Austria

Holzindustrie se gandeste la a doua fabrica

26.10.2005, 20:04 67

Prelucarea lemnului este industria unde austriecii conduc clar topul investitiilor din Romania.

Fabrica de cherestea Holzindustrie Schweighofer din Sebes, judetul Alba, este una dintre cele mai importante investitii greenfield din domeniul prelucrarii lemnului din regiune. In valoare de peste 80 de milioane de euro, investitia apartine omului de afaceri austriac Gerald Schweighofer.

Acesta a anuntat recent ca ia in considerare o investitie similara intr-o a doua fabrica de cherestea si ca pana la finalul anului va alege locatia - Romania sau Ucraina.

Chiar daca investitiile au fost foarte mari, fabrica si-a ratat cu 17% obiectivul privind cifra de afaceri stabilit pentru prima jumatate a acestui an, dupa cum au anuntat in urma cu cateva luni oficialii companiei.

Principalele cauze au fost dificultatile create de inundatii si de greva CFR, care au blocat temporar livrarile si aprovizionarea cu materii prime.

Compania nu a dat publicitatii care a fost cifra de afaceri inregistrata pe primele sase luni, dar a spus ca tinta pentru tot anul era atingerea unei cifre de afaceri de 100 de milioane euro si a unei capacitati de productie de 1 milion de metri cubi.

"Pentru intregul an obiectivul nostru este atingerea unui volum al productiei de 1 milion de metri cubi de cherestea", a spus Cosmin Capra, directorul general al companiei.

In vara acestui an, mai multe companii din sectoarele de prelucrare a lemnului, cereale, ciment sau produse chimice au fost afectate de greva ceferistilor. In perioada grevei Holzindustrie lucra cu un sfert din angajati. Si inundatiile au afectat temporar fluxurile de materii prime si marfuri ale firmei.

De asemenea, compania ia in calcul o noua investitie in valoare de circa 5 mil. euro, intr-o fabrica de peleti (granule din rumegus presat, folosite ca si combustibil ecologic), tot la Sebes. Tot anul acesta compania a investit intr-un depozit in Bucuresti, la Otopeni. Suprafata depozitului, inclusiv birourile, este de circa 3.200 de metri patrati.

"Anul acesta vrem sa prospectam piata si daca este asa cum credem noi, avem de gand sa deschidem o retea de magazine de vanzare de materiale de constructii. Piata constructiilor din Bucuresti este foarte bine dezvoltata si credem ca va creste in continuare", a mai spus Capra. In prezent, aproape toata cheresteaua produsa la Sebes este exportata in SUA, Japonia si alte tari unde este folosita in industria de constructii. Compania nu produce pentru industria de mobila.

Cel mai important proiect, anuntat inca de anul trecut, este insa o noua investitie intr-o a doua fabrica de cherestea, similara celei de la Sebes. Compania ia in considerare doua locatii - Romania si Ucraina, decizia finala urmand sa fie luata pana la sfarsitul anului.

Materiile prime pentru fabrica din Sebes sunt achizitionate in proportie de aproape 70% din Romania, iar restul din tarile invecinate. De altfel, in cursul anului trecut compania a cumparat circa 2.500 de ha de padure, in special de rasinoase. Omul de afaceri austriac Gerald Schweighofer a mai anuntat anul acesta ca este interesat sa mai cumpere terenuri impadurite in Romania.

El a spus recent ca scumpirile masei lemnoase nu vor influenta politica de achizitie a societatii deoarece chiar si noul pret al lemnului ramane atractiv, cu o valoare mai mica decat in alte tari europene. Calitativ, lemnul romanesc nu este mult diferit de cel importat, a spus Schweighofer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO