Analiză

Semne bune pentru producţia industrială anul trecut: plus 7,1% comparativ cu 2012

Autor: Mădălina Dediu Panaete

16.02.2014, 21:26 46

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, şi-a revenit anul trecut, după ce a înregistrat un avans de 7,8% ca serie brută şi de 7,1% ca serie ajustată în 2013 comparativ cu anul precedent, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). În 2012, indicele producţiei industriale a crescut doar cu 0,3% ca serie ajustată.

Evoluţia de anul trecut a fost susţinută de industria prelucrătoare, care a urcat cu 9,2% ca serie brută, şi industria extractivă (2,2%). Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a scăzut cu 1,4%, potrivit aceleiaşi surse.

Şi pe marile grupe industriale s-a înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri. Astfel, industria bunurilor de folosinţă îndelungată a urcat cu 10,4%, industria bunurilor de capital (plus 11,5%), industria bunurilor intermediare (plus 8,7%) şi industria bunurilor de uz curent (plus 5,9%). Pe de altă parte, industria energetică a scăzut cu 1,4%.

În luna septembrie a anului trecut, România a înregistrat a doua mare creştere a producţiei industriale din Uniunea Europeană (UE), atât faţă de aceeaşi lună a anului anterior, cât şi comparativ cu august, în timp ce Irlanda a consemnat cel mai puternic avans al producţiei industriale, conform unui raport al Eurostat, biroul de statistică al UE. Producţia industrială a crescut în luna septembrie a anului trecut comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2012 în 16 ţări din UE şi a scăzut în nouă, în timp ce trei ţări nu au furnizat date, se arăta în raport. Cele mai puternice creşteri au fost înregistrate în Irlanda (11,7%), România (8,9%), Slovacia (7,5%) şi Polonia (5,6%), în timp ce cele mai mari scăderi le-au avut Luxemburg (4%), Croaţia (3,9%) şi Italia (3%). La nivelul zonei euro, producţia industrială a consemnat un avans de 1,1% în aceeaşi perioadă, în timp ce la nivelul UE creşterea a fost de 1,2%.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.02.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO