Analiză

Românii încearcă să îşi ţină în frâu cheltuielile şi să îşi maximizeze economisirea

Autor: Gabriel Razi

30.11.2010, 23:40 80

Tot mai mulţi români afectaţi de recesiune, de îngheţareacreditării sau de tăierile de 25% din salarii se arată interesaţide instrumente prin care îşi pot gestiona banii pentru a putea facefaţă numărului tot mai mare de facturi.

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, un ONGînfiinţat în 1990, spune că site-ul bugetulfamiliei.ro a fostvizitat de 100.000 de persoane, de la lansarea din 2008 şi până înprezent.

"Ţin o evidenţă în excel a cheltuielilor, introduc sumele de maimulte ori pe săptămână. Văd o utilitate a aplicaţiilor IT de calculal bugetelor personale, dar mai degrabă le-aş folosi pe unsmartphone decât online", spune Adrian B., 42 de ani,funcţionar.

Pe site-ul menţionat 460 de întrebări au primit răspunsuri dinpartea experţilor, iar calculatorul de buget personal, aplicaţie cepermite monitorizarea veniturilor şi a cheltuielilor a fostdescărcat de 18.000 de ori, conform reprezentanţilor site-ului.Astfel de aplicaţii nu sunt un lucru nou, mai multe portaluri,printre care şi Yahoo Finance sau PersonalFn.com, oferind pe planinternaţional programe similare alături de idei de investiţii sausfaturi de la experţii în domeniu. Aplicaţiile informatice maicomplexe de acest tip pot fi cumpărate de pe internet pentru 20-40de euro.

Românii nu au educaţie financiară

APC România crede că problemele finaciare ale românilor suntdatorate în mare parte lipsei de educaţie financiară.Reprezentanţii ONG-ului cred că românii au probleme cu înţelegereaprevederilor din contractele de credit sau că tind să îşisupraevalueze cunoştinţele în domeniu.

"Consumatorii trebuie să aibă aceeaşi putere de negociere acontractelor ca şi băncile. Accesul la credit trebuie să fie undrept universal. Publicitatea produselor financiare trebuie făcutăîn mod responsabil, consumatorul nu trebuie indus în eroare", spuneRăzvan Resmeriţă, director al Centrului European al Consumatorilordin România.

Programul "Bugetul Familiei" este susţinut de compania ProvidentFinancial, instituţie financiară care oferă credite de micidimensiuni cu dobânzi foarte mari. "Ne adresăm persoanelor cuvenituri modeste. Clienţii trebuie să aibă informaţii pentru a-şicreşte încrederea în propriile forţe", precizează Silvia Mihalache,Corporate Affaires Manager, Provident Financial, o companie careoferă împrumuturi de valoare mică, fără garanţie, dar cu dobânzimult mai mari decât băncile clasice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO