Austria

Regii austrieci ai lemnului isi fac profiturile in Romania

26.10.2006, 14:25 121

Investitii de sute de milioane de euro, mii de noi locuri de munca infiintate, cifre de afaceri de peste 70 mil. euro, asa s-ar putea rezuma in cateva cuvinte activitatea austriaca din industria lemnului din Romania.
Materia prima ieftina, costurile relativ reduse cu forta de munca, pozitionarea geografica avantajoasa a Romaniei sunt motoarele cheie care atrag investitorii austrieci spre lemnul nostru. In cele mai multe cazuri, afaceri de familie dezvoltate de la zero, businessurile austriecilor din industria de profil castiga tot mai mult teren pe piata locala.
In 1987, familia Kaindl din Austria pune bazele grupului de firme Kronospan, unul dintre principalii jucatori din industria europeana a prelucrarii lemnului. Pe piata locala, Kronospan a intrat in 2004, cand a achizitionat doua fabrici de prelucrare a lemnului detinute de rivalul sau, Gruppo Frati, la Sebes, in judetul Alba, pentru 250 mil. euro. Miscarea pe piata romaneasca facea parte din strategia de patrundere agresiva pe piata Europei Centrale si de Est a grupului austriac.
Dar ce a cumparat Kronospan? O fabrica de placi de MDF (placi din fibra de lemn de densitate medie) si PAL (placi din aschii de lemn brut si innobilat), dar si doua linii de productie pentru adezivi, cu rasini lichide si pulbere si in principal accesul la materie prima ieftina si de calitate.
Cu toate acestea, intrarea pe piata locala nu s-a facut fara obstacole. Austriecii au intrat in vizorul Consiliului Concurentei, care i-a acordat o amenda de 900.000 de euro in urma unei investigatii venite din partea producatorilor de mobila. Acestia au atras atentia asupra majorarii pretului la PAL, operata de companie dupa preluarea celor doua fabrici de la Sebes, sustinand ca este vorba de un abuz de pozitie dominanta. La finalul anchetei, Consiliul Concurentei (CC) a acordat companiei austriece una dintre cele mai mari amenzi date pana acum de organism. Reprezentantii Kronospan au contestat decizia CC. La un an de la preluare insa, cele doua unitati de productie detinute de Kronospan au trecut pe pierderi. Cifra de afaceri cumulata a fost la nivelul anului trecut de 140,3 mil. euro, la o pierdere bruta de aproximativ jumatate de milion de euro.
Un alt nume cu rezonanta pe piata europeana a prelucrarii lemnului a mers pe investitii greenfield in Romania.
Gerald Schweighofer a intrat in afaceri in 1976, cand s-a alaturat parintilor sai, Franz si Maria Schweighofer, care detineau o fabrica de cherestea. In 1984, se deschide cea mai mare fabrica de industrializare a lemnului, moment care marcheaza unul dintre cele mai importante evenimente din industria companiei. In 1998, Holzindustries Schweighofer fuzioneaza cu companiile Enso Timber (Finlanda) si Stora Timber (Suedia) si astfel ia nastere unul dintre cei mai puternici jucatori de pe piata de profil, Stora Enso. Dupa trei ani de la fuziune, Schweighofer isi vinde partea catre Stora Enso si revine in afacerile cu lemn, incepand constructia unei noi fabrici de cherestea in Romania, la Sebes.
In Romania, actionarul majoritar si totodata directorul general al companiei austriece este Gerald Schweighofer. Acesta a anuntat pentru 2006, noi investitii ale austriecilor in Romania, intr-o alta unitate de productie. Suma pe care austriecii o arunca in joc: 80 mil. euro, asta dupa ce au finalizat o investitie similara la Sebes, in judetul Alba, deschisa in septembrie 2003. Fabrica a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 85 mil. euro, cu 15% mai mica fata de tinta stabilita de conducerea companiei.
Investitia de la Radauti se va desfasura in paralel cu investitia realizata in aceeasi zona de concernul Egger, unul dintre cei mai importanti producatori europeni de materiale lemnoase prelucrabile. Proiectul cumulat al celor doua firme se ridica la 570 mil. euro, pentru derularea investitiei fiind achizitionate 120 de hectare de teren pe raza a patru localitati: municipiul Radauti si comunele Dornesti, Satu Mare si Fratautii Vechi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO