Analiză

Rezultatele financiare misca preturile la Bursa. Dar nu totdeauna in aceeasi directie

24.08.2004, 00:00 17

Inseamna rezultate financiare in crestere ale unei companii cotate la Bursa si castig pentru investitorii de la Busra? O analiza realizata de Ziarul Financiar arata ca in general cresterile de profit raportate de companiile listate inseamna pe termen scurt si un castig pentru investitori, iar profiturile mai mici inseamna de obicei scaderi ale preturilor de la Bursa.
Regula nu se respecta insa de fiecare data, astfel ca investitorii care detin actiuni ale unei companii care raporeaza profit in crestere se pot trezi a doua zi cu pierderi. Printre cauzele lipsei de corelatie se numara neconcordanta rezultatelor cu asteptarile investitorilor, chiar daca directia este buna sau faptul ca unii dintre investitori profita de cererea crescuta pentru a vinde pachete de actiuni.
Relatia dintre rezultate si evolutia pretului s-a mentinut in linii mari si in aceasta vara odata cu prezentarea rezultatelor la sase luni, unii analisti considerand ca un accent s-a pus mai ales pe partea a doua a situatiei, adica societatile care au avut profituri in scadere au inregistrat  in general si o scadere a pretului pe piata,  in acelasi timp nemaifiind suficienta orice crestere a profitului pentru un avans semnificativ al cotatiei. "Depinde de asteptarile analistilor. Trebuie facuta o diferenta intre ce companii raporteaza rezultate in crestere, iar daca rezultatele au crescut conteaza si cu cat au crescut. Chiar daca unele companii anunta profituri in crestere, uneori aceste rezultate sunt sub asteptarile pietei. In orice caz, este greu sa  generalizam, fiecare analist avand propriile lui criterii de evaluare", a comentat Liviu Giugiumica, directorul societatii de brokeraj pe piata de capital a BRD - Soc Gen, BRD Securities.
In ceea ce priveste modul in care rezultatele semestriale au influentat cotatia in prima zi dupa raportare, unii analisti considera ca influenta nu a fost foarte relevanta. "In conditiile in care la multe societati nu s-a respectat calendarul financiar, evolutia a fost nesemnificativa. Unii investitori isi fac anumite planuri si daca societatile schimba data raportarii, se schimba toate regulile. Sunt investitori care "joaca" si pe rezultate, nu numai pe activul net", a precizat Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj SSIF Orizont Vest.
In general sunt investitori care cumpara actiuni inainte de data raportarii, aici fiind vorba mai ales de cei care detin pachete importante la anumite societati si au acces la situatiile financiare inainte ca acestea sa fie prezentate pe piata, dar si de cei care cumpara actiuni mizand pe o posibila raportare de rezultate in crestere, in conditiile in care pe piata sunt deja semne cat de cat clare in acest sens (de exemplu, in acest an - rezultatele raportate de banci).
Analistii au spus ca in conditiile in care primul semestru se incheie pe data de 30 iunie, rezultatele ar trebui sa fie prezentate pana pe 20 iulie, o solutie in acest sens fiind o schema simpla de raportare, simplificata, o propunere care se pare ca va fi inaintata de directorul Bursei de Valori, Stere Farmache.
De asemenea, in aceasta corelatie dintre rezultate si evolutia imediata pe Bursa conteaza si momentul exact al zilei in care rezultatele au fost raportate, daca informatii privind situatiile financiare sunt facute publice pana la inchiderea sedintei de tranzactionare (cazul Impact, de exemplu), sau ulterior, dupa inchidere.
Evolutia  actiunilor in aceasta perioada a fost influentata si de faptul ca perioada de vara este una mai "slaba" pentru Bursa, cu o dinamica mai redusa. "In aceasta perioada de vara, investitorii mari nu si-au prea facut simtita prezenta pe piata, investitorii mici fiind cei care au  facut grosul tranzactiilor. Oricum, mai slaba a fost luna august, lunile iunie si iulie fiind ceva mai bune decat anul trecut", a comentat Adriana Marin, analist la BRD Securities. Aceasta in conditiile in care confom lui Gabriel Rotaru, director de tranzactionare la Intercapital Invest, "investitorii mici dau farmecul Bursei, dar investitorii mari fac jocurile" El spune ca  in evolutia bursiera nu conteaza doar rezultatele financiare, ci si conjunctura pietei in momentul in care sunt prezentate, evenimentele asteptate in dinamica societatii, dar si evolutia de pana atunci a pretului actiunii.



Reactii timide pentru banci
Un exemplu in acest sens este si cazul actiunilor Bancii Transilvania, care dupa ce a raportat o crestere de profit de 29% in euro, cotatia a urcat cu 0,7%, adica doar un pas de cotare. Pretul a inregistrat in urmatoarele zile scaderi usoare, astfel ca actiunile bancii se tranzactioneaza ;a un pret mai mic decat cel de dinainte de raportarea rezultatelor. Titlurile bancii inregistrasera o crestere rapida intr-un timp destul de scurt, astfel dupa ce stationasera o perioada destul de lunga in jurul a 5.850 lei/actiune, urcasera rapid depasind pragul de 6.000 lei si apoi pe cel de 7.000 lei.
In acelasi timp, mai important in evolutia actiunilor a fost faptul ca desi banca trecea prin perioada in care investitorii care cumparau actiuni beneficiau de dreptul de a subscrie in cadrul unei majorari de capital la un pret de 3.500 lei/actiune, cu mult redus fata de cel de pe piata, aceste titluri nu au inregistrat pierderi semnificative, asa cum s-a intamplat de exemplu cu actiunile Impact in perioada caracterizata de o operatiune similara. In prezent, unii analisti considera ca nivelul la care a ajuns pretul actiunilor bancii este destul de ridicat,  pe piata fiind in acelasi timp fiind si investitori care sunt dispusi sa cumpere si la preturile actuale.
O evolutie surprinzatoare in prima sedinta dupa prezentarea rezultatelor financiare au avut-o actiunile BRD, care au pierdut peste 1% desi banca a raportat o crestere in euro  a profitului cu  la sase luni cu peste 30% comparativ cu perioada similara a anului precedent. Pe langa faptul ca piata se astepta la raportrea unei cresteri de profit, in evolutia actiunilor BRD conteaza foarte mult faptul ca AVAS vrea sa vanda prin negociere pachetul de 7,3% pe care-l detine la BRD, important fiind pretul pe care-l va cere AVAS.
Actiunile Impact au pierdut 1,8% in ziua raportarii unor rezultate mai slabe decat in primul semestru al anului trecut, si inca 1,6% in ziua urmatoare, dupa aceea compania fiind suspendata de la tranzactionare pentru convocarea unei Adunari Generale a Actionarilor care urmeaza sa discute, printre altele contractarea de credite de pana la 5 milioane euro si emisiunea de obligatiuni in valoare totala de 7 milioane euro. Evolutuia Impact a fost influentata in ultimii nu numai de rezultate, ci si de posibilitatea de a castiga speculativ din operatiuni cum ar fi majorari de capital sau de  capacitatea de a atrage finantare pentru proiectele pe care le are pentru urmatorii ani. "Pe termen scurt cred ca se mai poate castiga pe Impact  si ma refer mai ales la faptul ca se poate castiga speculativ, in situatia unor evenimente de genul o alta majorare de capital. Ingrijorarile apar pe termen mediu si lung cand poate aparea un decalaj intre nevoile de finantare si sursele cunoscute astazi. In acelasi timp, concurenta este din ce in ce mai mare, sunt companii care intra pe piata, sunt si mai multe companii straine care intra, chiar daca la o scara mai mica, deja se observa ca marjele de profit sunt in scadere, din cauza atat a concurentei cat si costurilor mai ridicate". a comentat Adriana Marin.
Cel mai recent exemplu de reactie a investitorilor la rezultatele financiare este cresterea de ieri a  actiunilor producatorului de piese auto Compa Sibiu. Titlurile Compa au castigat ieri peste 11%, societatea raportand un profit mai ridicat decat previzunile societatii pe intreg anul curent. Compa ramane in atentia investitorilor si datorita faptului ca este controlata de salariati, existand posibilitatea ca in situatia in care acestia vor dori sa-si vanda actiunile sa apara un investitor strategic care sa vrea sa preia compania.
O scadere redusa a cotatiei pe piata au inregistrat si actiunile Electrocontact, dupa ce a raportat o scadere in euro cu 61% a profitului pe primele sase luni. Pierderea a fost de 0,9%, dar evolutia actiunilor a fost influentata de pretul la care se ajunsese pana in momentul raportarii rezultatelor. De la inceputul anului, pretul actiunilor Electrocontact s-a dublat,  in timp ce la nivelul maxim de 1.830 lei/actiune atins in acest an, cotatia a fost de peste trei ori mai ridicata comparativ cu nivelul de la inceputul acestui an. Actiunile Electrocontact au crescut puternic mai ales la inceputul anului, pe fondul dizolvarii Asociatiei Salariatilor, care controla compania, dar ulterior cand un actionar a fost raportat ca detinand un pachet majoritar in cadrul companiei, aceste actiuni au suferit  o pierdere importanta. Astfel, omul de afaceri Gabriel Chiriac si-a consolidat pozitia la Electrocontact, ajungand sa controleze peste 70% din actiuni. Chiriac este presedintele companiei de inchiriere a spatiilor comerciale Romarta Bucuresti, detinuta de fondul de investitii Broadhurst. 
Policolor a raportat o crestere de profit de 12% in euro, cotatia pe piata urcand in prima zi dupa raportare cu peste 7%. "La Policolor conteaza si faptul ca au acel pachet majoritar de actiuni la un combinat din Bulgaria, avand astfel si o piata de desfacere acolo. Plus ca actionarii principali ai companiei sunt cateva fonduri de investitii, care in viitor vor dori sa-si vanda participatia, toate aceste lucruri fiind avute in vedere de investitori", a spus Nicolae Rusu. Dupa maximul de 7.000 lei/actiune atins dupa raportarea rezultatelor, actiunile Policolor s-au tranzactionat la preturi mai mici.



Alro, intoarsa din drum
Actiunile Alro au castigat peste 12% dupa ce au raportat un profit cu 17% mai ridicat in euro comparativ cu cel de pe primul semestru al anului precedent. Brokerii spun ca in evolutia actiunilor Alro conteaza si faptul ca societatea va fuziona prin absorbtie cu Alprom in acest an. In acelasi timp, in conditiile in care nu sunt multe actiuni in piata (in prezent actiuni Alro liber tranzactionabile pe piata sunt sub 2% din capitalul social al companiei), investitorii vor sa cumpere pachete mai mari sunt nevoiti sa creasca pretul din cauza lipsei de lichiditate din piata. Alro ramane in atentia investitorilor si datorita faptului ca este una din companiile care au practicat o politica constanta in acordarea de dividende in ultimii ani, rezultatele financiare ale companiei fiind "ajutate" de evolutia favorabila a pretului aluminiului pe piata internationala. Cotatia aluminiului la bursa londoneza a crescut de la circa 1.500 $/tona anul trecut la peste 1.800 dolari/tona, in prima jumatate a acestui an. Datorita acestei evolutii favorabile, Alro si-a marit capacitatea de productie in ultimii ani de la 180.000 tone/an in 2002 pana la 230.000 tone estimat pentru acest an. Potrivit unor informatii aparute recent, Alro intentioneaza sa ia un credit sindicalizat, care va fi folosit si pentru extinderea capacitatii de productie, actionarul majoritar al companiei, reprezentat de casa meriana de comert, Marco International  avand in vedere accelerarea ritmului de crestere a capacitatii de productie pana pe la 400.000 tone/an.
Turbomecanica a postat o crestere de 23% in euro a profitului, cotatia neinregistrand modificari in ziua urmatoare raportarii. Turbomecanica inregistreaza de obicei o lichditate redusa fiind  ocolita de unii din micii investitori, in conditiile in care pachetul minim de actiuni ale societatii care se poate cumpara de pe piata Regular de la Bursa valoreaza peste 40 milioane de lei. Compania anuntase insa cu putin timp inainte incheierea unui contract cu Rolls - Royce, neprecizand insa valoarea exacta a contractului, ci doar ca este de ordinul milioanelor de dolari si ca se va derula pe o perioada de cativa ani. Acest lucru a fost suficient sa determine o crestere cu peste 14% a cotatiei pe piata, atunci stabilindu-se si un nou maxim istoric pentru aceste actiuni de 94.500 lei/actiune.
Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi a obtinut pe primul semestru un profit cu 29% mai redus comparativ cu perioada similara a anului trecut, cotatia inregistrand pierderi si in ziua raportarii si in sedinta urmatoare. Cotatia Antibiotice inregistrase aprecieri destul de importante inainte de prezentarea situatiilor financiare, pe fondul informatiilor privind programul de restructurare a companiei.



Sperante mai mari la Amonil
Una din cele mai bune evolutii in aceasta vara au avut-o actiunile Amonil, pretul crescand, pe fondul unei presiuni la cumparare, de la aproximativ 130 lei/actiune pana peste 450 lei/actiune. Printre cumpartorii principali au fost mai multi investitori din Oradea printre care si  societatea de brokeraj Orizont Vest, aceasta cumparand la inceput mai mult datorita faptului ca pretul era mic, comparativ si cu valoarea activului net. Initial SSIF Orizont Vest a cumparat pentru clienti iar apoi in nume propriu. Reprezentantii societatii de brokeraj au spus ca au vandut o parte din actiunile cumparate si au de gand sa mai vanda atunci cand profitul pe care-l vor obtine va fi satisfacator. Actiunile Amonil au pierdut 0,5% in prima zi dupa raportarea de pierdere pe primul semestru, dar acest rezultat era asteptat de unii dintre investitori, iar piedrerea a fost compensata de faptul ca reprezentantii Amonil au declarat ca se asteapta sa incheie anul cu profit.
catalin.ciocan@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO