Austria

Investitorii austrieci concentreaza 35% din activele din sistemul bancar

Investitorii austrieci concentreaza 35% din activele din sistemul bancar
26.10.2006, 14:26 21

Investitorii austrieci au ajuns sa faca legea pe piata bancara. Judecand dupa activele totale, bancile cu actionari din Austria concentreaza peste 35% din piata bancara.
Nu mai putin de sase banci din sistem au in spate actionari austrieci - BCR, care a trecut recent in proprietatea Erste Bank, Raiffeisen Bank, Volksbank si cei doi jucatori specializati pe nisa economisirii-creditarii in domeniul locativ, Raiffeisen Banca pentru Locuinte, respectiv HVB Banca pentru Locuinte.
In plus, institutia care va rezulta din fuziunea HVB-Tiriac si UniCredit Romania, sub umbrela grupului italian UniCredito, va fi coordonata de BankAustria-Creditanstalt (BA-CA), cea mai mare banca din Austria. BA-CA facea parte din grupul german HVB Bank, care a fuzionat cu UniCredito. Banca austriaca va coordona insa subsidiarele grupului rezultant din Europa Centrala si de Est.
Cota de piata a investitorilor austrieci a crescut sensibil dupa preluarea BCR, liderul sistemului bancar local, de catre Erste. Practic, BCR a contribuit la cota detinuta de austrieci pe piata locala cu 25%, propulsanu-i astfel in pozitia de lider detasat.
Activele celei mai mari banci de pe piata au depasit 11,5 mld. euro in august, fiind mai mari cu aproape 24% fata de 2005, in conditiile in care portofoliul de credite acordate clientilor s-a majorat cu peste 46%, pana la aproape 6,7 mld. euro. Erste a obtinut controlul BCR dupa ce a platit 3,75 miliarde de euro pentru un pachet de 62% din actiunile bancii. Tranzactia a fost finalizata abia la jumatatea lunii octombrie, desi rezultatul licitatiei fusese anuntat inca din decembrie trecut. Intre timp, statul roman a avut de rezolvat mai multe probleme, dintre care cea mai dificila a fost cea a garantiilor oferite de stat in contul daunelor care ar putea aparea din activitatea Bancorex, banca absorbita de BCR in 1999.
Potrivit sefilor Erste, prioritatea numarul 1 in restructurarea BCR va fi eliminarea regimului de independenta al centrelor regionale, care au structuri separate de administrare si marketing si functioneaza fara nicio separatie intre retail si corporate. Astfel, in urmatoarele luni BCR va trece la modelul de organizare al Erste, ceea ce presupune separarea si autonomizarea structurilor de retail, corporate, risk management si back-office. Imediat dupa finalizarea tranzactiei, Erste a numit noi membri in Consiliul de Supraveghere. Andreas Treichl, presedintele executiv al Erste Bank, a preluat oficial functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR. Austriecii i-au numit ca membri pe Christian Coreth (membru al Consiliului Director al Erste Bank, responsabil cu managementul riscului) si pe Herbert Juranek (director al diviziei de IT), care i-au inlocuit pe fostii reprezentanti ai AVAS, BERD si IFC. Fostul presedinte al Consiliului, Daniel Daianu, a ramas ca membru, in timp ce Teodor Mihaescu (SIF Muntenia) si Mihai Fercala (SIF Transilvania) vor continua sa reprezinte SIF-urile. Ulterior, a fost schimbata si o parte din conducerea executiva a bancii.
Tranzactia prin care Erste a achizitionat 62% din actiunile BCR a fost catalogata ca a patra ca marime derulata pe pietele emergente in ultimii ani, in studiul "Banking Industry Country Risk: TheseAre The Good Old Days" (Riscul in sistemul bancar: Acestea sunt vremurile bune de altadata) realizat de Standard&Poor''s. Raiffeisen este in prezent al treilea jucator din sistem, detinand active de putin peste 3 miliarde de euro la jumatatea anului, corespunzator unei cote de piata de 7,9%. Odata cu finalizarea fuziunii dintre HVB-Tiriac si UniCredit, ar putea sa coboare pe locul al patrulea. Potrivit ultimelor date, Raiffeisen avea active putin mai mici decat cele 3,3 miliarde de euro, cat cumulau cele trei banci care vor fuziona.
Raiffeisen Bank a inceput operatiunile pe piata din Romania in 1998. Trei ani mai tarziu, austriecii au achizitionat Banca Agricola. Operatiunile celor doua banci au fost comasate in 2002, iar noua entitate a crescut sustinut, pozitionandu-se pe trei in sistemul bancar.
Raiffeisen s-a orientat anul acesta asupra cresterii profitabilitatii, dupa ce in anii trecuti a inregistrat cresteri agresive, in special pe zona de retail. In 2006, austriecii au facut o reorganizare a retelei, unitatile fiind coordonate dupa linii de activitate, in locul sistemului vechi, care prevedea organizarea ierarhica regionala. Astfel, au aparut unitati specializate, cum sunt cele de vanzare a creditelor imobiliare sau cele pentru clienti corporativi. Pe de alta parte, banca a introdus un sistem de salarizare care leaga intr-o masura mai mare remuneratia de activitatea salariatului.
Grupul Volksbank si-a inceput activitatea pe piata romaneasca in anul 2000, creand o banca de la zero. Banca a crescut cu piata in primii ani de activitate, astfel ca dupa cinci ani era in esalonul al doilea, cu o cota de aproximativ 1% din piata, dupa active.
Din 2005, austriecii au trecut la un plan ambitios de dezvoltare, cu accent pe piata de retail. Pentru a-si grabi expansiunea si a-si usura in acelasi timp efortul, Volksbank a apelat la modelul de unitati operate in regim de franciza. Astfel, francizorul vine cu investitia, iar banca ii pune la dispozitie sistemele informatice si brand-ul pentru a oferi serivicii de consultanta financiara. Activele bancii au urcat la jumatatea anului la 704,5 mil. euro, fiind cu 89% mai mari decat in iunie anul trecut. Pentru tot anul, oficialii bancii estimeaza un profit de 10 mil. euro, care ar depasi nivelul bugetat, chiar pe fondul investitiilor semnificative.
Raiffeisen Banca pentru Locuinte a deschis nisa economisirii si creditarii in domeniul locativ in vara lui 2004. Dupa mai bine de un an, al doilea jucator specializat pe aceasta nisa, HVB Banca pentru Locuinte, si-a inceput activitatea.
Ambele banci ofera produse structural similare, care presupun o perioada de economisire, urmata de contractarea unui credit. Cei care contracteaza astfel de produse beneficiaza si de o prima de la stat care se adauga sumelor economisite, insa fondurile trebuie folosite numai in domeniul locativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO