Analiză

SRAS, un alt cui in cosciugul economiei mondiale

04.04.2003, 00:00 32

Unul din importantii economisti de pe Wall Street a anuntat inceputul unei perioade de recesiune economica pentru acest an, generata in mare parte de epidemia de pneumonie atipica - SRAS. Stephen Roach, seful economistilor de la Morgan Stanley si-a modificat astfel estimarile ce indicau initial o rata de crestere la nivel mondial de 2,5%. El crede ca SRAS, sindromul respirator acut sever, este "un alt cui in cosciugul economiei mondiale". "Avem razboi, SRAS, incertitudini sI dezechilibre care se vor mentine si dupa ce razboiul se va fi sfarsit si dupa ce va fi gasit un leac pentru boala", spune el. Ce este SRAS, boala care a provocat deja caderea Air Canada, de unde a pornit si ce efecte are in prezent asupra economiei?

Economiile din Asia sufera impactul pneumoniei atipice
Economiile asiatice resimt efectele virusului care a provocat epidemia de pneumonie atipica, ministrii de Finante si economistii privati avertizand cu privire la incetinirea cresterii economice in lunile urmatoare, principalele sectoare afectate fiind cele de turism si de comert.
Lehman Brothers a devenit institutia care si-a revizuit cel mai recent prognoza referitoare la cresterea economica asiatica ca urmare a aparitiei SARS, diminuandu-si cu 0,5% previziunile pentru Singapore si Hong Kong. In prezent, Lehman Brothers estimeaza o crestere de 5,5% in Asia, cu exceptia Japoniei, in loc de 5,7%, cat anticipa anterior.
Goldman Sachs si-a modificat, de asemenea, estimarea referitoare la evolutia economiei Hong Kong-ului din 2003, de la 3% la 1,7%.
BNP Paribas Peregrine prevede ca lovitura data turismului si cheltuielilor private de pneumonia atipica va reduce cresterea Produsului Intern Brut regional cu 0,4-1,5%.
La randul sau, Morgan Stanley a diminuat prognoza pentru Asia de Est de la 5,1% la 4,5%, sustinand ca isteria provocata de SARS este cea mai grava criza care afecteaza Asia de la dificultatile financiare din 1997-1998.
Raspandirea virusului incepe sa influenteze negativ turismul din Noua Zeelanda si ar putea da o lovitura puternica intregii economii, obligand chiar la reducerea ratelor dobanzilor, a apreciat Banca Noii Zeelande (BNZ).
Turismul, care contribuie cu patru-cinci procente la Produsul Intern Brut al Noii Zeelande, suferea deja din cauza scaderii numarului de curse aeriene, potrivit BNZ.
Aproximativ un sfert din turistii care viziteaza Noua Zeelanda provin din Asia. Compania Air New Zealand a anulat 13 curse aeriene dus-intors catre Hong Kong si Japonia dupa un declin de 15-20% al rezervarilor.
La Bangkok, ministrul Finantelor Suchart Jaovisidha a estimat, la inceputul saptamanii, ca SARS va avea un impact negativ asupra economiei thailandeze in acest an, fara a furniza insa detalii.
Autoritatile din Taipei au apreciat ca epidemia de pneumonie atipica poate avea ca efect reducerea cresterii economice anuale cu 0,03-0,1%, in cazul in care persista pana la finalul anului.
SARS a determinat un declin de 20% al numarului de turisti din Hong Kong sositi in Taiwan, in timp ce 10% din excursiile in grup ale turistilor niponi au fost anulate.
Autoritatile austrialiene i-au sfatuit, miercuri, pe cetateni sa nu calatoreasca in Canada si in tarile asiatice unde s-au depistat numeroase cazuri de pneumonie atipica (China, Vietnam, Singapore, Hong Kong), precum si sa poarte masti de protectie in perioada calatoriilor.
Mai multe evenimente programate pentru perioada actuala in Asia au fost anulate sau amanate. Astfel, trupele Rolling Stones si Santana nu-si vor mai sustine concertele, iar World Economic Forum si-a amanat summit-ul de afaceri din China - unul dintre principalele evenimente ale anului in mediul de afaceri din Beijing.
Suntec International Convention and Exhibition Centre, aflat printre cele mai mari centre de conferinte din Singapore, a anuntat, marti, ca 12% dintre evenimentele planificate pentru luna aprilie vor fi amanate sau anulate.
Summit-ul Bancherilor din Asia, planificat pentru aceasta saptamana la Hong Kong, a fost reprogramat in luna iulie, alarmandu-i si mai mult pe cetatenii teritoriului, unde conventiile si expozitiile au generat venituri de aproximativ 538,5 milioane de dolari in 2001.
In Shanghai, un seminar renumit privind industria fondurilor de investitii - Funds World China 2003, a fost amanat pentru o data ulterioara.
SUA au anuntat, marti, ca intentioneaza sa-si diminueze prezenta diplomatica in Hong Kong si in provincia chineza Guangdong, considerata locul de provenienta al SARS.

De unde a inceput
Contrastele provinciei Guangdong din China, in care un mod de viata traditional, adesea murdar, se combina cu avioanele, autostrazile si hotelurile vietii moderne sunt caracteristice intregii Chine moderne. Astfel, fermele din aceasta provincie, in care se cresc rate, gaini si porci, se afla in imediata vecinatate a infloritorului oras Guangzou.
Conform epidemiologilor, aceasta combinatie, in care ratele sunt incubatoare de noi virusuri care se transmit la porci si mai apoi la oameni in forme modificate si adesea letale, a fost cea care a cauzat trei din principalele epidemii de gripa din ultima jumatate de secol.
Primele cazuri de pneumonie atipica (SARS - severe acute respiratory sindrome), care face in prezent victime in intreaga lume, au fost inregistrate in aceasta provincie catre sfarsitul anului trecut. Boala a fost mai apoi raspandita in mare parte a lumii de catre turisti.
Un oficial al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a declarat in aceasta saptamana ca este posibil ca virusul sa fi fost transmis initial de un animal, excluzand insa existenta unei legaturi cu gripa transmisa de pasari ce a afectat Hong Kong-ul in ultimii ani.
"Credem in acest moment ca boala este mult mai infectioasa decat Ebola," a declarat Hitoshi Oshitani, consilier regional al WHO pe probleme legate de boli transmisibile, facand referire la boala ce a facut ravagii in unele parti ale Africii, provenind de la maimute.
Insa, ceea ce face din Guangzhou o cutie petri pentru intreaga lume este coexistenta modului traditional de viata si a celui modern. Cele 400 de curse zilnice lansate de pe aeroportul local si cele aproape 1600 de hoteluri indica o populatie in permanenta miscare. Totusi, in umbra stralucitoarelor turnuri ce adapostesc birouri infloreste vechea China. Traditionalele obiceiuri culinare persista in ciuda avertismentelor legate de riscul pe care-l presupun. Practicile medicale se bazeaza in mare parte pe credintele populare, traditionale.
Cel mai solicitat spital din intreaga China, cu  9.500 de pacienti pe zi, se afla in aceasta provincie. Medicii din acest spital spun ca pacientii consulta un medic numai daca traditionalele remedii bazate pe ierburi nu-i vindeca. Locuitorii de aici considera medicamentele occidentale drept otrava.
Totusi, desi distanta dintre vechea si noua China este mica, oficialii o traverseaza foarte rar, desi au obligatia de a efectua inspectii periodice legate de sanatatea animalelor.
China sudica este considerata un adevarat incubator de boli. Astfel, se crede ca gripa asiatica din 1957 si cea din Hong Kong din 1968 au fost originare din aceasta regiune. De asemenea, asa-numita gripa ruseasca din 1977 este considerata o noua manifestare a gripei din 1957.
In plus, oamenii de stiinta se tem ca urmatorul virus de gripa va aparea in acelasi fel, undeva in sudul Chinei si va face mult mai multe victime. In prezent, ca si in trecut, autoritatile chineze sunt acuzate de a nu fi luat nici o masura pentru a stavili epidemia in faza incipienta.

Afacerea mastilor chirurgicale
Pe strazile orasului Hong Kong, ce a fost cuprins de teama de infectie, purtarea unor masti chirurgicale protectoare a devenit o regula. Pentru unii, insa, aceasta este o noua oportunitate de a crea o noua tendinta in moda.
Mak-Borelli, de exemplu, designer de bijuterii si accesorii, a creat o masca chirurgicala acoperita cu un material transparent brodat cu modele florale ornamentale.
Acesta poate fi un mod de a face fata nesigurantei vietii in Hong Kong, insa multi urmeaza exemplul lui Mak-Borelli. Vanzatori stradali profita din vanzarea de masti trecatorilor, masti ce poarta anumite pattern-uri, personaje din desene animate sau chiar logo-uri ale unor companii.
Pneumonia acuta a facut 16 victime, infectand 685 de persoane pana acum in Hong Kong. Posturile de televiziune transmit rapoarte permanente legate de evolutia bolii. Drept rezultat, afacerile cu masti sunt din ce in ce mai profitabile. Cu numai o saptamana in urma, cei care purtau masti constituiau exceptii. Acum, aceasta a devenit o regula. Aproape doi din trei cetateni din acest oras declara ca poarta o astfel de masca, iar un anumit numar de companii cer angajatilor sa poarte astfel de masti la locul de munca.
Pana acum, se stie ca boala este transmisa prin tuse sau stranut. Teoretic, mastile au un rol de prevenire. Totusi, nu se stie cu claritate care este motivul exact pentru care oamenii poarta aceste masti.
Un director al unei companii din oras spune ca purtarea unei masti este o dovada de respect, politete fata de colegi. Majoritatea nu stiu cat de eficiente sunt mastile, dar continua sa le poarte.
Medicii spun ca din punct de vedere medical mastile sunt eficiente. Mastile tip N95, fabricate de 3M Co din Minnesota, filtreaza particule de 1,3 microni, dar si mastile obisnuite, chirurgicale, sunt eficiente.
Multi rezidenti nu sunt dispusi sa-si asume riscuri, iar stocurile de masti N95 se epuizeaza foarte rapid.
Unii medici remarca faptul ca mastile sunt purtate si din motive psihologice, oamenii avand impresia ca isi asuma o anumita responsabilitate in lupta impotriva bolii.
Totusi, mastile creeaza dificultati neasteptate. De exemplu, foarte multi s-au plans ca nu mai pot comunica la fel de bine atunci cand poarta masti, iar o expunere constanta la o multime ce poarta masti albe poate dauna din punct de vedere psihic.
Multi poarta masti ornamentale, ce nu sunt eficiente daca sunt purtate singure, peste mastile chirurgicale. Pe aceste masti ornamentale sunt inscriptionate sau brodate anumite personaje din desene animate, steaguri ale unor tari sau logo-uri ale unor companii, cum este Coca-Cola.

Companiile aeriene, pe lista victimelor
Companiile aeriene asiatice sunt obligate sa-si reduca drastic capacitatile in urma scaderii dramatice a numarului de calatori, scadere determinata de temerile legate de raspandirea bolii.
Dragonair, a doua mare companie a Hong Kong-ului, care a anuntat ca-si va reduce capacitatile cu 25% in luna aprilie. Compania a declarat ca-si va reduce sau suspenda serviciile temporar ca rezultat al declinului numarului de calatori, declin determinat de epidemia de pneumonie atipica (SARS) din aceasta regiune, ce a facut deja 78 de victime in intreaga lume.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a recomandat persoanelor ce intentioneaza sa calatoreasca catre Hong Kong si provincia Guangdong din China sa-si amane toate calatoriile ne-esentiale catre aceasta regiune. Aceasta a fost prima alerta de acest gen emisa de WHO ca urmare a izbucnirii unei boli infectioase.
KLM, principala companie aeriana olandeza, a declarat ca raspandirea rapida a SARS ar putea avea un impact mai mare asupra industriei aeriene decat razboiul din Irak.
Leo van Wijk, directorul executiv al KLM, a declarat: "SARS va avea un impact mai mare decat Irakul pentru ca ii face pe oameni sa se teama sa calatoreasca in strainatate. Din punct de vedere al numarului de rezervari, situatia este dramatica".
Singapore Airlines, una din principalele companii aeriene ale Asiei, a anuntat ca va fi obligata sa aplice reduceri suplimentare ale serviciilor in urmatoarele saptamani ca urmare a scaderii cererii, determinate de razboiul din Irak si raspandirea SARS.
In total, compania isi va reduce capacitatile cu 13,6% in lunile aprilie si mai, anuland 125 de servicii pe saptamana. Ultima eliminare a unui numar de 60 de servicii saptamanale urmeaza anuntului facut pe 20 martie cu privire la anularea unui numar de 65 de curse pe saptamana dupa izbucnirea razboiului din Irak.
Singapore Airlines a declarat ca va efectua mai putine curse saptamanale catre destinatiile din toate regiunile, si in special catre cele din Asia. Astfel, serviciile catre Hong Kong au fost reduse de la 41 la 26 pe saptamana.
Cathay Pacific, principala linie aeriana a orasului Hong Kong, a inregistrat o scadere a pretului actiunilor sale in ultimele zile, ca urmare a raspandirii SARS. Compania isi va reduce serviciile la opt destinatii in Asia, ceea ce echivaleaza cu o reducere de 4% a capacitatii retelei sale.
Actiunile companiilor Japan Airlines si All Nippon Airways, cele mai mari companii aeriene ale Japoniei, au scazut drastic dupa ce Goldman Sachs si-a redus estimarile cu privire la castigurile ambelor companii pe fondul temerilor legate de SARS.

Pacientii romani au fost externati
Toti pacientii - suspecti sau confirmati - cu sindrom acut respirator sever internati in Institutul de Boli Infectioase "Matei Bals" au parasit, la inceputul acestei saptamani spitalul, dar raman izolati la domiciliu pentru inca doua saptamani. Dintre cele cinci persoane internate saptamana trecuta, intr-un singur caz a fost confirmat diagnosticul de SRAS, dupa criteriile anuntate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, in celelalte cazuri fiind numai suspiciuni de boala. Cu toate acestea, persoanele suspecte sau la care s-a confirmat boala vor ramane izolate la domiciliu timp de doua saptamani de la externare, interval in care se vor prezenta la control o data la sapte zile, a mai spus directorul spitalului. Din 18 martie, data instituirii in Romania a supravegherii speciale pentru SRAS, 15 persoane care au calatorit in China au fost investigate in spitalul bucurestean.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO