Analiză

Sistemul bancar local accelereaza in cursa recuperarii decalajelor fata de tarile din regiune

Sistemul bancar local accelereaza in cursa recuperarii decalajelor fata de tarile din regiune

Click pentru imaginea marita

17.03.2008, 21:16 130

In 2007, activele bancare din Romania au urcat cu 35% in euro, pana la echivalentul a circa 70 de miliarde de euro. Penetrarea bancara a inregistrat astfel un salt puternic, ponderea activelor in PIB urcand la 63% in decembrie trecut, de la 51% la sfarsitul lui 2006.
Romania a devenit astfel cea mai mare piata bancara din Europa de Sud-Est, iar ca penetrare bancara aproape a ajuns din urma Polonia, noteaza Erste Bank intr-un raport privind sistemele bancare din regiune, publicat recent.
Piata poloneza este utilizata frecvent ca termen de comparatie, avand in vedere dimensiunile apropiate ca nivel al populatiei.
In Bulgaria, de exemplu, ponderea activelor bancare in PIB era de 86% in 2006, la fel ca in Slovacia, in timp ce in Cehia acest indicator ajunge la 98%, iar in Ungaria chiar la 104%. Cea mai mare rata de penetrare bancara din zona Europei de Sud-Est se inregistreaza in Slovenia, de 117%, potrivit datelor din 2006.
Analistii Erste considera ca tarile nou-intrate in UE, Romania si Bulgaria, dar si Rusia si Ucraina vor inregistra cele mai mari rate de crestere ale activelor bancare, si implicit a ponderii acestora in PIB in urmatorii ani, apropiindu-se astfel de pietele dezvoltate. Ei se asteapta ca dinamica activelor bancare din aceste tari sa depaseasca media europeana in urmatorii zece ani.
Analistii austrieci subliniaza insa discrepanta dintre cresterea rapida a activelor si a penetrarii bancare din piata romaneasca si cresterea PIB-ului pe cap de locuitor, indicator care ramane in urma majoritatii pietelor din Europa Centrala si de Est.
Cresterea rapida a activelor de anul trecut a fost alimentata de un nou pas record facut de creditare, in conditiile in care BNR a renuntat la reglementarile restrictive privind finantarea clientilor individuali. Cu acest stimulent, creditul pentru populatie a facut anul trecut un pas de peste 80%, la 71,5 mld. lei (19,8 mld. euro), ajungand aproape sa egaleze finantarile acordate companiilor.
Ponderea creditului pentru populatie in PIB a crescut de la 11% in 2006 la 18% anul trecut. In 2006, Romania era ultima tara din regiune din acest punct de vedere, in conditiile in care in Slovacia ponderea creditului pentru populatie in PIB era de 15%, in Cehia - de 17%, la fel ca in Bulgaria, iar in Polonia si Slovenia - de 18%. Tarile din regiune care ne depasesc cu mult sunt Ungaria (20%) si Croatia (39%), potrivit raportului.
In multe tari din Europa Centrala si de Est rata dedusa de penetrare a creditelor bancare reprezinta o baza solida pentru cresterea rapida a imprumuturilor in anii urmatori, noteaza analistii Erste Bank. Motoarele acestei cresteri sunt creditele ipotecare si cele de nevoi personale, o consecinta a scaderii ratei somajului, a majorarii PIB/locuitor si a cresterii cererii pentru bunuri de consum si locuinte.
Romania inregistreaza o rata foarte scazuta de penetrare a creditului ipotecar. Cu numai 2,3% din PIB in 2006 si 3,5% la sfarsitul anului trecut, creditul ipotecar arata o ramanere in urma importanta. Tocmai acest calcul
i-a determinat pe bancherii locali sa se concentreze pe creditele cu garantii imobiliare, care sunt considerate si mai sigure, din punct de vedere al riscului de nerambursare.
Datele publicate de BNR privind creditul ipotecar (cu un sold de 14,1 miliarde de lei in decembrie trecut) sunt insa distorsionate de modul de calcul. Banca centrala include creditele pentru nevoi personale cu garantii imobiliare in categoria celor de consum, chiar daca in realitate clientii le utilizeaza tot pentru investitii imobiliare. In aceste conditii, soldul creditelor de consum este cu mult mai mare, de peste 55 de miliarde de lei, la sfarsitul anului trecut.
Pe de alta parte, si creditele pentru companii s-au dezvoltat puternic anul trecut pe piata locala, ajungand la 18% din PIB, fata de 14% in 2006, in conditiile in care firmele si-au finantat dezvoltarea. De altfel, la nivelul intregii economii, investitiile (formarea bruta de capital) au urcat cu 30% in 2007. Pe de alta parte, majoritatea companiilor inca incearca sa se finanteze din surse proprii, iar ponderea celor care apeleaza la imprumuturi bancare este destul de mica. Cresterea creditului corporate in ultimii ani a fost distorsionata si de practica bancilor locale de a inregistra expunerile mari in bilanturile actionarilor straini, pentru a evita costurile de reglementare impuse de BNR.
Soldul creditelor acordate companiilor a ajuns la aproape 77 mld. lei (21 mld. euro) la sfarsitul anului trecut.
Potrivit raportului, in 2006 doar Polonia avea o pondere in PIB a acestor credite mai redusa decat a Romaniei, de 12%. In acelasi an, in Cehia si Slovacia acest indicator a fost de 20%, in Bulgaria si Ungaria - de 28%, in Croatia - de 34%, iar in Slovenia - de 43%.
Cresterea rapida a intermedierii financiare (ponderea creditului neguvernamental in PIB) pe plan local, pana la 37% in decembrie trecut, a venit insa cu riscuri suplimentare. Pe langa viteza de crestere ridicata, BNR a constatat ca apetitul pentru finantarile in valuta a revenit, dupa ce evolutia se ameliorase in anii precedenti.
La sfarsitul anului trecut, creditul in valuta reprezenta 54% din totalul creditului neguvernamental, fata de 46%, in 2006. Ponderi similare se mai inregistrau si in Ungaria sau Bulgaria (care are insa un regim de curs fix intre leva si euro).
Riscul de curs s-a dovedit usturator in ultimele luni, multi clienti avand probleme la rambursarea ratelor, dupa ce euro a urcat cu aproape 20% din iulie trecut pana in ianuarie curent.
Pe partea de economisire piata locala arata de asemenea un decalaj important. Setea pentru acoperirea nevoilor intr-un termen cat mai scurt, finantata inclusiv prin credite bancare, a lasat mai putini bani pentru economisire. Si politica BNR din anii trecuti, cand a fortat scaderea dobanzilor chiar sub nivelul inflatiei pentru a descuraja investitiile speculative pe leu, au afectat apetitul pentru economisire.
Anul trecut ponderea depozitelor in PIB a urcat pe plan local la 32%, de la 28% in 2006.
Chiar si asa, Romania ramane pe departe de nivelurile din statele vecine. In Polonia, depozitele ajunsesera la 42% din PIB inca din 2006, iar Bulgaria avea un nivel de 56%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO