Auto

Ponta dezgroapă dosarul Transalpina şi acuză doi foşti miniştri de un prejudiciu de 389 milioane de lei

Ponta dezgroapă dosarul Transalpina şi acuză doi...

Autor: Andreea Neferu

14.04.2015, 15:17 1520

Contractul de reabilitare a drumului naţional 67C Bengeşti-Sebeş, cunoscut sub denumirea de Transalpina, pe care CNADNR l-a încheiat cu firma omului de afaceri Nelu Iordache în 2008, a păgubit bugetul general consolidat al statului cu 388,7 milioane de lei (91 de milioane de euro), potrivit unui raport al Corpului de Control al premierului. Paguba rezultă din faptul că acest contract a fost finanţat în sistem de credit-furnizor, suma de 91 de milioane de euro reprezentând costuri suplimentare de finanţare rezultate din rambursarea ulterioară a creditului-furnizor.

În acelaşi raport se arată că fostul ministru al transporturilor Ludovic Orban “a dispus” conducerii CNADNR să finanţeze modernizarea Transalpina în sistem credit-furnizor, respectiv pe baza unui împrumut primit de constructor de la o instituţie de credit, pentru o perioadă determinată, deşi modernizarea drumurilor naţionale se finanţează în general din fonduri de la bugetul de stat sau, în mod excepţional, din veniturile proprii ale CNADNR. 

Tot în raportul Curţii de Control apar nume precum Varujan Vosganian, fost ministru al economiei şi finanţelor în 2008, care a contrasemnat un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai modernizării Transalpina şi finanţarea proiectului, fără însă ca acesta să fie analizat de direcţiile de specialitate din Ministerul Economiei şi Finanţelor.

Corpul de Control al premierului a anunţat că va trimite raportul despre Transalpina către Direcţia Naţională Anticorupţie.

Reabilitarea Transalpina se află în blocaj de mai bine de doi ani, în contextul în care CNADNR nu a putut rezilia contractul încheiat cu Romstrade, constructor aflat în prezent în insolvenţă, deşi lucrările au fost întrerupte de mai bine de doi ani. Abia recent CNADNR a preluat provizoriu amplasamentul Transalpina de la Romstrade, anunţând că “întreprinde demersuri” pentru a putea rezilia contractul cu constructorul controlat de Nelu Iordache, aflat în prezent în arest la domiciliu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO