Auto

Mâine începe Salonul Auto de la Geneva. Vezi aici care sunt cele mai aşteptate premiere: De la Dacia Lodgy, la Bugatti Gran Sport Vitesse. GALERIE FOTO

Mâine începe Salonul Auto de la Geneva. Vezi aici care sunt cele mai aşteptate premiere: De la Dacia Lodgy, la Bugatti Gran Sport Vitesse. GALERIE FOTO

Salonul Auto de la Geneva

Autor: Bogdan Alecu

05.03.2012, 00:05 1115

Peste 180 de premiere europene şi internaţionale, 700.000 de vizitatori, 10.000 de jurnalişti din 80 de ţări, acestea sunt cifrele-cheie ale Salonului Auto de la Geneva care demarează mâine. Spre deosebire de ediţiile anterioare constructorii continuă să promoveze în paralel atât maşinile sport, cu o contribuţie importantă asupra imaginii mărcii, dar şi versiuni "eco" ale modelelor de volum. Cu toate că maşinile electrice au fost subiectul principal ediţiilor anterioare, sunt puţini constructori care chiar lansează versiuni de serie ale acestora. Din acest motiv, publicul este foarte interesat de noul Ferrari, noul Bugatti sau de conceptul Lamborghini, în timp ce maşini precum "electricul" Renault ZOE nu mai sunt în prim-plan.

Mai jos vă prezentăm cele mai importante premiere europene şi internaţionale care vor atrage privirile la Salonul Auto de la Geneva care începe marţi.


Cele mai importante premiere mondiale

Aston Martin V12 Zagato

Aston Martin va prezenta noul V12 Zagato, cel mai exclusivist model al său după One-77, cea mai scumpă maşină din lume. Sub capota sa se află un motor V12 de 6,0 litri care dezvoltă 510 CP.

La fel ca One-77, V12 Zagato este asamblat în 2.000 de ore de lucru datorită panourilor exterioare montate manual. Din acest motiv, doar 150 de exemplare din acesta vor fi produse. Spoilerele faţă şi spate, hayonul portbagajului şi portierele sunt realizate din materiale compozite.


Audi

  • Modele prezentate: A1 quattro, A3, RS4 Avant, A6 Allroad, TT RS Coupe

Audi atacă piaţa auto pe toate fronturile: pe segmentul de volum vine cu noul A3, anunţat încă de anul trecut prin A3 Sedan de la Shanghai dar şi nişe cu A1 quattro, RS4 Avant, un break suficient de performant să se ia la întrecere cu un Porsche, A6 Allroad, sau TT RS Coupe.

A3, cel mai aşteptat model al constructorului preia elemente de design atât de la A6 cât şi de la A4 facelift, în timp ce în habitaclu se poate vedea influenţa lui Q3.

Noul RS4 Avant dispune de acelaşi motor V8 de 4,2 litri care se regăseşte şi pe RS5, care dezvoltă 450 CP transmişi celor patru roţi prin intermediul unei transmisii integrale. Bolidul accelerează astgfel de la 0 la 100 km/h în 4,5 secunde şi poate rula cu peste 280 km/h. Cel mai probabil RS4 va dispune de noua cutie de viteze cu dublu ambreiaj şi şapte trepte dar şi de suspensia Dynamic Ride Control.


Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse

Lansarea noii ediţii limitate vine în contextul în care intrarea în fabricaţie a limuzinei Bugatti a fost amânată. Grand Sport Vitesse vine acum cu motorul de 1.200 CP de 8,0 litri W16, patru turbo-compresoare şi cele zece radiatoare de pe coupe-ul Grand Sport şi cu designul "targa" al Grand Sport. Rezultatul este cel mai puternic şi mai rapid roadster creat vreodată şi care va costa peste un milion de euro.


Lamborghini Aventador J

Odată ce ipoteza prezentării unui SUV a dispărut, acum cel mai aşteptat model Lamborghini este Aventador J, un speedster minimalist fără plafon, cu un pabriz minuscul şi fără dotări care ar putea influenţa performanţa: aer condiţionat şi sistem audio. Dacă va ajunge la vânzare, italienii vor vinde imediat şi pe orice preţ noua ediţie specială.

BMW

  • Modele prezentate: Seria 6 Gran Coupe, M550d xDrive

Limuzina ce are la bază Seria 7 şi Seria 6 este printre cele mai spectaculoase automobile de serie ce vor fi lansate la Geneva. Alături de acesta va sta M550d xDrive, prima limuzină diesel a constructorului bavarez ce poartă semnătura "M" - Motorsport. Până acum toate modelele M erau cu motoare pe benzină de înaltă performanţă.


Chevrolet Cruze Station Wagon

În cadrul Salonului Auto de la Geneva Chevrolet va lansa noul Cruze Station Wagon cea mai recentă variantă de caroserie a celui mai popular model Chevrolet, completează versiunile sedan şi hatchback, care au totalizat împreună vânzări de peste un milion de autovehicule la nivel mondial de la lansarea modelului în 2009.

Pe lângă motoarele pe benzină de 1,6 l şi 1,8 l disponibile în prezent, oferta de sisteme de propulsie va fi completată de un nou motor turbo pe benzină de 1,4 l, un motor diesel nou de 1,7 l şi un motordiesel de 2,0 l optimizat.

Motorul pe benzină de 1,4 l, precum şi cele diesel de 1,7 l şi 2,0 l vor fi echipate standard cu tehnologia start-stop. Toate motoarele sunt conforme cu norma de poluare Euro 5.

Cu o lungime de 4,675 mm, varianta station wagon este puţin mai lungă decât modelele hatchback (4.510 mm) şi sedan (4597 mm).Spaţiul de încărcare este cuprins între 500 l până la linia geamurilor spate şi aproape 1500 l până la plafon, cu scaunele spate pliate.


Citroen C4 Aircross

Constructorul francez îşi extinde gama SUV-urilor cu noul C4 Aircross, care preia platforma tehnică de la Mitsubishi ASX. Gama motorizărilor va cuprinde dieseluri şi propulsoare pe benzină car vor dezvolta între 110 şi 150 CP.


Dacia Lodgy

Lodgy este primul monovolum al Dacia şi primul model asamblat exclusiv la o fabrică din afara României, în acest caz - Tanger din Maroc. Momentan se cunoaşte doar că va fi disponibilă în două versiuni, cu cinci, respectiv şapte locuri şi că ar putea aceleaşi motorizări prezente şi pe Duster, respectiv motorul pe benzină de 1,6 litri 105 CP şi dieselul de 1,5 litri şi 90/110CP.


Ford

  • Modele prezentate: Kuga facelift, Fiesta ST, B-Max

Cea mai importantă premieră va fi versiunea de serie a lui B-Max, lansat sub formă de concept exact în urmă cu un an. Alături de acesta va sta noul Kuga, ce va prelua o serie de elemente de la C-Max, dar şi Fiesta ST, versiunea de serie a celui mai puternic model de clasă mică al constructorului american.


Fiat 500L

Noul 500L dispune şi de o gardă la sol mai mare, oferind şi imaginea unui crossover. Astfel, se combină imaginea lui Fiat 500 cu elementele practice tipice unui crossover. Producţia lui 500L va demara în Europa în ultimul trimestru al acestui an, gama motorizărilor fiind alcătuită din două motoare pe benzină şi un turbo-diesel. Momentan nu s-a comunicat nimic legat de preţ, dar cel mai probabil 500 L va fi lansat în România cu un preţ de aproximativ 12.000 - 13.000 de euro.


Ferrari F12 Berlinetta

în cadrul Salonului Auto de la Geneva Ferrari va lansa noul F12 Berlinetta, nume de cod F620 GT, un model cu motor V12 amplasat frontal şi tracţiune spate ce va înlocui actualul 599 GTB Fiorano> despre acesta nu se cunoaşte încă niciun detaliu legat de puterea sau performanţele sale, doar că va fi cel mai puternic Ferrari lansat până acum, gata să concureze cu Lamborghini Aventador.

Hyundai i30 Wagon

Lungimea totală a lui i30 wagon este de 4.485 mm, fiind cu 185 mm mai mare decât cea a versiunii în cinci uşi şi cu 10 mm peste precedentul model i30 wagon. În comparaţie cu varianta în cinci uşi, noua caroserie extinde spaţiul din portbagaj - de la 378 de litri ajungând la un total 528 de litri, iar prin rabatarea banchetei spate, volumul de incarcare atinge valoarea de 1.642 litri.

La fel ca modelul în cinci uşi, noua generaţie i30 wagon va fi disponibilă cu trei motorizări pe benzină şi trei motorizări diesel, cu puteri între 90 şi 135 CP.


Kia cee'd

Noul cee'd este mai lung, mai lat şi mai puţin înalt decât predecesorul, de la care păstrează acelaşi ampatament. Simplitatea elegantă a proporţiilor de coupe este evidenţiată de un stâlp A abrupt, o linie mediană foarte joasa in fata si de geamurile laterale prelungite. Momentan nu se cunosc motorizările ce vor fi disponibile, dar cel mai probabil vor reprezenta versiuni îmbunătăţite ale generaţiei actuale.


Mazda Takeri Concept

Mazda va prezenta în cadrul Salonului Auto de la Geneva în premieră în Europa conceptul Takeri, un sedan de clasă medie ce încorporează tehnologia Mazda i-ELOOP de frânare regenerativă. Acesta va fi prezentat alături de noua Mazda CX-5 şi un SUV compact crossover echipat cu gama de tehnologii SKYACTIVş1ţ Mazda. Astfel, conceptul Takeri anunţă designul viitoarei Mazda6, modelul de clasă medie al constructorului nipon.


Mitsubishi Outlander

Noua generaţie a lui Mitsubishi Outlander va debuta luna viitoare în cadrul Salonului Auto de la Geneva. Acesta a fost iniţial prezentat la Salonul de la Tokyo sub numele de Mitsubishi Concept PX-MiEV II. în plus, noua generaţie va dispune inclusiv de o versiune hibridă ce se va putea încărca şi de la priză.

Ca şi generaţia actuală Outlander gama motorizărilor va fi alcătuită dintr-un motor de 2,0 litri şi un diesel de 2,2 litri de origine Peugeot-Citroen.


Nissan concept

În cadrul Salonului Auto de la Geneva de luna viitoare Nissan va prezenta conceptul Invitation, un hatchback de segment compact în cinci uşi ce marchează revenirea constructorului nipon pe acest segment. Odată cu scoaterea din producţie a lui Almera şi Primera, modelele de clasă compactă şi medie, Nissan a fost prezent în acest segment doar cu crossoverul Qashqai. Nissan nu a prezentat momentan decât câteva imagini cu exteriorul şi interiorul acestuia, dar niciun detaliu tehnic. Este posibil ca Invitation să dispună inclusiv de un motor electric, dar şi de versiuni cu propulsoare clasice pe benzină sau diesel.


Range Rover Evoque

Range Rover se extinde pe noi nişe - cea a SUV-urilor cabrio. Cu toate că va fi prezentat ca un concept, acesta prezintă toate caracteristicile unui model de serie ce poate fi produs în viitorul apropiat. Având la bază versiunea în trei uşi a lui Evoque, primul cabriolet al lui Range Rover, va oferi patru locuri şi va fi denumit primul SUV Cabrio Premium din lume. Primul crossover cabrio a fost Nissan Murano CrossCabriolet.

Volkswagen

  • Modele prezentate: Polo Blue GT, GTI Cabriolet, Up!, Up! Sedan

Volkswagen va prezenta noul Golf GTI Cabriolet, cea mai sportivă versiune a cabrioletului german şi cea mai bine vândută maşină din Europa. Lansarea oficială vine la aproape un an de când nemţii au prezentat prima imagine cu acesta.

Deşi pe anumite pieţe VW a oferit deja motorizarea GTI pe mai multe versiuni ale Golf Cabrio şi Eos, aceasta ar fi pentru prima dată când un GTI Cabrio ar fi oferit oficial, care pe lângă motor să includă atât elemente de design dar şi tehnice.

Lansarea versiunii GTI Cabrio reprezintă "cântecul de lebădă" pentru actuala generaţie, înainte de a fi înlocuită anul viitor. Dar, cu toate acestea, VW pregăteşte şi un Golf R Cabrio de 268 CP cu tracţiune integrală pentru a fi lansat în producţie.

La mai puţin de un an de un an de când Volkswagen a relansat Beetle-ul, nemţii revin în forţă cu versiunea cabriolet a acestuia, care cel mai probabil va fi prezentat în cadrul Salonului Auto de la Geneva de luna viitoare. Astfel, încă o dată Beetle-ul va putea concura şi pe segmentul decapotabilelor cu MINI şi Fiat 500, cu toate că cele două reprezintă modele mai mici. Având în vedere că totuşi Beetle-ul este proiectat pe platforma lui Golf VI, a putut fi proiectat ca un cabriolet în toată regula şi nu unul precum Fiat 500C.

Noul Volkswagen Up!, cel mai mic model al constructorului german intra pe piaţa europeană în termen de câteva zile, dar nemţii deja au lucrat la noi versiuni de caroserie dincolo de cea în trei uşi. Noul model va fi disponibil pentru început în trei uşi, pentru ca peste câteva luni să apară cea în cinci uşi. în cadrul Salonului Auto de la Geneva de săptămâna viitoare Up! Va fi prezentat în patru noi variante - Swiss Up!, Winter Up!, X Up! şi Cargo Up!

Swiss Up vine în culoarea roşie şi dispune de spaţii speciale pentru depozitarea celebrelor briceaguri elveţiene. Winter Up! Are la bază modelul Cross Up! şi dispune de o gardă la sol mai mare şi scuturi de protecţie. De asemenea este aşteptată şi versiunea cargo, dar şi un model sport GT Up!


Volvo V40

Volvo va prezenta noul V40, versiunea break a sedanului de clasă medie, considerat de americanii de la autoblog.com unul dintre cele mai frumoase breakuri proiectate.

În plus, Volvo lansează noul V40 în acelaşi an în care şi Audi va lansa noul A3 şi la un an distanţă de BMW Seria 1 - între cele trei diferenţele de dimensiuni nu sunt suficient de mari pentru a nu intra în competiţie directă, dar Volvo are avantajul unui portbagaj mai încăpător.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO