Auto

Cine este executivul de la Renault sub care Dacia a cunoscut cea mai mare expansiune din ultimii opt ani

Cine este executivul de la Renault sub care Dacia a cunoscut cea mai mare expansiune din ultimii opt ani

Autor: Bogdan Alecu

12.01.2013, 12:15 1205

Portughezul Carlos Tavares în vârstă de 54 de ani a preluat funcţia de director operaţional (COO) al grupului Renault din vara anului 2011, de la începerea mandatului său Dacia cunoscând cea mai mare expansiune din ultimii opt ani, scrie The Wall Street Journal.

Sub conducerea lui Tavares, Renault a deschis o nouă uzină la Tanger pentru modele Dacia, iar în 2012 sub brandul autohton au fost lansate nu mai puţin de şase noi modele, şi anume Lodgy, Dokker, Dokker Van, Logan, Sandero şi Sandero Stepway -, în condiţiile în care până acum Dacia lansa cel mult un model pe an.

Mai mult, în 2012 s-au luat decizii precum scoaterea din producţie a unor modele de la Mioveni ca Logan Van, Pick-up şi MCV, acestea fiind înlocuite de Lodgy şi Dokker produse în Maroc. Şi tot cu Tavares la conducerea operaţiunilor a fost decisă lansarea Dacia în Marea Britanie, una dintre cele mai mari pieţe europene.

Portughezul Carlos Tavares vorbeşte patru limbi de circulaţie internaţională, a condus operaţiuni din Japonia, Europa, America de Nord şi de Sud şi s-a aflat sub "aripa" lui Carlos Ghosn, unul dintre cei mai vizibili şi influenţi executivi din industria auto.

Printre proiectele de care a fost direct responsabil Carlos Tavares se numără generaţia anterioară a modelului compact Renault Megane, care în 2004, când a fost lansat, a înregistrat vânzări de peste 465.000 de unităţi, fiind în acel an al patrulea cel mai bine vândut automobil pe piaţa europeană. După acest proiect, Carlos Ghosn l-a numit în 2009 la conducerea operaţiunilor Nissan din America de Nord şi de Sud, pieţe pe care marca niponă a crescut cu un punct procentual la 8,2% cotă de piaţă.

În prezent, Tavares este direct responsabil de operaţiunile grupului francez şi implementarea strategiei constructorului auto, al treilea cel mai mare din Europa, cu o producţie de 2,7 milioane de maşini în 2011 şi o cifră de afaceri de 42 de miliarde de euro.

Wall Street Journal îl include pe Carlos Tavares pe lista viitorilor CEO din auto, acesta fiind favorit pentru înlocuirea lui Carlos Ghosn, în vârstă de 58 de ani, atât de la conducerea Renault, cât şi a Nissan, în condiţiile în care CV-ul acestuia este unul dintre cele mai bune din industria automobilului.

"El este cel mai bun viitor CEO din industria auto", a declarat Tom LaSorda, fostul preşedinte al Chrysler Group, citat de Wall Street Journal, spunând că Tavares poate conduce orice companie din industria auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO