Auto

Analiză ZF. Cum au evoluat zece pieţe de peste 55 de miliarde de euro în prima jumătate a anului

Analiză ZF. Cum au evoluat zece pieţe de peste 55 de...

Autor: Dana Ciriperu, Roxana Petrescu

25.08.2014, 16:36 566

Vânzările de maşini noi şi construcţiile rezidenţiale se detaşează în campioni ai creşterilor în primul semestru, dar vestea bună a unor evoluţii de peste 30% este umbrită de faptul că ambele pieţe încă se chinuie să recupereze din pierderile ultimilor ani.

Vânzările de maşini noi au crescut cu 36% în primul semestru, un indicator bun pentru industrie, dar cu acest avans piaţa a ajuns la 39.000 de unităţi în şase luni, în condiţiile în care în 2008 de exemplu, se vindeau în aceeaşi perioadă aproape 145.000 de maşini. Cea mai bună lună pentru piaţa auto a fost iulie 2007, când barometrul vânzărilor a depăşit 31.000 de unităţi. Astfel, deşi veştile din comerţul auto au fost bune în acest an (creşteri în fiecare lună), piaţa e încă „în suferinţă“ şi respiră mai ales datorită unor programe de sprijin din partea statului precum Rabla şi achiziţiilor realizate de companii. Pe lângă Rabla, guvernul discută în prezent un nou program care ar putea impulsiona achiziţiile de maşini, respectiv o replică a proiectului Prima Casă pentru industria auto.

ZF a grupat zece dintre cele mai mari pieţe din economia locală, cu o valoare cu­mulată de peste 56 mld.euro, pentru a vedea cum au evoluat şi ce spun cifrele despre suflul economiei reale în prima jumătate a anului.

Datele macroeconomice arată că economia a scăzut cu 1% în trimestrul al doilea faţă de primele trei luni ale anului, în timp ce o ajustare a datelor de pe primul trimestru (-0,2%) indică deja două trimestre consecutive de scădere. Astfel, în loc de o decolare către o creştere economică de 5%, economia românească face paşi serioşi către o aterizare bruscă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO