitiile straine nete de pe Bursa au crescut de mai mult de trei ori fata de anul 2003 pana la 75 milioane de euro. "Eu cred ca vom asista la o noua crestere a investitiilor straine. Anul acesta va avea loc liberalizarea contului de capital si pe piata monatera vor veni multi bani din afara. Cei mai multi vor fi adusi de fonduri cu capital de risc, iar cand astfel de fonduri vin intr-o tara iau pozitii si pe piata de capital,' spune Pocorea.
Desi prefera tot societatile cu lichiditate ridicata parerile unora dintre brokeri sunt mai nuantate. "Sectorul petrolier mi se pare mai atractiv decat cel bancar," spune Nicolae Pascu, analist la SSIF Broker din Cluj-Napoca. El a adaugat ca pentru apropierea de standardele Uniunii Europene este foarte probabila o crestere de 20% a pretului la benzina pe piata romaneasca, ceea ce va insemna foarte mult pentru profiturile din sectorul petrolier.
In afara de companiile din sectorul petrolier Nicolae Pascu mizeaza pe companiile din sectoarele care au avut o evolutie buna si in ultimii ani. "
Daca principalele companii de la Bursa vor creste, acestea vor trage in sus si actiunile societatilor de investitii financiare (SIF), principalii investitori institutionali romani. Brokerii spun insa ca este putin probabil ca istoria din acest an in care SIF Oltenia si SIF Transilvania au adus cele mai mari castiguri sa se repete.
"SIF-urile vor avea o evolutie diferentiata. SIF Oltenia si SIF Transilvania vin dupa un an in care au avut cresteri spectaculoase de rentabilitate. Daca ne uitam la ultimii ani, din punct de vedere statistic este putin  probabil sa se mai repete si anul acesta," spune Nicoae Pascu.
El spune ca mai mizeaza pe actiunile companiilor din sectoare care au avut o crestere importanta in ultimii ani, cum ar fi cele al materialelor de constructii sau al pieselor auto.
Un sector perceput ca avand an acest an un grad ridicat de risc este cel al produselor textile. Uniunea Europeana va liberalizat incepand din acest an importurile de textile din statele asiatice, ceea ce va insemna o cresterea puternica a competitiei pentru companiile romanesti din domeniu. "Toata lumea asteptata sa vada care va fi efectul liberalizarii comertului cu textile asupra companiilor romanesti. Cand apar amenintari de acest fel, investitiile in companii din domeniul textil par mai  riscante," spune Brendea.
De altfel companiile textile nu au tinut pasul cu cresterea Bursei inca din ultimele luni ale anului trecut. Printre celelalte evenimente previzibile din acest an se numara introducerea leului greu si a fuziunii Bursa -RASDAQ.
Leul greu ar putea, va avea ca efect exprimarea in valori subunitare a preturilor unora dintre actiuni, ceea ce ar putea face ca acestea sa para ieftine.
Pe piata care va rezulta in urma fuziunii Bursa - RASDAQ nu isi vor mai gasi locul multe dintre companiile listate in prezent pentru ca nu vor indeplini conditiile impuse de legislatie. Brokeri afirma ca actionarii unor astfel de companii ar putea iesi in pierdere. "Companiile care nu vor fi admise pe viitoarea Bursa vor fi tranzactionare prin intermediul unor sisteme alternative. Aceasta va fi un dezavantaj pentru ca acestea vor scapa atentiei multor investitori, iar piata acestora va fi probabil dominata de speculatori," a conchis Brendea.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO