Austria

Martin Eichtinger, ambasadorul Austriei la Bucuresti: Investitiile austriece vor creste odata cu economia tarii

Martin Eichtinger, ambasadorul Austriei la Bucuresti: Investitiile austriece vor creste odata cu economia tarii

Martin Eichtinger, ambasadorul Austriei in Romania: Anul trecut s-au inregistrat 636 de mii de cazari ale turistilor romani in Austria, cu 75% mai mult decat in anul precedent.

23.10.2008, 15:21 93

Pariul investitorilor austrieci pe Romania a adus pana acum 12 miliarde de euro in economia locala, estimare ce plaseaza Austria pe primul loc intre tarile de provenienta a capitalului strain adus pe piata romaneasca. Iar cresterea investitiilor austriece are toate sansele sa continue, atata timp cat economia locala isi va pastra dinamica pozitiva, este de parere Martin Eichtinger.
Intr-un clasament pe tari de rezidenta al celor mai mari investitori straini in Romania (dupa valoarea capitalului social subscris), realizat de Registrul Comertului, Austria ocupa locul al doilea, dupa Olanda, cu
2,2 mld. euro.
Valoarea absoluta a acestor investitii este estimata insa de oficialii austerieci la o cifra mult mai mare, in jurul a 12 mld. euro - imprumuturile interne acordate de intreprinderea mama catre filiala din Romania nefiind incluse.
"Numai pentru preluarea BCR, acum doi ani, s-au cheltuit aproape 4 miliarde de euro. Nu ne aflam in concurenta cu partenerii nostri europeni, in schimb credem in viitorul Romaniei. De aceea, astazi exista in Romania mai mult de 5.000 de societati cu capital majoritar austriac", subliniaza Martin Eichtinger.
Austriecii si-au asigurat pozitia de lider in sectoare-cheie ale economiei romanesti: grupul Erste, prin BCR, este cel mai mare jucator din sistemul bancar,
OMV detine cea mai mare companie petroliera din Romania, Petrom, iar Porsche este importatorul auto cu cele mai mari vanzari.
Lista ar putea continua cu sectorul IT, unde s-a impus o alta companie austriaca, S&T, iar in viitor s-ar putea alatura lor investitori austrieci nou intrati pe piata, precum BauMax (in bricolaj), care se ambitioneaza sa devanseze liderii actuali in urmatorii cinci ani, sau KIKA, retailerul de mobila care va intra in curand in Romania. Petrom si BCR, unele dintre activele cele mai atractive ale statului, au fost preluate de austrieci in cadrul celor mai mari privatizari de pe piata locala. Acum, cand procesul de privatizare a companiilor de stat este, in mare parte, incheiat, ambasadorul vede potential mai mare pentru dezvoltarea unor proiecte greenfield de catre companii austriece.
Rata de crestere ridicata, dar si piata interna mare si potentialul de dezvoltare al acesteia in viitor au plasat Romania printre destinatiile favorite ale capitalului austriac, potrivit lui Martin Eichtinger.
Investitorii austrieci au mizat, in acelasi timp, pe mai multe piete cu potential ridicat de dezvoltare din regiune. Astfel, Austria, o tara cu 8,2 mil. de locuitori si cu un PIB/per capita de circa 30.000 de euro, era anul trecut cel mai mare investitor in alte patru tari din regiune: Slovenia, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria si Croatia.
"Romania ramane in centrul atentiei investitorilor austrieci si sigur joaca un rol important in considerentele lor strategice", afirma ambasadorul.
Insa efectele crizei financiare s-ar putea resimti si la nivelul intrarilor de capital strain in Romania, deoarece turbulentele actuale din economia globala pot duce la amanarea unor proiecte de investitii ale companiilor.
"Criza actuala sigur ca are implicatii si asupra gradului de asumare a diferitelor riscuri din partea investitorilor, inclusiv a celor austrieci. Nu am insa nicio indoiala ca proiecte care acum par sa stagneze vor fi reluate dupa ce criza se va linisti, iar atunci Romania va juca un rol central mai ales in domeniul proiectelor greenfield si al proiectelor ce vizeaza dezvoltarea infrastructurii", subliniaza Eichtinger.
"Scopul investitiilor austriece in Romania este sa creasca odata cu economia tarii. Daca rata cresterii economice se va diminua, va incetini si cresterea investitiilor. Despre o stagnare in perioada urmatoare insa nu poate fi vorba", adauga ambasadorul.
Pentru romani, Austria reprezinta destinatia externa favorita pentru petrecerea vacantei de iarna, principalele atractii fiind partiile de schi din statiunile montane ale tarii. "Numarul turistilor romani care viziteaza Austria se afla intr-o crestere vertiginoasa, fapt care pe noi ne bucura, desigur. Anul trecut s-au inregistrat 636 de mii de cazari ale turistilor romani in Austria, cu 75% mai mult decat in anul precedent", subliniaza ambasadorul.
In acelasi timp, el considera ca austriecii pot contribui si la dezvoltarea turismului din Romania. "Aceasta este o arie de activitate la care doresc sa-mi aduc contributia pentru o intensificare a colaborarii. Pentru acest lucru este nevoie si de construirea unor scoli specializate in turism, unde sa fie pregatiti viitorii manageri de hoteluri si restaurante", mai spune Eichtinger.




 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO