Analiză

România ajunge pe primele locuri în Europa după valoarea TVA, după Ungaria, Danemarca şi Norvegia

România ajunge pe primele locuri în Europa după valoarea TVA, după Ungaria, Danemarca şi Norvegia
29.06.2010, 00:00 318

La nivel european, sistemul de taxare diferă semnificativ de lastat la stat. Cunoscute pentru nivelul ridicat de fiscalitate,ţările scandinave au taxa pe valoarea adăugată peste 20%. Dacă înNorvegia, Suedia şi Danemarca nivelul TVA este de 25%, în Finlandapragul standard a fost stabilit la 22%.

Un alt recordmen este Ungaria. La fel ca şi România, undeautorităţile au decis majorarea taxei pe valoarea adăugată cu 5%pentru a reduce deficitul bugetar, şi statul vecin de la vest,Ungaria a majaroat taxa în acelaşi ritm, însă de la 20 la 25%.Autorităţile de la Budapesta au acţionat însă mai repede, aceastămăsură făcând parte dintr-un pachet de măsuri de austeritateadoptat anul trecut.

Cele mai mici niveluri ale TVA se găsesc în Elveţia (7,6%),Cipru (15%), Luxemburg (15%), Marea Britanie (17%) şi Spania(18%).

Statele europene care întâmpină probleme economice şi financiaredin cauza crizei analizează posibilitatea majorării de taxe şiimpozite. Grecia a majorat de două ori taxa pe valoarea adăugată înacest an, iniţial de la 19 la 21%, iar ulterior, cu alte douăprocente, la 23%.

În ceea ce priveşte impozitul pe profit sau cel pe venitulpersonal, ţările vestice, mai dezvoltate, au niveluri mai ridicatecomparativ cu vecinii din est.

România, cu o cotă unică de 16%, are o fiscalitate mai ridicatădecât Bulgaria, unde atât impozitul pe venit, cât şi cel pe profiteste de 10%. În Cehia, impozitul pe profit este de 19%, iar cel pevenitul personal de 15%. Polonia şi Ungaria au o cotă progresivă deimpozitare a venitului personal, ce urcă până la 33%.

Şi în cazul acestor impozite, statele nordice au cele mairidicate niveluri.

Marile puteri, precum Germania şi Franţa au de asemenea o cotăprogresivă de impozitare a veniturilor personale ce variază de la14 la 42% în cazul Germaniei şi de la 5,5 la 40% în cazul Franţei.Impozitul pe profit este de 15% în Germania şi 33,3% în Franţa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO