Analiză

Seful OTP: Reducerea avansului expune bancile la fluctuatiile de pret pe rezidential

27.11.2007, 18:36 15

Competitia acerba dintre banci pentru finantari in sectorul imobiliar, care s-a tradus printr-un apetit mare pentru finantarea proiectelor rezidentiale si reducerea avansurilor cerute clientilor pentru astfel de imprumuturi, le expune fata de posibile probleme pe zona de real-estate.
"Asa cum vedem in prezent fluctuatii pe Bursa, vom vedea si pe piata imobiliara. Locuintele supraevaluate nu vor mai putea fi vandute, iar atunci oamenii vor face ipoteci si vor lasa bancile sa se descurce", atentioneaza Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank. O situatie asemanatoare a fost in Ungaria in anii '90, iar piata romaneasca pare sa urmeze acelasi scenariu, cosidera seful OTP. El remarca, de asemenea, o intensificare semnificativa a tentativelor de frauda din partea clientilor individuali. Chiar si asa, OTP va incepe sa vanda din 3 decembrie credite "relaxate", in conformitate cu normele proprii, pentru care a obtinut recent avizul BNR.
"Vom fi agresivi, dar vedem si riscuri. Stim ca produsele cu avans zero sunt cele mai periculoase, atat pentru client, cat si pentru banca". Astfel, doar clientii care au un istoric bun cu banca vor putea sa acceseze credite imobiliare cu avans 0%, in timp ce costurile vor fi stabilite diferit pentru fiecare categorie de produse.
Laszlo Diosi afirma ca ramane foarte atent la evolutia riscurilor asumate, dupa ce grupul a raportat in septembrie o crestere semnificativa a ponderii creditelor neperformante, pe fondul deteriorarii calitatii portofoliului de finantari corporate.
"Atat pe corporate, cat si pe retail monitorizam atent piata si daca vedem probleme la rambursarea creditelor, luam imediat masuri pe partea de aprobare". Seful OTP spune ca pe zona de corporate calitatea portofoliului se va redresa, in timp ce finantarile pentru firme mici si cele imobiliare vor mentine o calitate buna. In schimb, el se asteapta la o inrautatire a calitatii portofoliului de credite de consum.
"Provizioanele prezentate in raportul Grupului sunt calculate potrivit standardelor internationale de raportare financiara, care difera semnificativ de reglementarile BNR privind provizionarea", spune Laszlo Diosi.
Potrivit raportului trimis de OTP Bank catre Bursa de la Budapesta, ponderea creditelor neperformante pentru subsidiara locala urcase la 6% in septembrie, fata de 3% in iunie, in principal din cauza a doua expuneri fata de clienti corporatisti.
Provizioanele calculate pentru cele doua companii mentionate in raportul grupului nu reflecta o deteriorare a profilului financiar sau un serviciu al datoriei mai mare de 90 de zile, spune Diosi, ci sunt bazate pe evaluarea facuta de management privind garantiile si perspectivele industriei in care activeaza.
Diosi nu a dorit sa specifice domeniul de activitate al celor doua companii, motivand ca acestea "ar fi usor de identificat".
La sfarsitul lui septembrie, ponderea provizioanelor in totalul portofoliului de credite era de 1%.
Ponderea creditelor neperformante de 6%, prezentata in raportul grupului, cumuleaza credite din categoriile "sub standard", "indoielnic" si "pierdere". BNR include in categoria creditelor neperformante doar imprumuturile din segmentele "indoielnic" si "pierdere".
"Astfel, utilizand reglementarile BNR, ponderea creditelor neperformante ar fi de 3,28% pentru OTP Bank Romania", explica Diosi.

Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania: Atat pe corporate, cat si pe retail monitorizam atent piata si daca vedem probleme la rambursarea creditelor, luam imediat masuri pe partea de aprobare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO