Analiză

Ziua în care Parlamentul îşi dă verdictul pentru tăierea pensiilor şi a salariilor

Ziua în care Parlamentul îşi dă verdictul pentru tăierea pensiilor şi a salariilor
14.06.2010, 23:50 23

Parlamentul, în care reprezentanţii puterii au o majoritateconfortabilă, îşi dă astăzi verdictul pe programul de măsuri deausteritate propus de guvernul lui Emil Boc, respingerea moţiuniide cenzură a opoziţiei echivalând în termeni finaciari cu oeconomie de 2, 2 milarde de euro la bugetul de stat.

Dacă moţiunea va fi respinsă, şi sunt toate şansele să seîntâmple acest lucru, atunci nu mai este decât un pas până lareducerea cu 25% a salariilor din sistemul public şi a pensiilor cu15%: contestarea la Curtea Constituţională, de care parlamentariiopoziţiei, bugetarii şi pensionarii îşi leagă toate speranţele.Atât PSD, cât şi PNL au anunţat că vor depune contestaţii la CCR.Demersul lor ar putea întârzia şi mai mult aplicarea legilor,pentru că judecătorii Curţii nu au un termen pentru a lua odecizie.

După adoptarea măsurilor, Fondul Monetar Internaţional vadiscuta în board eliberarea unei noi tranşe de 850 de milioane deeuro din împrumutul acordat României, care ar urma să intre înrezervele BNR.

Măsurile de austeritate anunţate de preşedintele Traian Băsescula începutul lunii mai reprezintă cea mai dură încercare dereformare a cheltuielilor statului din ultimii 20 de ani. Odată cuevoluţia pozitivă a economiei din 2000 şi până la finele lui 2008,când au început să se resimtă efectele crizei financiare globale,au crescut şi cheltuielile statului, în special cele cusalariile.

În 2009, cheltuielile de personal erau de aproape trei ori maimari decât în 2004, aproape 47 de miliarde de lei, faţă de 17,6miliarde, în vreme ce numărul angajaţilor din administraţia publicăa crescut cu aproape 70.000 de persoane în acest interval, de la156.000 în 2004. În tot sistemul bugetar sunt angajaţi peste1.350.000 de oameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO