Austria

Egger a demarat cel mai mare greenfield din industria lemnului

Egger a demarat cel mai mare greenfield din industria lemnului

Piata de PAL melaminat din Romania este estimata la 160 milioane de euro

26.10.2007, 22:06 721

Kronospan, Holzindustrie Schweighofer si Egger sunt trei dintre numele grele ale industriei europene a prelucrarii lemnului si toti trei au decis sa-si dezvolte capacitati de productie pe piata locala.
Fie ca au intrat prin achizitii sau au mers pe varianta constructiei de la zero a unei unitati de productie, jucatorii austrieci par ca isi gasesc in Romania terenul propice pentru cresterea afacerilor.
Exemplul cel mai clar este al grupului Egger care a demarat la finalul anului trecut cea mai mare investitie din tot grupul, estimata la jumatate de miliard de euro, la Raduti, care este in acelasi timp si cel mai mare greenfiled din prelucrarea locala a lemnului. O parte importanta a lucrarilor de constructie s-a concretizat deja, fabrica urmand sa fie inagurata, conform planului, la inceputul anului 2008.
Egger va produce aici in faza initiala PAL (placi aglomerate din lemn) brut si PAL melaminat.
Tatonarile pietei locale au inceput in urma cu mai bine de sapte ani, cand au inceput sa activeze la nivel de reprezentanta, iar in exercitiul financiar mai 2006 - aprilie 2007, compania a realizat vanzari de peste 40 mil. euro pe piata interna.
Reprezentantii Egger estimeaza piata de PAL melaminat din Romania la 160 mil. euro, cu un volum de vanzari de 35 de milioane de metri patrati. Potrivit acestora, piata a crescut anul trecut cu 10-15%, iar anul acesta estimeaza o crestere similara.
Decizia Egger de a intra printr-un greenfield in Romania s-a facut dupa ce compania a cochetat cu ideea achiztiei fabricilor pe care italienii de la Gruppo Frati le aveau la acea vreme la Sebes.
Unitatea de productie de PAL si cea de MDF (placi din fibre de densitate medie) a fost in final adjudecata pentru 200 mil. euro de rivalul austriac Kronospan, care si-a asigurat o pozitie confortabila in industrie.
Kronospan a devenit astfel cel mai mare producator de PAL si MDF de pe piata locala, cu o productie anuala de 810.000 de metri cubi de PAL, respectiv 346.000 de metri cubi de MDF. In acest moment 80% din productia de MDF si 50% din cea de PAL sunt destinate exportului.
Principalele tari in care exporta sunt Polonia, Spania, Turcia, Cehia, Slovacia, Italia, Liban, Israel, Cipru, Egipt si Serbia. Din Romania, Kronospan se gandeste sa livreze si in fostele tari iugoslave, precum Macedonia, dar si in Ucraina, Georgia si Azerbaidjan.
Recent, Kronospan a contractat un credit de 125 mil. euro de la banca austriaca Erste Bank, actionarul majoritar al BCR.
Grupul austriac are insa acum probleme cu o alta investitie dezvoltata, o fabrica de formaldehida (o substanta chimica folosita in industrie pentru obtinerea rasinilor, necesare in fabricarea placilor de lemn) care, potrivit ultimelor date disponibile, ar putea fi demolata deoarece nu are autorizatie de constructie de la Mediu. Deschiderea noii fabrici s-a lovit de altfel de o puternica opozitie din partea locuitorilor care considera substanta cancerigena. Reprezentantii Koronospan spun insa ca productia de formaldehida nu ar implica niciun risc pentru populatie.
Deloc de trecut cu vederea nu este nici pozitia concurentului Holzindustrie Schweighofer, care, ca si Egger, a mers pe investitii greenfield. Suma totala pe care compania a alocat-o Romaniei atinge 170 mil. euro la nivelul acestui an, insa miza va fi ridicata cu inca 130 mil. euro pana in 2010.
Compania are deja in derulare un proiect pentru o noua fabrica de cherestea la Radauti, in Suceava, care se adauga unitatii deja existente la Sebes in Alba. Acest proiect este evaluat la 70 mil. euro si se estimeaza ca va fi finalizat la sfarsitul acestui an, productia urmand sa inceapa in 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO