Austria

Greenfielduri austriece, in sectoare cu cresteri explozive

23.10.2008, 15:12 16

Investitiile greenfield din ultimii doi-trei ani realizate de austrieci in Romania au vizat in special piata constructiilor, imobiliarele, industria lemnului si retailul de bricolaj, sectoare care inregistreaza cresteri explozive datorita intrarilor de capital strain.

Dupa ce a investit aproximativ 80 mil. euro pe piata romaneasca in trei locatii de productie, grupul Wienerberger din Austria - cel mai mare producator local de caramizi - a anuntat in acest an ca planifica investitii de 100 de milioane de euro pe termen mediu in dezvoltarea afacerilor sale din Romania.
Fondurile urmeaza sa fie directionate in unitati de productie noi, fiind vizate in acelasi timp si achizitii de companii locale.
Un alt grup austriac care a anuntat investitii greenfield masive in sectorul constructiilor este BauMit, subsidiara locala a concernului BauMit Wopfinger. Acesta va aloca circa 40 mil. euro pentru constructia a trei fabrici in urmatorii 3-4 ani.
Pe langa producatorii de materiale de constructii - printre care se mai numara Lasselsberger sau Tondach - pe piata romaneasca s-au impus si constructorii austrieci Strabag, Swietelski, Alpine sau Porr, care s-au implicat, printre altele, in proiecte de dezvoltare a infrastructurii.
Cel mai mare proiect greenfield din sectorul prelucrarii lemnului din Romania a fost dezvoltat de austrieci: grupul Egger a finalizat in acest an constructia unei fabrici de 210 mil. euro cu 300 de angajati la Radauti si a anuntat ca investitiile in productie ar putea ajunge la jumatate de miliard de euro, daca piata locala evolueaza conform asteptarilor sale.
Tot prin proiecte greenfield, dar si prin achizitia unor active de la alti investitori, austriecii au devenit unii dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari din Romania. La nivelul anilor 2004-2006, ei erau practic pionierii pietei de investitii imobiliare, cumparand proprietati cu valoare semnificativa, precum Opera Center, Europe House, Bucharest Business Park sau IRIDE Business Park.
Dupa un debut pe achizitii in trei - ale fondurilor de investitii Europolis, CA Immo si Immoeast - a urmat in 2007 o campanie agresiva de achizitii a Immoeast, care a ajuns astfel la un portofoliu de peste trei miliarde de euro pe piata locala.
Lucrurile in acest an s-au schimbat insa. Toate aceste trei fonduri austriece au anuntat ca se vor concentra pe dezvoltarea propriilor proiecte si, chiar mai mult, pe fondul problemelor de lichiditate cu care se confrunta, Immoeast a anuntat ca reduce cu circa doua miliarde de euro programul de investitii din regiune, inclusiv in Romania.
Cu toate acestea, oficialii companiei au anuntat ca proiectele incepute vor continua, astfel ca Immoeast are in constructie numeroase proiecte pe piata locala, in general alaturi de alti dezvoltatori, care vor iesi din actionariat odata cu finalizarea proiectelor. Printre acestea se numara in special proiecte de malluri, precum West Gate Craiova, Euromall Galati, Gold Plaza Baia Mare sau Polus Center Constanta.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO